Diabetul și hipertensiunea arterială în sarcină cresc riscul de autism al copilului

Studii recente indică o posibilă legătură între riscul de autism al unui copil și anumite afecțiuni medicale ale mamei în timpul sarcinii.

Doi noi studii confirmă cercetări anterioare privind riscul de autism al copiilor născuți de mame care au suferit în timpul sarcinii de diabet tip 2 sau diabet gestațional. Această cercetare extinde însă riscul și pentru gravidele care suferă de diabet tip 1 sau diabet juvenil, care este cea mai gravă formă a bolii. Conform noului studiu, riscul este aproape dublu pentru copiii care au mame cu diabet tip 1, comparativ cu un copil care are o mamă sănătoasă.

Coordonatorul studiului, Anny Xiang, de la Universitatea de Medicină Kaiser Permanente din Pasadena, crede că toți copiii născuți de mame care suferă de diabet ar trebui investigați și monitorizați atent pentru autism. Medicii știu că un diagnostic pus din timp înseamnă mari șanse de recuperare pentru copilul cu autism. De aceea, investigarea acestor copii este esențială.

Al doilea studiu a indicat o legătură între riscul crescut de autism al copilului și preeclampsie, o complicație gravă care poate să apară în timpul sarcinii, din cauza hipertensiunii arteriale de care suferă gravida. Și în acest caz, cercetătorii fac referire la un risc cu până la 50% mai mare de autism la copiii născuți de mame care au avut preeclampsie sau tensiune arterială mare în timpul sarcinii.

Chiar dacă riscul este mai mare, destul de puțini copii chiar ajung să aibă autism din cauza problemelor medicale ale mamelor. Spre exemplu, numai 1,5% dintre copiii născuți de femei cu preeclampsie au autism, în timp ce procentul general este de 1% din populație. În plus, niciunul dintre cele două studii nu poate explica mecanismul care face legătura între riscul de autism și bolile de care suferă mama.

Vezi și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet

În cadrul primului studiu au fost analizate datele medicale de la 419.425 copii născuți la spitalele Kaiser Permanente, în perioada 1995-2012. Dintre aceștia, 621 aveau mame cu diabet de tip 1. Deși în total 5.827 de copii au fost diagnosticați cu autism, dintre aceștia doar 19 aveau mame care sufereau de diabet tip 1.

Cu toate acestea, riscul este aproape dublu față de medie pentru diabetul tip 1, iar pentru diabetul tip 2 riscul crește cu 45%, în timp ce în cazul diabetului gestațional riscul este cu doar 30% mai mare.

Deși cele trei tipuri de diabet au cauze diferite, toate se manifestă printr-un nivel ridicat al glicemiei. De aceea, este posibil ca glicemia ridicată a mamei să fie cea care crește riscul de autism al copilului.

Îți recomandăm și Tensiunea normală, ce valori are?

În cadrul celui de al doilea studiu, cercetătorii au observat că gravidele care au tensiune arterială ridicată au un risc de 35% mai mare să nască un copil cu autism. De asemenea, hipertensiunea mamei crește cu 29% riscul de apariție a tulburării ADHD la copii. Cele două afecțiuni – autismul și ADHD – apar deseori împreună și au factori de risc comuni.

Trebuie menționat însă că aceste două studii nu au luat în calcul alți factori importanți, precum obezitatea mamelor, are este un cunoscut factor de risc pentru diabet și hipertensiune, nici un posibil istoric de boli psihice în familie.

Studiul privind legătura dintre autism și gravidele cu diabet a fost publicat în revista de specialitate JAMA, iar studiul privind preeclampsia și autismul se găsește în JAMA Psychiatry.

Sursa: Scientific American

Citește și Descoperire uriașă despre diabet: există cinci tipuri diferite, nu doar două