Implanturi tridimensionale de oase sintetice vor înlocui aparatele auditive

Tehnologia de ultimă oră poate ajuta persoanele hipoacuzice, prin înlocuirea aparatelor auditive cu implanturi tridimensionale mult mai performante.

Cercetătorii americani au realizat în premieră implanturi tridimensionale de oase sintetice care imită perfect oscioarelor din urechea medie. Cele trei oase micuțe, cunoscute sub numele de ciocănaș, nicovală și scăriță, transmit sunetele captate din exterior spre urechea internă, asigurând astfel calitatea auzului.

implanturi tridimensionale grafica ureche

La persoanele hipoacuzice, aceste fine oscioare sunt deteriorate, iar funcția lor este preluată de aparatul auditiv. Acum, experții vor să înlocuiască aparatele incomode și inestetice cu implanturi tridimensionale ale micilor oase.

Îți recomandăm și Bolnavii de paralizie pot fi salvați cu un implant spinal revoluționar

Implanturile 3D sunt realizate personalizat, după un model al urechii pacientului, care poate fi obținut cu ajutorul tomografiei. Cercetătorii de la Universitatea Maryland din Baltimore au realizat deja un implant de acest fel, obținând practic oscioare sintetice, tridimensionale. Ele au fost realizate folosind o imprimantă 3D standard și sunt alcătuite dintr-o rășină specială, care se întărește atunci când este expusă la lumină laser ultravioletă.

Citește și Primul pacemaker care se implantează direct în inimă și nu are nevoie de baterii

Deocamdată noile implanturi au fost testate numai pe cadavre, însă șansele de reușită sunt foarte mari, spun autorii proiectului. Asta deoarece oscioarele sintetice se vor potrivi perfect în urechea pacientului. Astfel, nu va exista disconfort, iar calitatea auzului va fi mult mai bună ca în cazul folosirii unui aparat.

În plus, operația pentru montarea implanturilor tridimensionale va dura mai puțin ca intervențiile similare făcute în prezent pentru alt tip de implant auditiv. Oasele sintetice vor înlocui astfel oscioarele distruse ale pacientului, care și-a pierdut auzul în urma unei infecții sau a unei traume.

implanturi tridimensionale oscioare ureche
Cele trei oscioare sintetice realizate cu imprimanta 3D

Oasele sintetice sunt deja folosite pentru implanturi tridimensionale

Acesta nu este însă prima procedură medicală care implică folosirea de oase sintetice. În anul 2014, un pacient bolnav de cancer a primit un implant osos 3D făcut din titan, care înlocuia osul bolnav al călcâiului.

Un an mai târziu, un pacient din Spania, care suferea tot de cancer osos, a primit stern și cutie toracică sintetice, concepute personalizat, tridimensional. Citește aici mai multe detalii despre această intervenție: Premieră medicală – Unui bolnav de cancer i-au fost implantate coaste şi stern obţinute cu ajutorul unei imprimante 3D

În 2016, printr-o operație similară a trecut și un bărbat din Marea Britanie. Sternul său fusese distrus din cauza unei infecții. A fost primul caz în care osul sintetic a fost realizat dintr-un amestec de titan și polimer special, care conferă implantului un aspect poros, similar oaselor umane.

De asemenea, anul acesta, o tânără din New York diagnosticată cu o formă rară de cancer osos a primit implanturi cu oase sintetice. Medicii i-au înlocuit sternul și cutia toractică cu implanturi sintetice.

Și medicii chinezi au reușit o performanță  de acest fel. În urmă cu trei ani, chirurgii de la Spitalul Universitar Peking din Beijing au reușit să implanteze o vertebră tridimensională sintetică la un băiat de 12 ani, care suferea de cancer osos. Astfel, pacientul a putut să meargă din nou.

Sursa: Daily Mail, ZD.net

Citește și Implantul artificial de retină va reda vederea pentru milioane de bolnavi