Bandaje speciale pentru vindecarea ranilor cronice si arsurilor

Expert citat: Sheila MacNeil, Universitatea Sheffield

Cercetatorii de la Universitatea Sheffield au inventat un nou tip de bandaje, imbibate cu o solutie speciala, care ajuta la formarea de noi vase de sange la nivelul pielii. In acest fel, pot ajuta la vindecarea ranilor cronice si arsurilor superficiale.

Primele teste cu acest bandaje, realizate în laborator, arată că noul tip de bandaj stimulează formarea unor noi vase de sânge. Vindecarea rănilor cronice este o reală problemă în special pentru persoanele cu diabet, care suferă deseori de răni care se vindecă foarte greu, se infectează și pot duce inclusiv la amputarea membrelor.

Aproximativ 15% dintre diabetici dezvoltă o complicație numită picior diabetic, care se manifestă prin ulcere greu de vindecat la nivelul picioarelor. Din cauza acestor răni cronice, bolnavii nu se pot odihni, nu se pot deplasa și ajung să fie izolați, spune Sheila MacNeil, de la Universitatea Sheffield.

Cercetătorii au conceput acum un nou tip de bandaj din bumbac, care este acoperit cu o substanță specială, care ajută la formarea de noi vase de sânge și astfel la vindecarea rănilor cronice.

În mod normal, angiogeneza (formarea de noi vase de sânge) nu mai poate avea loc atunci când pielea este arsă sau când există o rană cronică, pentru că stratul superior al pielii este afectat atât de rău încât nu se mai poate repara.

Vezi și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele

Bandajul îmbinat cu un agent numit 2-deoxy-D-ribose (2dDR) – cunoscut pentru efectul său benefic în formarea de noi vase de sânge – rezolvă însă această problemă.

Experții au conceput două tipuri diferite de bandaje: unul din fibre de bumbac nețesute (ideal pentru rănile cronice) și altul din bumbac tratat cu o ceară specială, care este potrivit pentru arsuri, deoarece nu se lipește de piele.

Folosind noile bandaje, arsurile se vor vindeca mai repede, fără să lase cicatrice vizibile. În plus, în acest fel scade și riscul de infecție.

Specialiștii speră să poată testa noile bandaje pe primii voluntari umani. Ei vor ca studiul să aibă loc în Pakistan, unde există peste 5 milioane de persoane cu diabet, care nu beneficiază de îngrijirea corectă a rănilor.

Dacă această invenție va trece cu bine toate etapele studiului clinic, ar putea fi de mare ajutor în special pentru pacienții din țările în curs de dezvoltare, unde fondurile destinate sistemului sanitar sunt limitate, iar vindecarea rănilor cronice nu este o prioritate.

Noile bandaje ar fi însă foarte accesibile, susțin inventatorii lor. Proiectul a fost prezentat în publicația The Journal of Tissue Engineering and Regenerative Medicine.

Sursa: Daily Mail

Citește și Neuropatie diabetică prevenită cu ajutorul tehnologiei