Un dispozitiv medical inteligent poate diagnostica retinopatia diabetică

Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) a aprobat un dispozitiv medical inteligent, care poate diagnostica retinopatia diabetică fără să aibă nevoie de colaborarea unui medic.

Acest dispozitiv medical inteligent se numește IDx-DR și este conceput să detecteze principala cauză a pierderii vederii la pacienții cu diabet – retinopatia diabetică. Practic, acest gadget poate diagnostica singur afecțiunea, fără să fie nevoie de intervenția unui medic.

Aparatul are o cameră care fotografiază retina pacientului. Apoi, cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială imaginea este analizată, pentru a stabili dacă au apărut semnele retinopatiei.

Primind această aprobare din partea FDA, IDx-DR devine primul dispozitiv medical care poate pune un diagnostic fără colaborare din partea unui medic specialist care să interpreteze rezultatele.

Vezi și Retinopatia diabetică, detectată automat prin telemedicină

Astfel, aparatul poate fi folosit inclusiv de către medicii generaliști, nu doar de oftalmologi. Avantajul este foarte mare pentru pacienții cu diabet, pentru că aceștia merg mai des la un medic generalist decât la oftalmolog.

Decizia FDA de a aproba folosirea aparatului în orice cabinet medical este un pas important. Agenția vrea sa încurajeze astfel promovarea și folosirea dispozitivelor medicale sigure și eficiente, care nu presupun riscuri pentru pacienți și care ajută la reducerea costurilor pentru diagnostic sau tratament.

Te poate interesa și Angiopatia diabetică, cea mai gravă dintre complicațiile diabetului zaharat

Aparatul analizează prin algoritmi de inteligență artificială fotografia retinei. Poate observa dacă au apărut semne care indică mai mult decât o retinopatie diabetică ușoară. În acest caz, pacientul este trimis la oftalmolog, pentru tratament. Dacă nu există asemenea indicii, pacientul trebuie să revină la investigație peste 12 luni.

dispozitiv medical inteligent retinopatie diabetica

Stabilirea timpurie a unui diagnostic corect de retinopatie este esențială pentru eficiența tratamentului. Din păcate însă, statisticile arată că peste 50% din diabetici nu merg anual la un medic oftalmolog pentru controlul vederii.

În cadrul unui test clinic, dispozitivul IDx-DR a reușit să diagnosticheze corect cazurile de retinopatie ușoară în proporție de peste 89%. Cazurile care demonstrau primele semne de agravare a retinopatiei au fost detectate cu o precizie de peste 87%.

Aparatul poate fi folosit pentru a observa apariția retinopatiei la pacienții diabetici care au peste 22 de ani și care nu au fost diagnosticați până atunci cu această afecțiune oculară.

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului și una dintre principalele cauze de pierdere a vederii. Boala apare atunci când un nivel foarte ridicat al glicemiei distruge vasele de sânge de pe retină și determină orbirea.

Sursa: Daily Mail

Citește și Monitorizarea glicemiei prin lentile de contact inteligente