Medicii au descoperit al doilea caz din lume de gemeni semi-identici

Sursa medicala: The New England Journal of Medicine. Medic citat: Michael Gabbett, Universitatea Queensland

O ecografie de sarcina facuta de o tanara din Australia i-a ajutat pe medici sa identifice un caz extrem de rar: femeia urma sa nasca gemeni semi-identici.

Povestea unei tinere din Brisbane, Australia, pare desprinsă din filme. În vârstă de 28 de ani, femeia s-a dus la medic pentru o ecografie de sarcină. Astfel a aflat că va aduce pe lume gemeni identici: ecografia de 6 săptămâni arăta clar că există doi saci amniotici și o singură placentă. Dar, 8 săptămâni mai târziu, la următoarea ecografie, viitoarea mămică a avut un adevărat șoc. La fel și medicul care îi monitoriza sarcina. Gemenii „identici” erau de fapt un băiețel și o fetiță, care împărțeau în mod clar o singură placentă.

„De la bun început am văzut că există o singură placentă, deci, aparent, era vorba de gemeni identici. Așa că am avut un adevărat șoc atunci când mi-am dat seama că de fapt era vorba de o fetiță și de un băiețel”, a declarat medicul Michael Gabbett, de la Universitatea Queensland.

Având în vedere acest caz special, medicii au făcut mai multe investigații, cu acordul mamei. Au analizat ADN-ul din fiecare sac amiotic. Astfel au aflat că gemenii au în comun 100% din ADN-ul moștenit de la mamă, dar numai 50% din cel moștenit de la tată. Asta înseamnă că sunt identici în proporție de doar 78%. Gemenii de acest fel sunt numiți „semi-identici” și sunt atât de rar întâlniți încât acesta este doar al doilea caz descoperit până acum de către medici.

Cazul a fost menționat în publicația The New England Journal of Medicine.

Ce sunt gemenii semi-identici

Gemenii semi-identici sunt un caz special, o combinație între gemenii identici și cei fraternali. Asta înseamnă că au în comun toate genele moștenite de la mamă (din acest punct de vedere ei sunt identici), dar împart numai 50% din genele moștenite de la tată (din acest punct de vedere ei sunt diferiți), astfel încât pot să fie și de sex diferit.

grafica gemeni
Cum apar gemenii semi-identici

Aceste cazuri de gemeni apar extrem de rar, pentru că este nevoie de o situație excepțională pentru formarea lor. Iată cum s-a întâmplat: un singur ovul a fost fecundat de doi spermatozoizi și astfel au apărut trei seturi de cromozomi. Acești cromozomi s-au divizat egal în două formațiuni de celule care au devenit apoi doi embrioni diferiți.

Vezi și Specialistul în chirurgie fetală care face miracole

Acum gemenii semi-identici din Brisbane au 4 ani. Deși s-au născut fără complicații, medicii au fost nevoiți să-i amputeze ulterior fetiței piciorul drept. La vârsta de 3 ani, ea a fost diagnosticată și cu o boală congenitală, iar ovarele i-au fost scoase. În afară de aceste probleme, gemenii vor avea o viață perfect normală.

Acesta este al doilea caz înregistrat de gemeni semi-identici. Primul a fost raportat în anul 2007. Copiii erau sănătoși, dar unul dintre ei era hermafrodit, avea organe genitale anormale (ovare și testicule), lucru care a și dus ulterior la identificarea lor drept gemeni semi-identici.

În mod normal, atunci când un ovul este fecundat de doi spermatozoizi rezultă un embrion care are trei seturi de cromozomi. De obicei, un embrion de acest fel nu se poate dezvolta și sarcina se termină cu un avort spontan. Aceste cazuri rare arată însă că, uneori, natura corectează anomalia inițială și apar gemeni semi-identici, care se pot dezvolta în mare parte normal.

Sursa: IFL Science

Citește și Povestea bărbatului care a salvat peste 2 milioane de copii prin donarea de sânge