5 sfaturi simple și eficiente pentru protejarea vederii

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de probleme cu vederea. Deși nu toate afecțiunile ochilor pot fi prevenite, există mai mulți pași simpli și eficienți pentru protejarea vederii, pe care fiecare persoană ar trebui să-i urmeze.

Câteva obiceiuri banale te pot ajuta să-ți menții sănătatea ochilor pentru o perioadă cât mai îndelungată. Vederea este unul dintre cele mai de preț daruri oferite de natura și nu trebuie sub nicio formă să o neglijezi.

Protejează-ți ochii indiferent de anotimp

Razele ultraviolete pot avea nenumărate efecte negative asupra ochilor tăi. Deși multe persoane cred că ele sunt prezente în atmosferă în special vara, această  idee este una total greșită. Din păcate, acestea îți pot afecta vederea atât vara, cât și iarna. Din acest motiv este foarte important să acorzi atenția necesară acestui amănunt. Pentru a înlătura o parte din riscuri, poartă ochelari de soare cu filtre UV, indiferent de anotimp. Acest obicei simplu te poate ajuta să reduci aproape la minimum riscurile apariției cataractei și a degenerării maculare. De asemenea, soluția ajută și la evitarea apariției ridurilor din jurul ochilor. Înainte de a cumpăra perechea potrivită, asigură-te că oferă  o filtrare de 100% a razelor UVA și UVB.

Consumă alimentele potrivite

Lipsa anumitor vitamine din organism poate slăbi funcțiile retinei. Iar cercetările arată că povestea cu morcovii este în parte adevărată. De fapt, consumul legumelor cât mai proaspete ar trebui să fie un obicei pentru fiecare dintre noi. Studiile au arătat faptul că în cazul persoanelor care au o dietă bogată în vitamina C, E, zinc, luteină, acizi grași omega-3, riscul apariției degenerării maculare este mult mai redus. În plus, o dietă echilibrată te va ajuta să te menții în formă și să ai un sistem imunitar puternic. Printre cele mai recomandate alimente se află: legumele cu frunze verzi precum spanacul, somonul, tonul, ouăle, nucile, fasolea, citricele și carnea de porc.

Vezi și Ortosomnia, tulburarea de care suferă cei obsedați de un somn „perfect”

Renunță la fumat

Dacă vrei să-ți păstrezi vederea intactă pentru o perioadă cât mai lungă de timp, este important să renunți la fumat. Poate nu te-ai fi gândit că există vreo legătură între acest viciu și calitatea vederii, dar rezultatele cercetărilor exemplifică lucrurile. Conform studiilor realizate, fumatul crește riscul apariției degenerării maculare, a cataractei și poate afecta nervul optic. Dacă ai încercat să te lași de fumat dar nu ai reușit, este foarte important să nu renunți la această dorință. Cu cât te străduiești mai mult, cu atât șansele de a reuși într-un final vor crește. Iar apoi, gândește-te la banii și sănătatea economisite.

Te poate interesa și „Pielea electronică” – un nou dispozitiv pentru monitorizarea semnelor vitale

Relaxează-ți frecvent privirea

Lucrezi mult pe calculator sau petreci foarte mult timp cu ochii pe ecranul telefonului mobil? Aceste activități cauzează frecvent probleme de sănătate, cum ar fi vederea în ceață, ochii uscați, durerile de cap sau de spate. Pentru a evita aceste neplăceri este recomandat în primul rând să reduci timpul pe care îl petreci în acest mod. Dacă acest lucru nu este posibil, desprinde-ți frecvent privirea și fă scurte exerciții pentru ochi.

Apoi, asigură-te că porți ochelarii potriviți și că aceștia au protecție pentru ecran. Dacă simți că ai ochii mai uscați, clipește mai des sau folosește lacrimi artificiale.

De asemena, atunci când lucrezi, optează pentru un scaun care îți asigură o poziție corectă.

Du-te regulat la control

Orice persoană ar trebui să meargă cu regularitate la control, chiar și copiii mai mici. Pe lângă faptul că este o metodă de prevenție necesară, te poate ajuta să descoperi anumite afecțiuni, care nu au simptome. Printre acestea se numără glaucomul, care cu cât este depistat mai repede, cu  atât va putea fi tratat cu mai multă ușurință. În funcție de nevoile tale, poți vizita un oftalmolog, un optometrist sau un optician.

Un oftalmolog este un medic specializat în îngrijirea ochilor și a vederii.

Un optometrist nu este medic, dar e licențiat pentru practicarea optometriei. El oferă asistență în ceea ce privește problemele de vedere, de la diagnostic la tratament, până la testarea dioptriilor și la corecție.

Un optician este un tehnician care proiectează, verifică și potrivește lentilele și ramele de ochelari.

Vederea este cu siguranța unul dintre cele mai importante simțuri ale oamenilor. Nu neglija micile probleme sau trecerea anilor, ci învață cum să ai grijă de ochii tăi cât mai simplu și eficient.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și Lentilele de contact heliomate. Oferă protecție UV și corectează vederea