Un ecran subțire ca o piele ar putea fi folosit pe viitor pentru monitorizarea semnelor vitale. Dispozitivul a fost inventat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo, în colaborare cu Dai Nippon Printing.
Ecranul, numit de inventatorii săi „pielea electronică” este foarte flexibil și se poate întinde cu până la 45% din mărimea sa inițială. Este format dintr-o foiță foarte subțire de cauciuc, pe care au fost fixate multe micro LED-uri, sub forma unei țesături. Ecranul astfel obținut poate rezista pe piele chiar și o săptămână, fără să provoace iritații.
Ecranul poate fi folosit în diferite scopuri, dar a fost conceput special ca alternativă la actualele dispozitive medicale folosite pentru monitorizarea semnelor vitale. Spre exemplu, pielea electronică se poate conecta la o electrocardiogramă, pentru a afișa în timp real, cât se poate de vizibil, pulsul persoanei monitorizate. Cu ajutorul unei conexiuni wireless, aceste informații medicale pot fi trimise unui medic, care să le interpreteze.
Un dispozitiv de acest fel ar fi extrem de util mai ales pentru monitorizarea semnelor vitale la pacienții infirmi sau bătrâni. Ei pot fi verificați rapid, în timp real, fără să mai fie nevoie de alte dispozitive medicale. Un dispozitiv de acest fel îi va ajuta și pe pacienți, dar și familiile acestora, îmbunătățind calitatea vieții lor.
Vezi și O brățară electrică, soluția pentru durerile de cap provocate de migrenă
Ecranul, care are doar 1 mm grosime, se va dovedi de mare ajutor, mai ales în țările cu o populație tot mai îmbătrânită, unde persoanele în vârstă au nevoie de ajutor și supraveghere constantă.
Profesorul Takao Someya, care a inventat gadgetul, crede că pielea electronică ar putea fi folosită și pentru bolnavii care locuiesc în zone mai izolate sau departe de rudele și medicii lor. Dispozitivul ajută și la arhivarea datelor medicale despre pacient, care vor fi apoi analizate de un medic, iar acesta îi va comunica apoi bolnavului, de la distanță, care este tratamentul necesar.
Te poate interesa și Măsurarea glicemiei la diabetici. Plasturele care monitorizează nivelul glucozei prin transpirație
Pielea electronică are încorporate un senzor compus dintr-un electrod și un modul de comunicare wireless. Aplicat direct pe mână, ecranul trimite și notificări, astfel încât pacientul să nu uite să-și ia la timp medicamentele. În plus, face posibilă comunicarea la distanță cu medicul sau rudele.
Chiar dacă Takao Someya are în vedere în special categoriile vulnerabile de pacienți, ecranul ultra-subțire ar putea fi folosit și pentru sportivi, care vor să-și monitorizeze pulsul și programul de alergare.
Compania Dai Nippon Printing, care a produs acest prototip, speră ca pielea electronică să poată fi produsă pe scară largă și să ajungă pe piață în următorii 3 ani.
Sursa: Mashable, Yahoo News
Citește și Cele mai bune brățări de fitness, pe diferite categorii. UPDATE 2018