Caracteristicile definitorii ale unui medic de excepție

Medicina, una dintre cele mai prestigioase profesii, nu este pentru cei slabi de inimă. Este nevoie de o inteligență ieșită din comun și de o motivație serioasă pentru a intra la Medicină, apoi de tenacitate și perseverență pentru a face față cerințelor anilor de școală medicală.

Însă cunoștințele și priceperea nu sunt singurele atuuri care definesc un medic de excepție. Cei care reușesc să își construiască o reputație impecabilă au mai multe calități care îi deosebesc de restul colegilor și îi pun pe lista celor mai căutați medici din domeniul lor.

Știu să comunice cu pacienții

„Să știi să îți asculți pacienții este un lucru critic în această profesie. Pacienții vor fi mai deschiși să îți spună adevărul atunci când simt că stau de vorbă cu un medic care îi ascultă, îi înțelege și nu îi judecă”, spune medicul John Madden, de la St. George’s University School of Medicine. Acesta argumentează că durata medie după care un medic întrerupe pacientul, în timp ce acesta vorbește, este de doar 17 secunde. Dacă ar asculta mai mult, spune acesta, ar putea găsi mai ușor diagnosticul pe care îl caută.

Pe de altă parte, comunicarea constă și în capacitatea medicului de a explica un diagnostic pe înțelesul pacientului. „Un medic ar trebui să fie capabil să răspundă la întrebări într-un limbaj accesibil, fără să folosească foarte mulți termeni de specialitate. Ar trebui să fie sinceri, dar empatici, să ofere speranță, chiar și atunci când se află într-o situație delicată. Practic, ei ar trebui să îi încurajeze pe pacienți, astfel încât aceștia să fie mai rapid dispuși să înceapă tratamentul”, spune medicul Lisa Doggett, directorul de la Univeristy of Texas Wellness Center.

Vezi și Imunoterapia – o nouă eră în tratamentul cancerului

Sunt organizați și conștiincioși

Succesul în această profesie nu este posibil fără ca un medic să nu fie organizat și conștiincios. Pentru că în caz contrar riscă să uite detalii importante. „Un medic trebuie să se asigure că nu uită să le spună pacienților tot ce au de făcut: de la teste, până la cum trebuie să ia tratamentul. De asemenea, trebuie să aibă un istoric pentru fiecare pacient, astfel încât să nu îl pună să repete anumite tratamente sau să îi administreze medicamente nepotrivite”, spune Doggett.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât o simplă eroare poate distruge, într-o clipă, chiar și reputația celui mai bun medic. O acuzație de malpraxis poate atrage atât sancțiunea medicului, cât și a unității medicale, iar pacientul afectat de acea eroare poate cere daune morale sau materiale ori poate sesiza procuratura, în cazul unei răspunderi penale.

Te poate interesa și Video: Cum funcționează glanda tiroidă, care sunt simptomele bolilor tiroidiene și cum le poți preveni

Sunt întotdeauna la curent cu inovații și noi proceduri

Curiozitatea este o altă caracteristică definitorie pentru un medic bun. Într-o profesie în care apar constant noi proceduri, tratamente, sunt identificate noi afecțiuni și sunt îmbunătățite tehnicile actuale, un medic care nu este capabil să țină pasul cu schimbările sau cu inovațiile din domeniul său nu va atinge niciodată succesul.

Curiozitatea ajută inclusiv la diagnosticarea cazurilor rare sau dificile. „Atunci când un pacient se prezintă cu simptome neobișnuite sau îngrijorătoare, medicul trebuie să își dea toată silința pentru a afla ce este în neregulă. Acest lucru poate necesita un șir lung de teste, de cercetare, un istoric extins al afecțiunilor ereditare, discuții cu colegi sau citirea unor studii ample”, afirmă Doggett.

Vor fi mereu la dispoziția pacienților

Profesia unui medic trece dincolo de porțile unității medicale în care acesta lucrează. Acest lucru poate însemna inclusiv ca doctorul să se facă disponibil pacienților săi, la orice oră. În special în cazul medicilor obstetricieni sau ai celor care se ocupă de cazuri dificile, ei trebuie să fie dispuși să stea de vorbă cu pacienții, atunci când aceștia sunt îngrijorați sau au întrebări și să nu considere că grija și atenția acordate acestora se încheie odată cu programul de lucru.

Un medic care va reuși să întrunească aceste calități, pe lângă priceperea și pasiunea cu care își face meseria, va fi întotdeauna unul apreciat de pacienții săi, de colegi și își va construi o reputație de invidiat în breaslă.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: antoniodiaz

Citește și Povestea bărbatului care a salvat peste 2 milioane de copii prin donarea de sânge