Conjunctivită: cauze, simptome și tratament

Afecțiunea care se manifestă prin înroșirea ochiului se numește conjunctivită, iar în termeni populari i se mai spune „ochi roșii”. Este o boală foarte comună, mai ales la copii, dar uneori poate fi periculoasă și necesită tratament de urgență.

În conjunctivită, membrana transparentă care căptușește globul ocular și pleoapele, numită conjunctivă, se inflamează. Din această cauză, vasele de sânge din această zonă devin foarte vizibile sau chiar se sparg și astfel globul ocular, devine roșu, de unde și denumirea uzuală de „ochi roșii”.

Cauze care duc la conjunctivită

Inflamația are patru cauze principale. În funcție de factorul care o declanșează, ea necesită un anumit tip de tratament.

Iată care sunt cauzele conjunctivitei:

  • Reacție alergică,
  • Substanță străină care ajunge în ochi și provoacă iritație (de exemplu clorul),
  • Infecție virală,
  • Infecție bacteriană.

În ultimele două cazuri vorbim de o afecțiune destul de gravă, care necesită tratament și care este foarte contagioasă. Conjunctivita virală și cea bacteriană se transmit prin atingerea ochiului bolnav.

Vezi și Lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate provoca orbirea

Cea mai frecventă cauză a conjunctivitei este cea virală, iar infecția este provocată de obicei de virusul care declanșează guturaiul sau de virusul herpes simplex.

În cazul conjunctivitei bacteriene, de cele mai ori este implicat streptococul care se fixează de obicei în gât și provoacă faringita.

Inflamațiile provocate de alergii sau de factori externi nu sunt contagioase. Conjunctivitele alergice apar ca reacție a organismului la factori alergeni, cum sunt polenul, praful, mucegaiul sau părul de animale.

Contactul ochiului cu diferite obiecte sau substanțe străine poate provoca de asemenea conjunctivită. Iritația poate să apară din cauza unui corp străin în ochi, a machiajului, a fumului sau substanțelor chimice. Chiar și lentilele de contact purtate prea mult și fără să fie curățate corect pot duce la această problemă oftalmologică.

Simptomele conjunctivitei

Semnele inflamației pot să apară la ambii ochi sau doar la unul singur. De obicei, problema este ușor de observat, pentru că albul ochiului devine mai roșiatic.

Îți recomandăm să citești și Nanopicăturilear putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea

În plus, apar secreții la nivelul ochiului afectat, care sunt evidente mai ales dimineața, la trezire, când persoana are senzația de „ochi lipiți”. De obicei ochiul iritat va lăcrima incontrolabil, o metodă prin care organismul caută să curețe și să protejeze ochiul de infecție.

Diferența dintre un ochi sănătos și unul afectat de conjunctivită

Pot să apară însă și alte simptome, pe măsură ce afecțiune se agravează. Printre acestea se numără:

  • Mâncărime la nivelul ochiului,
  • Senzație de corp străin în ochi,
  • Umflarea pleoapelor,
  • Vedere încețoșată,
  • Senzație de arsură la nivelul ochiului,
  • Sensibilitate la lumină.

Interesant este că în cazul conjunctivitei virale simptomele sunt însoțite și de manifestări specifice unei răceli. Astfel, pe lângă înroșirea ochilor pacientul se va confrunta cu tuse, durere în gât, febră, nas înfundat, nas care curge.

Conjunctivita bacteriană are manifestări similare, iar de obicei provoacă și o scurgere galben-verzuie la nivelul ochiului. Poate să provoace inclusiv otită, adică infecție la nivelul orechilor.

În conjunctivita alergică, ambii ochi sunt afectați în egală măsură. Apar și semnele specifice alergiei: nas care curge, secreție clară la nivelul ochilor și nasului, mâncărime la nas, crize de strănut.

Te poate interesa și 5 sfaturi simple și eficiente pentru protejarea vederii

Tratament pentru conjunctivită

De cele mai multe ori, afecțiunea se tratează simplu, acasă. Însă ar fi bine să fie consultat un oftalmolog dacă simptomele sunt severe și apare durere la nivelul ochiului sau probleme de vedere.

Conjunctivita virală trece de obicei de la sine, după cel mult două săptămâni. În cazul celei bacteriene medicul va prescrie picături de ochi sau unguente oftalmice cu antibiotic. Mai ales în cazul copiilor mici sau al bebelușilor, conjunctivita trebuie tratată urgent, la medic.

În celelalte cazuri, când afecțiunea este provocată de alergeni sau de factori externi, singura soluție este eliminarea acestora. Semnele alergiei pot fi atenuate și cu medicamente antihistaminice. De asemenea, o compresă rece poate ajuta la eliminarea disconfortului.

Secreția de la nivelul ochilor trebuie ștearsă de mai multe ori pe zi, cu o batistuță curată. Există și picături de ochi speciale, care reduc iritația și uscăciunea la nivelul conjunctivei.

Sursa: LiveScience

Citește și Cercetările despre vedere au progresat: 4 studii recente și beneficiile lor pentru ochii tăi