Bacteria E.coli, depistată în doar 20 de minute cu ajutorul unui senzor optic

Testele actuale pentru depistarea contaminării cu bacteria E.coli oferă rezultate în câteva ore sau chiar zile, însă un nou dispozitiv de ultimă generație face acest lucru în doar 20 de minute. Timpul economisit astfel ar putea ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor și la salvarea a mii de vieți.

Dispozitivul inventat de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Photonics, din cadrul Universității din Quebec, în colaborare cu specialiștii de la Institutul de Tehnologie Kanpur, India, este dotat cu un biosenzor special.

Te-ar putea interesa și: Rezistența la antibiotice, redusă cu ajutorul unei aplicații pe iPhone

Acesta „scanează” cu o lumină specială suprafața unde se suspectează existența bacteriei E.coli și, cu ajutorul unor virusuri bacteriene numite bacteriofage, confirmă sau infirmă contaminarea.

Bacteria E.coli

Senzorul optic oferă rezultatele testării în doar 15-20 de minute, spre deosebire de analizele standard, care pot dura chiar și câteva zile. Astfel, apa, alimentele sau suprafețele contaminate cu bacteria E.coli pot fi izolate, prevenind îmbolnăvirea populației.

Bacteria E.coli, un pericol pentru sănătate

Bacteria E.coli (Escherichia coli) se găsește în mediul înconjurător, în alimentele și intestinele oamenilor și animalelor, însă de cele mai multe ori este inofensivă. Anumite tulpini de E.coli pot provoca însă diaree, dificultăți respiratorii, infecții ale tractului urinar, pneumonie și alte probleme de sănătate, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Statele Unite.

„Testele rapide pentru depistarea E.coli pot salva viețile oamenilor, prin instituirea rapidă a tratamentelor necesare. De asemenea, un asfel de dispozitiv este mult mai ieftin și mai precis”, susține Saurabh Mani Tripathi, specialist la Institutul de Tehnologie Kanpur.

„Infecțiile bacteriene reprezintă una dintre principalele cauze de deces în lume. Timpul este esențial în salvarea vieților persoanelor infectate, așadar acest aparat ne va ajuta cu siguranță”, a adăugat el.

În clipul video de mai jos vei afla ce este mai exact E.coli, care sunt sursele de contaminare și cum te poți proteja:

Descoperă 5 moduri în care tehnologia va schimba, la nivel mondial, sistemul de sănătate

Precizia rezultatelor oferite de noul dispozitiv este conferită de prezența unui sensor rezistent la căldură și frig. Astfel, acesta poate confirma suspiciunea de contaminare cu bacteria E.coli indiferent de temperatura suprafețelor testate, în special cele în aer liber, potrivit unui raport publicat în revista Optics Letters.

De altfel, oamenii de știință au demonstrat deja că noul device poate detecta cu succes prezența bacteriei E.coli în sursele de apă, la temperaturi între 24 și 40 de grade Celsius.

Tehnologia vine și în ajutorul asistentelor când vine vorba de analize, donare de sânge, transfuzii sau injecții intravenoase. Iată cum arată dispozitivul care găsește vena!

Noul device medical poate fi extrem de folositor în monitorizarea rezervoarelor de apă potabilă sau în industria alimentară. Savanții speră să creeze în viitorul apropiat aparate portabile pentru depistarea E.coli, la prețuri accesibile, cu sprijinul unei companii canadiene.

Sursa: medgadget.com