Viitorul sănătății este în farfurie

Încrezători în viitorul sănătății, studenții de la Școala de Medicină din cadrul Universității Tulane (New Orleans) învăță și o altă știință. Cea a gătitului sănătos.

Ideea din spatele acestui program de medicină culinară este de a îmbunătăți cunoștințele nutriționale ale viitorilor medici și de a-i încuraja să folosească alimente pentru a preveni sau vindeca boli. La orele de curs, studenții din anii întâi și doi au în programa academică și cursul de medicină culinară. Ei învață cum să soteze legumele, cum se gătească alimentele la aburi, cum să asezoneze mâncarea dietetică, dar și cum să gătească acasă preparate “fast-food” într-un mod sănătos.

Intră și tu la o oră de curs:

Succesul cursului lansat în 2012 a depășit granițele statului. În prezent, aproape 10% dintre școlile medicale din SUA au preluat cursul inovator de medicină culinară și își învață studenții să gătească sănătos. Obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă sunt afecțiuni la care, din păcate, americanii sunt fruntași în topuri. Marea provocare pentru inițiatorii cursului este de a-i învăța pe viitorii doctori că toate aceste boli de nutriție pot fi combătute prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, pacienții veniți la doctor nu doar vor afla care sunt alimentele pe care ar fi bine să le consume, ci vor primi și sfaturi despre cum anume să le gătească.

Citește și Câte calorii mănânci?

Orele de medicină culinară sunt completate cu multe ore petrecute în bibliotecă, dar și cu probe practice pe care studenții le susțin în echipă. Într-un viitor apropiat, oficialii universității își doresc să extindă aceste cursuri neconvenționale și studenților din anii trei și patru, aceștia urmând să-și concentreze atenția către boli specifice cum ar fi insuficiențele cardiace, boala celiacă, SIDA.

Citește și Aplicatii diabet – Top 2015

Profesorii care susțin aceste cursuri știu că viitorul medicinei este în farfurie și nutresc speranța că în curând se va produce o schimbare majoră în comunicarea doctor-pacient pe probleme de nutriție, iar medicii vor prescrie pacienților și rețete gastronomice, întocmai ca cele farmaceutice pentru că, nu-i așa, viitorul sănătății este în farfurie.

Trei trucuri culinare, bune de pus în practică:

  • Folosește ierburi proaspete. Îmbogățesc gustul oricărui preparat fără a-i adăuga calorii sau grăsimi.
  • Folosește zeama de citrice. Aceasta amplifică aroma și gustul alimentelor, reducând aportul de sare.
  • Folosește uleiul cu măsură și nu uita că o lingură cu ulei are 120 de calorii.

 

 

Sursa si foto: http://qz.com