Depresia ar putea fi diagnosticată cu ajutorul unei aplicații de smartphone

Două companii caută soluții pentru ca datele furnizate de smartphone și de brățările de fitness să poată diagnostica depresia.

Depresia este una dintre cele mai frecvente, dar greu de diagnosticat, tulburări psihice. Din păcate, din cauza diagnosticului pus prea târziu, multe persoane ajung să-și ia viața, fără ca oamenii din jurul lor să bănuiască măcar că ei sufereau de o gravă problemă de sănătate.

De aceea, compania Medibio vrea să dezvolte un instrument eficient de diagnosticare a depresiei, prin metode obiective, fără să fie nevoie de completarea unor chestionare, care ar putea să nu fie relevante. În conducerea Medibio se află și celebrul înotător olimpic Michael Phelps, care de ani de zile se luptă cu depresia, după cum singur a recunoscut.

Compania Medibio folosește datele furnizate de smarphone și de gagdeturile de fitness pentru a monitoriza starea de sănătate a unei persoane. Aceste măsurători includ în spacial date desre pulsul și obiceiurile legate de somn. Toate aceste date sunt introduse într-o aplicație, care calculează un scor numeric ce indică dacă utilizatorul trece printr-o perioadă de stres intens sau este vulnerabil din punct de vedere psihic.

Vezi și Tulburările de anxietate, cum se manifestă și cum putem scăpa de ele

Medibio are deja o tehnologie de acest fel, aplicația Inform, dar vrea să dezvolte o aplicație mai performantă, care să poată diagnostica depresia cu acuratețe. Proiectul a fost prezentat deja pentru aprobare Agenției americane a produselor alimentare și a medicamentelor (FDA).

Depresia, diagnosticată prin date biometrice și fenotipare digitală

Medibio nu este singura companie care caută soluții simple și eficiente pentru diagnosticarea depresiei. Și Mindstrong Health, un start-up, caută să dezvolte o tehnologie de acest fel. Datele furnizate vor arăta modul în care o persoană scrie, dă scoll și manevrează telefonul mobil. Toate aceste informații ar putea oferi un tablou clar, evident, al riscului de depresie, boală care este foarte greu de diagnosticat, în lipsa unor simptome specifice evidente, care să poată fi măsurate obiectiv.

Ambele companii speră să poată schimba modul în care depresia este diagnosticată. Bolile psihice se manifestă de obicei episodic, adică apar brusc și violent, apoi pot să dispară mai mult timp, lăsând impresia că bolnavul s-a vindecat.

De aceea, analizând date comportamentale, precum modul de utilizare al telefonului, sau datele biometrice furnizate de gadgeturile de fitness, diagnosticul ar putea fi pus mai rapid și mai precis. Aceste date concrete ar putea înlocui chestionarele folosite în prezent de medicii psihiatri pentru a observa semnele depresiei.

Actuala aplicație dezvoltată de Medibio, Inform, folosește un scor de la 1 la 100 pentru a evalua starea de sănătate. Datele sunt preluate de la dispozitive precum Fitbit, Garmin sau Apple Watch. Spre exemplu, un puls mai accelarat sau tulburările de somn pot fi indicii că persoana trece printr-o perioadă de stres intens. Michael Phelps dormea chiar și câte 24 de ore continuu în timpul unui episod depresiv, prin urmare o manifestare de acets fel poate fi un indiciu important al unei crize.

Îți recomandăm și 5 întrebări ca să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului

Inform este disponibilă pentru un abonament lunar de 9,99 dolari sau 99 dolari anual. Noua aplicație, care va fi dezvoltată ulterior, se va numi Index și va fi concepută special pentru persoanele care suferă de depresie sau anxietate și care vor să-mi monitorizeze simptomele. De aceea, este nevoie de aprobare de FDA.

Cu ajutorul aplicației Index, bolnavii vor putea distribui datele personale către medicul lor, prieteni sau rude. Astfel, ei nu se vor mai simți izolați și vor fi mereu conectați cu persoanele care contează.

În schimb, aplicația pe care o va dezvolta Mindstrong Health ia în calcul cât de rapid tastează o persoană pe telefonul mobil sau cât de mult durează până găsește pe cineva în lista de contacte. Aceste date sunt ceea ce formează „fenotiparea digitală”.

Deocamdată nu este clar cum va ajuta acest lucru la observarea unor probleme de sănătate psihică. Mai multe companii farmaceutice sunt însă interesate de un parteneriat, pentru a vedea cum poate aplicația să arate eficiența medicamentelor pe care le furnizează. În prezent, Mindstrong are în derulare 9 teste clinice care să arate dacă aplicația poate fi utilă.

Sursa: Business Insider

Citește și Depresie. Cum deosebim această boală gravă de o stare de tristețe