Un vaccin ar putea preveni apariția cariilor dentare

Cercetătorii chinezi vor să dezvolte un vaccin care ar putea preveni apariția cariilor dentare. Acesta ar urma să fie administrat în cadrul ședințelor obișnuite de profilaxie, la cabinetul stomatologic.

Cei care ne-ar putea ajuta să scăpăm de apariția cariilor dentare sunt cercetătorii de la Institutul de Virusologie Wuhan, din cadrul Academiei Chineze de Științe. Ei au reușit să creeze un amestec de proteine, care poate preveni carierea dinților.

Inițial, oamenii de știință au încercat să folosească proteine extrase din bacteria Streptococcus mutans, care este responsabilă cu producerea cariilor, în combinație cu o substanță derivată din E.coli, însă rezultatul avea efecte adverse nedorite.

Astfel, ei au schimbat combinația de proteine și au reușit să elimine aceste efecte secundare grave. Vaccinul astfel obținut a fost testat apoi pe cobai de laborator. Vaccinul este administrat foarte simplu, prin nări.

Îți recomandăm și Importanța vaccinării, promovată prin platforma online desprevaccin.ro

Rezultatul a fost unul deosebit. Cobaii care au primit vaccinul au fost protejați de carii în proporție de peste 64%, iar la cei care aveau deja carii dentare a fost observat un efect terapeutic, cariile fiind ameliorate cu peste 53%.

Aproape 90% dintre oameni sunt afectați de apariția cariilor dentare

Cariile dentare sunt provocate de o bacterie, numită Streptococcus mutans (S. mutans).  Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cariile reprezintă o problemă serioasă de sănătate, mai ales în țările industrializate. Consumul tot mai mare de zahăr, de dulciuri și alimente procesate, în întreaga lume, crește și mai mult riscul apariției cariilor dentare.

Această problemă de sănătate este din ce în ce mai des întâlnită, deși educația privind igiena orală este acum mai larg răspândită în multe țări.

Cariile afectează între 60 – 90% dintre adulți și elevi, prin urmare un vaccin care să prevină carierea dinților ar fi un mare ajutor pentru miliarde de oameni. Cel mai mult vor avea de beneficiat locuitorii din zonele izolate și defavorizate, care nu au acces la tratamente stomatologice sau nu își permit această îngrijire.

Desigur, este nevoie de foarte multe teste înainte ca acest vaccin să fie aprobat pentru folosirea pe oameni. Indiferent dacă vaccinul va ajunge să fie folosit, acesta nu va înlocui igiena orală și nici consultațiile regulate la medicul stomatolog. Acestea sunt cele mai bune metode pentru a preveni apariția cariilor dentare, precizează cercetătorii, coordonați de Yan Huimin.

Sursa: Science Alert

Citește și Un vaccin pentru diabet tip 1 va începe să fie testat anul viitor