Analize

Poate un smartphone să pună un diagnostic pentru diverse afecțiuni?

În condițiile în care există o avalanșă de aplicații de sănătate compatibile pentru smartphone, despre care se spune că pot identifica boli și afecțiuni de la tulburări mintale la boli respiratorii – experți în domeniul sănătății subliniază faptul că  aplicațiile digitale nu vor putea niciodată să pună un diagnostic sau să înlocuiescă un serviciu medical calificat. Cu toate acestea argumentele care susțin că foarte multe suferințe pot fi identificate corect de o serie de aplicații performante sunt mai mult decât pertinete și susținute de dovezi.

Poate un smartphone să pună un diagnostic pentru diverse afecțiuni? Aceasta este una din cele mai serioase, mai profunde și mai provocatoare întrebări ale domeniului eHealth, iar răspunsul ne va influenta viața!

În Australia un furnizor de soluții de sănătate digitale a lansat recent o aplicatie numita ResApp care pretinde că poate diagnostica boli respiratorii, cum ar fi pneumonia, bronșita și astm, cu mare precizie, doar tușind în microfonul unui smartphone care are încărcată aplicația. Pe Apple App Store vei găsi zeci de aplicații care pretind că pot diagnostica depresia, anxietatea, schizofrenia și tulburările de stres post-traumatic. Există aproape 1.500 de persoane care suferă de depresie, boala fiind confirmată de medici și care au fost analizați de aceste aplicații, afecțiunea fiind confirmată dar, potrivit experților, aplicațiile pot monitoriza starea generală de sănătate și parametrii biologici, dar de aici până la a diagnostica o boală, este o cale lungă.

Citeste si: 3 aplicaţii pentru relaxare

Aplicațiile pot îndruma un pacient să consulte un medic. Cu toate acestea, o aplicație în sine nu poate pune un diagnostic. Diagnosticul implică o istorie medicală a pacientului, nu doar o sumă de simptome de moment. Această expertiză a medicului vine după ani de experiență, implică o sumă de analize și investigații, nu doar o sumă de simptome de moment. O aplicație din domeniul eHealth interpretează o situație de moment. Evident poate trage un semnal de alarmă, poate spune că există riscul unui atac de cord, sau datele generale indică un risc crescut de accident vascular cerebral sau un dezechilibru al nivelului de glucoză, dar nu poate pune diagnosticul de boală cardiacă, de accident vascular cerebral sau de diabet”, spune doctor Gupta Ians. ”Aplicația va furniza informații asupra unui potențial risc, poate avea, de asemenea, un număr de urgență pentru a apela, poate recomanda medici pentru investigații și consult, poate face programări la medic, dar nu poate pune un diagnostic! Întrebările cheie ale provocării poate un smartphone să depisteze cu adevărat unele afecțiuni, sunt: aplicația este acreditată de către un consiliu medical, este standardizată, are în spate studii clinice, au fost efectuate teste pentru aceste aplicații? Acesta ar fi un prim pachet de întrebări, dar urmează și un al doilea! Eu aș întreba: Sunt oamenii din spatele aplicațiilor specialiști îm medicină, în domeniile medicale cărora se adresează sau sunt simpli specialiști IT care doresc să-și monetizeze eforturile?”, mai spune doctor Gupta Ians.

Citeste și: Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii

Eficacitatea unei aplicații vine din testele clinice realizate, din evaluări, inclusiv pe subiecți cu mai multe afecțiuni. Trebuie luat în calcul că este mereu vorba despre o viață de om, iar complexitatea unor afecțiuni este maximă” a spus doctor Rajeev Rathi, cardiolog.

Related Post

“Heart App” este o aplicație disponibilă în magazinul Google Play și Apple App Storecare analizează răspunsurile la un set de șapte întrebări de bază pe care un medic le va pune unui pacient suspectat de o boală cardiacă, în cazul în care acesta se plânge de un anume disconfort toracic. O analiză a răspunsurilor indică probablitatea unui atac de cord. Procentul de risc poate fi mai mare sau mai mic. Pacientul se poate limita la acest răspuns, mai ales dacă este unul convenabil sau poate merge – speriat fiind, la medic. Diagnosticul pus de medic este însă singurul de certitudine. Aplicația poate fi însă extrem de utilă în screening-ul afecțiunilor cardiace, dar va putea pune un diagnostic.

Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că aplicațiile sunt utilizate pentru educația medicală a oamenilor, pentru screening și pentru a-i face pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor“, concluzionează dr. Samir Parikh, director al departamentul de sănătate mintală și al științelor comportamentale la Fortis Healthcare.

Citeste si: Tehnologii care vor schimba radical asistența medicală

Aplicațiile din domeniul eHealth pot să-i determine pe oameni să facă unele investigații, unele controale periodice și să-i indrepte pe oameni cîătre serviciile medicale de specialitate.

O posibilă concluzie pentru acest subiect provocator este că aplicațiile din domeniul eHealth vor îmbunătății viața oamenilor, dar nu vor putea pune cu precizie un diagnostic. Cum vor evolua însă lucrurile este foarte greu de anticipat în acest moment.

Sursa foto: pixabay.com

Articole recente

Bayer România redirecționează 26.000 de euro către Dăruiește Viață, pentru construcția campusului medical Marie Curie

București, 16 mai - Bayer România s-a alăturat Asociației Dăruiește Viață pentru continuarea inițiativei #NoiFacemUnSpital,…

17 mai 2024

Educația despre astm responsabilizează!

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane…

9 mai 2024

Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența…

9 mai 2024

DEXCOM ONE+, UN MANAGEMENT MAI INTELIGENT, MAI UȘOR ȘI MAI EFICIENT AL DIABETULUI

Dexcom ONE+ este disponibil în România, ceea ce înseamnă că persoanele cu diabet zaharat de…

8 mai 2024

Bepanthen® Tattoo protejează povestea scrisă pe pielea ta

București, 17 aprilie - Pregătește-te să experimentezi cea mai recentă inovație de la Bayer, în…

18 aprilie 2024

Patru ani și 200 de zboruri medicale cu Asociația Blondie

Transporturile aeriene către spitale din alte țări au devenit o necesitate pentru mulți pacienți români…

9 aprilie 2024