Doctor Sfor, platforma cu informații complete despre apneea în somn

Doctorsfor.ro este o platformă care oferă informații complete despre apneea în somn, o afecțiune larg răspândită și mai periculoasă decât se crede. Proiectul, lansat recent, informează despre simptomele și riscurile apneei în somn și despre tratamentele disponibile.

Pe lângă informațiile utile despre apneea în somn, platforma Doctor Sfor îi ajută pe pacienți să găsească lista completă a Laboratoarelor de Somnologie din țară. Aici, ei se pot adresa unui medic specialist, pentru evaluarea stării lor de sănătate și pentru prescrierea unui tratament. Diagnosticul de apnee în somn poate fi pus doar de un medic specializat în somnologie.

Ce este apneea în somn

Apneea în somn este cea mai frecventă dintre cele peste 80 de afecțiuni ale somnului. Conform statisticilor, în România aproximativ 550.000 de adulți suferă de această tulburare și în fiecare an sunt diagnosticați alți 5.000.

apneea în somn afiș

Apneea se manifestă prin oprirea respirației în timpul somnului, în mod repetat. Cei care suferă de această afecțiune au căile respiratorii obstrucționate în timp ce dorm. Oprirea respirației poate dura între câteva secunde și un minut, iar când este reluată apare sforăitul. Acest zgomot se produce din cauza căilor respiratorii care rămân blocate. De aceea, oricine suferă de un sforăit foarte zgomotos ar trebui să meargă la medic, să se asigure că nu suferă de apnee în somn.

Simptomele și riscurile apneei în somn

Din cauza somnului agitat, cei care suferă de apnee vor manifesta diferite simptome: oboseală cronică, trezire bruscă și senzație de sufocare în somn, depresie, anxietate, dureri de cap la trezire, senzație de uscăciune în gât din cauza respirației pe gură, aritmii, deficit de atenție și probleme de concentrare, ca urmare a oboselii permanente. Iată de ce diagnosticul și tratamentul sunt esențiale, pentru că această afecțiune, mai puțin cunoscută, ne poate afecta viața socială și chiar sănătatea.

Citește și: Sisteme digitale pentru controlul somnului

Neputând să se odihnească noaptea, un bolnav care suferă de apnee va fi foarte obosit și somnoros ziua. Acest lucru poate fi extrem de periculos pentru el și pentru cei din jur, mai ales dacă are o meserie care necesită atenție maximă, cum este șofatul.

apneea în somn masca CPAP

Cel mai utilizat tratament pentru apneea în somn presupune purtarea pe timpul nopții a unei măști CPAP. Aceasta se fixează de obicei peste nas și gură și asigură o presiune continuă a aerului, menținând deschise căile respiratorii. Masca se leagă cu un dispozitiv special de frunte și obraji. De asemenea, există și măști mai mici, care se fixează doar în nări. Medicul va stabili împreună cu pacientul care este tipul de mască recomandat.

Toate aceste informații, inclusiv un chestionar util pentru autodiagnosticare, sunt disponibile pe platforma Doctor Sfor. Aici pot fi găsite și informații utile despre simptomele și riscurile apneei în somn, despre tipurile de măști, iar utilizatorii pot pune de asemenea întrebări pentru specialistul Doctor Sfor.

Citește și: Withings, punct final. Nokia relansează sub propriul nume linia de dispozitive inteligente