Apple Watch poate ajuta la diagnosticarea diabetului
Conform unui studiu, senzorul de monitorizare cardiacă de la Apple Watch poate fi folosit și pentru diagnosticarea diabetului.
Compania Cardiogram, care a realizat această aplicația și senzorul de monitorizare cardiacă de la Apple Watch, a publicat rezultatele unui studiu privind eficiența acestor dispozitive portabile. Concluziile sunt foarte interesante: ceasul inteligent poate ajuta și la diagnosticarea diabetului, detectând din timp primele semne ale bolii.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Cardiogram, alături de specialiști de la Universitatea din California, San Francisco, au analizat, cu ajutorul rețetei neurale Cardiogram DeepHeart, datele furnizate de senzori de la Apple Watch.
Astfel, ei au observat că senzorii de monitorizare cardiacă integrați în aceste ceasuri inteligente au putut deosebi pacienții cu diabet de cei care nu sufereau de această boală. Diagnosticarea diabetului a avut o acuratețe de 85%, un rezultat destul de bun, având în vedere că senzorii au fost concepuți pentru a urmări ritmul cardiac, nu pentru a observa simptomele de diabet.
Vezi și Cât este glicemia normală? UPDATE 2017
Cardiogram a folosit în această cercctare peste 200 de milioane de măsurători, de la 14.011 de utilizatori ai aplicației, care au folosit Apple Watch sau un dispozitiv Android Wear care funcționează cu Cardiogram. Datele analizate au inclus ritmul cardiac al utilizatorilor, dar și activitatea lor fizică, precum numărul de pași efectuați zilnic.
Senzorii au ajutat la diagnosticarea diabetului, mai exact a fazei sale incipiente, prediabetul, care este o afecțiune ce deseori nu este depistată la timp. Persoanele care sunt deja în stadiul de prediabet au glicemia cuprinsă între 100-125 mg/dl (dimineața, pe nemâncate), deși este posibil să nu ai aibă încă simtomele clasice ale diabetului (sete excesivă, urinare frecventă, oboseală, vedere neclară).
Cardiogram speră să poată integra direct în aplicație algoritmii de inteligență artificială ai rețelei DeepHeart, astfel încât utilizatorii să fie alertați imediat, dacă senzorul observă primele semne ale bolii.
Te poate interesa și Ceas cu EKG. Apple Watch va putea face electrocardiograme
Acesta este primul studiu amplu, care a demonstrat că senzorul de monitorizare cardiacă, precum cel de la Apple Watch sau de la alte dispozitive portabile (spre exemplu Fitbit), pot sesiza din timp primele manifestări ale diabetului. În cazul persoanelor care suferă de prediabet, ritmul cardiac se modifică puțin atunci când încep să apară primele semne ale bolii, fapt care poate trece altfel neobservat.
Studii anterioare realizate de Cardiogram au arătat că senzorii Apple Watch pot diagnostica și alte probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială, fibrilația arterială sau apneea în somn.
La rândul său, compania Apple a început un studiu, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Stanford, ca să afle dacă senzorii de la Apple Watch pot diagnostica în mod corect diferite afecțiuni ale inimii, precum tulburările de ritm cardiac.
Dacă folosești deja un Apple Watch și vrei să participi la acest studiu făcut de Apple, te poți înscrie instalând aplicația Apple Heart Study. Va trebui să porți constant ceasul Apple Watch, iar dacă senzorii vor detecta un ritm cardiac anormal, cercetătorii te vor anunța și îți vor recomanda probabil să porți monitorul ePatch, pentru o monitorizare suplimentară.
Dacă vrei să participi la studiul Cardiogram, poți descărca de aici aplicația și te poți înscrie la studiul mRhythm.
Sursa: Mac Rumors
Citește și Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile