Google a dezvoltat algoritmi de inteligență artificială care pot diagnostica bolile de inimă si riscul de atac de cord prin analiza retinei.
În curând, celebra expresie „când privești pe cineva în ochi îi vezi inima” nu va mai fi o simplă metaforă. Cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială, medicii vor putea diagnostica bolile de inimă printr-o simplă analiza a vaselor de sânge din ochi.
Noua tehnologie este creată de Google, în parteneriat cu Verily, o companie specializată în domeniul e-health. Cu ajutorul algoritmilor special creați, medicii vor putea cerceta vasele de sânge din fundul ochiului și vor afla astfel dacă pacientul are un risc crescut de atac de cord.
Vezi și Care sunt valorile normale pentru colesterol si când ești în pericol
Forma și dimensiunea vaselor de sânge de pe retină le pot oferi doctorilor informații esențiale despre starea de sănătate a unei persoane. Spre exemplu, ei vor afla dacă pacientul fumează, suferă de hipertensiune arterială sau are diferite afecțiuni cardiace. Testul oferă indicii inclusiv despre vârsta persoanei analizate.
Pacienții care suferă de hipertensiune și care fumează au vasele de sânge mai slabe și mai subțiri ca în cazul persoanelor sănătoase. Făcând legătura între starea vaselor de sânge și bolile de inimă, algoritmul creat de Google poate prezice riscul unui atac de cord în următorii 5 ani, în cazul unui anumit pacient.
Acuratețea estimării este de 70%. Prin urmare, rezultatele sunt la fel de precise ca în cazul clasicului test de sânge, prin care este verificat nivelul de colesterol (această analiză având un grad de acuratețe de aproximativ 72%). Pentru detalii despre importanța analizei care arată nivelul colesterolului, îți recomandăm să citești acest articol: Colesterol total. Ce arată această analiză și de ce este importantă
În prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar riscul de atac de cord este greu de intuit în cazul fiecărui pacient în parte. Problemele cardiace apar din mai multe cauze, fiind de obicei vorba de o combinație între factori genetici, vârstă, sex și stil de viață.
De aceea, orice test care poate oferi mai informații mai precise despre riscul unui anumit pacient este o reușită importantă pentru cercetători. În plus, noul test nu este deloc invaziv, fiind nevoie numai de o fotografie cu fundul de ochi, în care să se observe clar si vasele de sânge.
Vezi și Primul pacemaker care se implantează direct în inimă și nu are nevoie de baterii
Pentru a învăța computerul dotat cu inteligență artificială cum să facă legătura între bolile cardiace și vasele de sânge de pe retină, cercetătorii i-au oferit o bază de date cu aproape 300.000 de pacienți. Aceștia aveau fotografii ale fundului de ochi și fișe medicale cu problemele de sănătate.
Analizând toate aceste date, algoritmul a reușit să observe un model specific, o legătură între bolile de inimă și un anumit aspect ale vaselor de sânge. Astfel, acum el poate recunoaște tipurile de vase de sânge care aparțin unor pacienți cu hipertensiune sau cu afecțiuni cardiace.
Deocamdată noua tehnologie este doar un concept și rămâne de văzut cum și când va putea fi folosită pentru a diagnostica problemele cardiace. Proiectul a fost prezentat în revista de specialitate Nature Biomedical Engineering.
Sursa: USA Today
Citește și Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor