Ce sunt anticorpii si cum ne pot apara de infectii

Medic citat: Warner Greene, Gladstone Institutes, San Francisco

Despre anticorpi se vorbeste tot mai des in aceasta perioada, in contextul pandemiei COVID-19. Este o buna ocazie ca acest subiect sa revina in atentia noastra si sa trecem in revista cele mai importante informatii despre anticorpi si modul in care aceste proteine ne pot apara de infectii grave.

Anticorpii sunt proteine specializate, în forma literei Y, care se fixează pe microorganismele străine, care pătrund în corp (bacterie, virus, parazit, fungi). Aceste proteine sunt „cercetașii” sistemului nostru imunitar, cei care patrulează prin corp și caută posibile amenințări, care trebuie înlăturate. Anticorpii nu elimină direct bacteriile sau virusurile, doar le identifică și le „marchează”, pentru ca acestea să fie apoi distruse de celulele T.

Dr. Warner Greene, director la Centrul de Cercetare HIV din cadrul Gladstone Institutes, San Francisco, precizează că acțiunea anticorpilor poate fi comparată cu o vânătoare, în care anticorpii sunt câinii care caută și hăituiesc prada (virusul). În momentul în care anticorpii se fixează pe o țină (de exemplu, pe un virus), se declanșează o reacție în lanț foarte complexă, menită să elimine amenințarea.

Anticorpii se mai numesc imunoglobuline (Ig) și, deși toți au aceeași formă de Y, există 5 tipuri de anticorpi:  IgG, IgM, IgA, IgD și IgE.

Vezi și Care sunt cele mai folosite tratamente impotriva COVID-19

IgG și IgM sunt anticorpii care circulă prin sânge și ajung la organe, cei de tip IgA se găsesc în secrețiile corpului și în mucus, iar IgE sunt anticorpii care declanșează de obicei reacțiile alergice (la polen, alune etc). IgD este un tip de anticorpi mai puțin cunoscut, care are rol în activarea celulelor care produc anticorpii (limfocitele de tip B).

Primul tip de anticorpi care este produs de limfocitele B, după expunerea la un virus, este tipul IgM. Acești anticorpi apar după 7-10 zile de la infectare. Ei se fixează pe un antigen al respectivului virus.

După aproximativ 10-14 zile de la infectare, corpul începe să producă și anticorpii tip IgG, care sunt cei mai puternici. Ei pot să confere imunitate pasivă intrauterină, pentru că pot trece prin placentă, de la mamă la făt. Acest tip de protecție este foarte important, pentru că sistemul imunitar al unui bebeluș se dezvoltă mai târziu. De asemenea, acești anticorpi pot rămâne în organism timp de mai multe luni sau chiar ani, conferind astfel imunitate în cazul unei infecții recurente.

Prezența anticorpilor în organism poate fi identificată prin teste specifice, numite teste de anticorpi. Acestea pot detecta dacă organismul a produs o suficientă cantitate de anticorpi, astfel încât arată dacă respectiva persoană a fost infectată cu un anumit virus sau cu o bacterie. Testele de anticorpi analizează de obicei tipurile IgM (arată o infecție acută, prezentă) sau IgG (arată o infecție anterioară, care a fost eliminată).

Spre exemplu, testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2 caută anticorpii care s-au fixat pe „proteina țepușă” a coronavirusului. Pentru că este nevoie de timp pentru ca organismul nostru să producă suficienți anticorpi, de obicei aceste teste pot arăta un rezultat pozitiv după cel puțin 2 săptămâni de la infectare.

Sursa: Live Science

Citește și Racelile frecvente pot ajuta organismul sa lupte cu noul coronavirus