Anorexia nu este doar o afectiune psihica. Boala are si cauze metabolice

Sursa medicala: King's College, Londra. Medic citat: Gerome Breen, genetician

Oamenii de stiinta au aflat ca anorexia nervosa nu este doar o boala psihica, ci are si cauze metabolice pana acum necunoscute.

Aceasta concluzie surprinzătoare poate duce la conceperea unor tratamente noi, cu adevărat eficiente și poate explica de ce terapiile actuale nu prea au efectul dorit. Mai mult, concluzia experților îi poate ajuta să estimeze corect cine are un risc mai crescut de a dezvolta această boală.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au comparat date ADN de la 17.000 de persoane cu anorexie și de la 55.000 de voluntari sănătoși. În acest fel, specialiștii au putut identifica 8 gene care leagă anorexia de anxietate, depresie și de tulburarea obsesiv compulsivă. De asemenea, studiul a descoperit la pacienții cu anorexie și mai multe gene care determină arderea rapidă a grăsimilor, rezistența la diabetul de tip 2 și nevoia de efort fizic. Prin urmare, au fost observați și factori metabolici care duc la apariția acestei boli.

„Ca urmare a acestui studiu, am înțeles că nu ai putem trata anorexia ca pe o simplă afecțiune psihică”, a declarat Gerome Breen, genetician la King’s College din Londra, care a coordonat studiul alături de colegi de la Universitatea Carolina de Nord. „Anorexia este legată de anxietate, depresie și OCD, dar și de gene metabolice aparent sănătoase, lucru pe care nu îl întâlnim la alte boli psihice”, explică Breen. Dar, deși aceste gene metabolice sunt aparent sănătoase, ele se combină cu alte gene responsabile de tulburări psihice și astfel cresc riscul de anorexie.

Vezi și Depresia ar putea fi diagnosticată cu ajutorul unei aplicații de smartphone

Anorexia nervosa este cea mai letală boală psihică. La nivel mondial, afectează între 1-4% dintre femei și doar 0,3% dintre bărbați. Persoanele anorexice sunt extrem de slabe și au o imagine deformată asupra propriului corp, considerându-se grase. Din această cauză, refuză să mănânce normal și fac exerciții fizice intense, fiind îngrozite la gândul că se vor îngrășa. Astfel, ele ard mai multe calorii decât consumă și în timp, în lipsa unui tratament adecvat, ajung să se înfometeze până la moarte.

În prezent, tratamentul pentru anorexie constă în terapie cognitivă comportamentală, combinată cu implicare din partea familiei, pentru ca bolnavul să fie supravegheat constant și să se hrănească normal, astfel încât să ajungă la o greutate sănătoasă. Din păcate, de multe ori aceste soluții nu funcționează.

Asta poate și din cauza că medicii au identificat până acum greșit cauza și efectul, susține Breen. Adică, ei au considerat că persoanele perfecționiste au un risc crescut să devină anorexice ca urmare a acestui tip de comportament. În realitate însă, este exact invers: persoanele care o anumită combinație de gene care le predispune la anorexie tind să fie și perfecționiste.

Îți recomandăm și Apple donează ceasuri inteligente pentru un studiu despre tulburări de alimentație

Însă cele 8 gene identificate în urma acestui studiu explică doar o mică parte din cazurile de anorexie. Ca în orice boală, este nevoie de sute sau mii de gene care să se combine într-un anumit mod pentru ca afecțiunea să se dezvolte. Breen crede că oamenii de știință pot căuta acum terapii metabolice pentru anorexie și alte tulburări de alimentație și au ocazia să afle cine este mai predispus la boală și cine riscă să recidiveze, chiar și după vindecare.

În plus, concluzia că anorexia nu este doar o boală psihică, ci și una cu implicații metabolice, poate ajuta bolnavii să scape mai ușor de stigmatizare și de sentimentul de rușine, pe care îl au multe persoane diagnosticate cu probleme psihice.

Studiul a fost publicat în Nature Genetics.

Sursa: The Guardian

Citește și Controverse stiintifice legate de diagnosticarea unor boli psihice