Târgul de tehnologie de la Berlin, IFA 2018, care s-a încheiat de curând, a inclus și prezentarea unor dispozitive inteligente care ajută la îmbunătățirea somnului.
Tot mai multe persoane din întreaga lume suferă de insomnie sau de alte tulburări ale somnului. Folosirea zilnică, timp de mai multe ore, laptopului sau telefonului mobil nu face decât să înrăutățească situația. De aceea, producătorii de gadgeturi inteligente s-au gândit să inventeze dispozitive prin care tehnologia să ajute la îmbunătățirea somnului în loc să-l tulbure.
Unul dintre aceste gadgeturi din gama „sleep tech” este Somnox, un aparat de mărimea unei pisicuțe, care ajută la combaterea insomniei. Micul roboțel este moale la atingere și emite sunete ambientale plăcute, liniștitoare. De asemenea, când este ținut în brațe imită respirația și astfel cel care îl folosește se va relaxa și va adormi mai ușor.
Vezi și Lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate provoca orbirea
Somnox este realizat de o companie olandeză. Robotul învață să-și sincronizeze respirația cu cea a utilizatorului, iar apoi ritmul respirației scade treptat, pentru a stimula instalarea unei stări de relaxare profundă. În plus, cu ajutorul aplicației la care este conectat, robotul poate emite diferite sunete alese, inclusiv torsul unei pisici sau poate pune muzica pe care o dorește utilizatorul.
Dispozitivul simte când persoana adoarme și atunci se oprește automat. Costă 580 de dolari și va fi disponibil începând cu luna octombrie.
Un gadget deosebit este bandana SmartSleep, de la Philips, care ajută la instalarea unui somn mai profund. În acest fel, chiar și persoanele care nu dorm suficient de mult se vor trezi mai odihnite, pentru că vor dormi mai profund.
Dispozitivul are mai mulți senzori care detectează fiecare stadiu al somnului. Când observă instalarea somnului profund – cu unde cerebrale delta – va emite anumite un zgomot de fond, care crește amplitudinea acestor unde cerebrale.
Îți recomandăm și 5 întrebări ca să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului
Bandana este disponibilă în două versiuni – mărime medie sau mare și costă 399 dolari. Din păcate, nu poate fi folosită de către persoanele care dorm pe burtă, pentru că se montează pe frunte.
Un dispozitiv similar este Dreem, care ajută utilizatorul să adoarmă mai repede și să doarmă mai profund. Bandana emite diferite sunete ambientale, ajută la o reglarea respirației și în momentul în care utilizatorul intră în stadiul de somn profund, emite vibrații care stimulează undele cerebrale delta. Dreem costă 500 de dolari.
Tot la IFA 2018 au fost prezentate dispozitive care ajută la relaxarea ochilor obosiți. Spre exemplu, Graphene Heating Eye Mask concepută de Sleepace. Această mască făcută din grafen se încălzește în doar câteva secunde și astfel ajută la relaxarea mușchilor faciali și a ochilor.
O altă mască, de data această din silicon, oferă un masaj mai puțin obișnuit, pe bază de apă, pentru ochii uscați și obosiți. Purtată timp de 6 minute, masca produsă de Aurai folosește apă rece pentru a reduce presiunea oculară, apoi apă călduță, care ajută la relaxarea mușchilor.