O vestă pentru monitorizare cardiacă a primit toate aprobările medicale în Statele Unite

O metodă revoluționară de monitorizare cardiacă a primit aprobare în Statele Unite. De acum, medicii vor putea afla cauza aritmiei fără proceduri invazive, obținând o hartă tridimensională a inimii pacientului.

În cazul pacienților cu aritmie, monitorizarea cardiacă este esențială, pentru a stabili cauza acestei tulburări. De multe ori testele ECG nu pot oferi informațiile necesare, iar medicul trebuie să recurgă la o procedură invazivă: introduce un cateter într-o arteră sau venă ca să ajungă la inimă și să vadă care este cauza aritmiei.

monitorizare cardiacă vesta
Vesta de monitorizare cardiacă are 252 de senzori electrici

De acum, testele vor fi mult mai simple, cu ajutorul unei veste cu senzori produsă de Medtronic, scrie publicația Mobi Health News. Pe lângă faptul că îl scapă pe pacient de procedura medicală complicată, vesta adună date mai detaliate despre starea de sănătate, pentru că poate fi purtată mai mult timp.

Avantajele vestei de monitorizare cardiacă

Vesta se numește CardioInsight Noninvasive 3D Mapping System și a primit de curând aprobarea pentru a fi folosită de medicii din Statele Unite la monitorizarea cardiacă a pacienților. Dispozitivul are 252 de electrozi care oferă o hartă tridimensională a inimii pacientului.

Îți recomandăm și: Medicii britanici încep să prescrie aplicații pentru tratarea afecțiunilor

Practic, această vestă combină datele oferite de o electrocardiogramă cu detaliile obținute prin tomografie computerizată. Este disponibilă în patru măsuri, pentru a se potrivi cât mai bine pe corpul pacientului. Asigură monitorizare cardiacă continuă, simultană pentru cele două atrii și cele două ventricule ale inimii. Astfel, ea oferă medicului mai multe informații și o imagine panoramică, de ansamblu, care nu poate fi obținută prin vechea metodă a cateterului. Vesta de monitorizare cardiacă este de unică folosință.

monitorizare cardiacă vesta Medtronic

Medicul Vivek Reddy, directorul departamentului de aritmie cardiacă de la spitalul Mount Sinai, este primul care a folosit noua vestă. El este și consultant al companiei Medtronic. Medicul spune că noul dispozitiv are numeroase avantaje. Este non-invaziv pentru pacient, oferă rapid datele necesare și furnizează doctorului informații detaliate. Astfel, datele obținute sunt precise și îl ajută pe specialist să înțeleagă mai bine cauzele artmiei, putând astfel să prescrie tratamentul necesar.

Aritmia este o tulburare de ritm cardiac care se manifestă prin bătăi neregulate ale inimii, prea rapide sau prea încete. Dacă pulsul este mai mare de 100 de bătăi pe minut afecțiunea se numește tahicardie, iar dacă scade sub 60 de bătăi pe minut este bradicardie. De multe ori, aritmia nu are simptome. Când acestea apar, pacientul simte palpitații, senzație de sufocare, durere în piept și poate chiar leșina.

De cele mai multe ori, artitmia nu este o afecțiune gravă. Dacă nu este tratată poate duce însă la complicații serioase: crește riscul de atac de cord sau stop cardiac.

Citește și: Puls normal: cum variază bătăile inimii