De la aplicații la videoconferințe cu medici și la monitorizarea în timp real a epidemiilor, tehnologia de ultimă oră începe să schimbe radical sistemul de sănătate și modul în care acesta funcționa până acum.
Publicația The Guardian prezintă cele cinci moduri în care noile tehnologii vor veni în ajutorul bolnavilor, dar și al medicilor, pentru a transforma complet sistemul medical la nivel mondial.
Tehnologia schimbă sistemul de sănătate
1. Dispozitivele portabile
Indiferent că vorbim despre monitorizarea greutății, a caloriilor consumate, a exercițiilor fizice sau a somnului, dispozitivele portabile, cum sunt brățările, sunt deja foarte folosite și extrem de utile. Aceste aparate nu ne ajută doar să stocăm date importante despre stilul nostru de viață, dar ne permit și să ne cunoaștem mai bine corpul și să avem grijă de el.
Mulți medici spun că pacienții au început să le prezinte, la controlul anual, datele medicale obținute prin aceste dispozitive portabile. Desigur, provocarea este ca aceste date să fie corect interpretate de medic, în funcție de întregul istoric al pacientului.
Citește și: Aplicații eHealth. Cum te ajută să-ți păstrezi sănătatea
În plus, unele aparate pot estima când se va îmbolnăvi utilizatorul lor, prin analizarea simptomelor pe care le prezintă. Folosind algoritmi speciali, dispozitivele pot alerta la timp medicii, care vor interveni astfel în faza incipientă a bolii.
2. Aplicațiile
Echivalentul unor consultații medicale virtuale, aplicațiile pentru sănătate încep să fie tot mai utilizate. Oricine are un smatphone poate descărca o aplicație de mobil, multe fiind chiar gratuite.
Un exemplu este aplicația Your.MD, care folosește inteligența artificială pentru a simula o consultație cu un medic real. Medicul virtual îi va răspunde pacientului la trei întrebări:
- Ce problemă are?
- Care este soluția?
- Unde se poate adresa pentru a primi ajutor?
Practic, aplicația nu va înlocui un medic real, ci va veni în completare, îndemnând pacientul să se adreseze specialistului potrivit, spune Matteo Berluchi, reprezentantul serviciului Your.MD.
Te poate interesa și: Măsurarea glicemiei fără ac – 7 noi aparate.
Aplicațiile de acest fel sunt foarte utile mai ales în zonele unde sunt foarte puțini medici și durează mult până când pacientul poate obține o programare. De asemenea, medicul virtual va oferi sfaturi utile în cazurile care sunt mai puțin grave, pentru că mulți pacienți ajung la medic deși nu au nevoie, problemele lor fiind minore.
În prezent, există peste 165.000 de aplicații de sănătate. Poți citi despre cele mai bune aplicații pentru Android AICI, iar dacă ai iOS îți recomandăm acest articol.
3. Teleconferințele
Tot mai multe conferințe și seminarii medicale au loc în timp real, la mare distanță, prin intermediul telefonului mobil. În scurt timp, chiar și consultațiile vor putea fi făcute simultan la mai mulți medici, care vor fi conectați cu pacientul prin teleconferințe de acest fel.
Desigur, acest lucru se va întâmpla doar în cazuri speciale, nu la orice consultație medicală de rutină. Sistemul îl va scăpa pe pacient de cheltuieli cu transportul la alți medici și mai ales va economisi timp, pentru că orice medic știe că în cazurile grave fiecare minut pierdut contează, putând să scadă șansele de vindecare sau recuperare.
4. Accesul la baza de date (big data)
Accesul la informații este util pentru că oricine poate verifica dacă există vreo legătură, de exemplu, între durerile cronice și schimbarea vremii. Toate datele sunt furnizate de diferiți utilizatori și păstrate într-o arhivă complexă.
Citește și: Dieta pentru slăbit. Cele mai bune aplicații pentru iPhone și Android.
Un exemplu actual este epidemia produsă de virusul Zika. Folosind baza de date cu informații despre această epidemie, poți afla care sunt zonele geografice unde există un risc crescut de transmitere a bolii. Sistemul și-a demonstrat eficiența și în trecut, în cazul epidemiilor de malarie și holeră. De asemenea, folosind baza de date medicale, computerele pot semnala chiar ele anumite simptome specifice unei boli, indicând astfel medicilor la ce aspecte trebuie să fie atenți.
5. Terapia digitală
Aplicațiile și comunitățile online pot oferi sprijin persoanelor care suferă de anxietate, depresie sau insomnie. Un exemplu cunoscut este Big White Wall, o comunitate online unde persoanele anxioase pot primi susținerea de care au nevoie, fiind ghidate virtual de terapeuți specializați.
Printre avantajele terapiei virtuale se numără asigurarea anonimatului și faptul că sunt disponibile non-stop. Marele dezavantaj este însă lipsa comunicării cu o persoană, medic sau terapeut, lucru care poate să conteze foarte mult.
Iată cum poate schimba tehnologia modernă, în doar câțiva ani, modul în care ne raportăm la corpul nostru, la boli și la sistemul medical. Avantajele acestei noi abordări par să fie cu adevărat promițătoare.