Cât de eficient este pancreasul artificial? Concluzia cercetătorilor

O echipă de oameni de știință a comparat mai multe studii care prezintă eficiența dispozitivelor cunoscute sub numele de pancreasul artificial.

Cercetătorii de la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, au analizat rezultatele prezentate de 41 de studii diferite, privind siguranța și eficiența a două tipuri de pancreas artificial. Dispozitivele, care permit monitorizarea constantă a glicemiei și totodată administrarea automată dozei necesare de insulină, au fost folosite de peste 1.000 de voluntari cu diabet tip 1.

Concluzia experților este încurajatoare: pancreasul artificial chiar este eficient, iar cei care au folosit acest aparat au avut un nivel normal al glicemiei de 10 ori mai des, pe parcursul unei zile, decât cei care au folosit alte metode de monitorizare și tratament.

grafic pancreasul artificial

Spre deosebire de alte dispozitive implantate, precum pompele de insulină – care pot administra oricând doza necesară și monitorizează constant nivelul glicemiei – pancreasul artificial are un mare avantaj. Nu mai este nevoie ca o persoană să analizeze datele oferite de aparat și să ia decizii. Dispozitivul este cel care, automat, prin algoritmii săi, știe ce cantitate de insulină trebuie administrată și când anume.

Citește mai multe despre cum funcționează un pancreas artificial în acest articol!

Desigur că acest aparat nu va fi niciodată la fel de bun ca un pancreas normal, perfect funcțional. Dar pentru cei care suferă de diabet este un mare ajutor, oferindu-le siguranța unui tratament corect și liniște mai ales noaptea, pentru că bolnavul nu mai este nevoit să se trezească pentru a-și injecta insulină. În plus, dispare astfel riscul de-a muri în somn, ca urmare a scăderii bruște a glicemiei, un potențial pericol cu care se confruntă orice diabetic.

Cercetătorii spun că dispozitivul este cu adevărat performant, dar atrag atenția că studiile privind eficiența lui trebuie să fie mai ample și mai complexe. Multe dintre studiile analizate includeau monitorizarea pacienților pentru numai o săptămână, prea puțin timp pentru a observa corect efectele pe care le are pancreasul artificial.

Îți recomandăm și Descoperire uriașă despre diabet: există cinci tipuri diferite, nu doar două

Din păcate, o problemă serioasă în extinderea acestor studii este costul foarte ridicat al unui dispozitiv de acest fel. Avantajele sunt însă uriașe, mai ales în cazul copiilor și al persoanelor care au crize de hipoglicemie fără simptome care să-i avertizeze de pericol. În plus, este necesară și realizarea unui studiu pentru a vedea eficiența aparatului la bolnavii care suferă de fibroză chistică provocată de diabet.

Cercetătorii din Salonic au publicat concluzia analizei lor în revista de specialitate British Medical Journal.

Sursa: Science Alert

Citește și Măsurarea glicemiei fără ac – aparate noi și inovații UPDATE 2018