iTENS, un aparat de electrostimulare musculară pentru tratarea durerilor

Un aparat de electrostimulare numit iTENS, aprobat de Administrația Alimentelor  și Medicamentelor din Statele Unite (FDA), este cel mai nou dispozitiv wearable pentru eliminarea durerilor.

Acest aparat funcționează wireless, deci nu te vei împiedica în tot felul de cabluri, și poate fi controlat prin intermediul oricărui dispozitiv dotat cu sisteme de operare IOS sau Android. Nu ai nevoie de o rețetă specială de la medic pentru a folosi acest aparat de electrostimulare, însă efectele sale sunt comparabile cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare destinate eliminării durerilor cronice sau acute.

Te-ar putea interesa și Aparatul care te scapă de migrene

Producătorul iTENS, o companie din Ohio, Statele Unite, a făcut un „lifting” vechiului aparat TENS, adăugând funcții noi, câteva butoane, plasturi cu electrozi. Poate cel mai important, activitatea dispozitivului iTENS poate fi acum controlată cu o simplă atingere a ecranului smartphone-ului.

aparat de electrostimulare
FOTO: iTENS.com

Plasturii în formă de aripi se atașează pe zona dureroasă, se apasă butonul de pornire și se reglează nivelul de intensitate, iar impulsurile electrice vor pătrunde adânc în țesuturile musculare, eliminând inflamația care cauzează durere, prin intermediul endorfinelor eliberate de creier. Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de organism pentru a reduce inflamațiile.

Foarte util se dovedește și Dispozitivul Livia, care elimină durerile menstruale

aparat de electrostimulare

Desigur, nu orice fel de durere este vizată de acest aparat de electrostimulare. iTENS urmărește să amelioreze cu precădere durerile musculare de la nivelul membrelor inferioare și superioare și cele articulare, în special cele din zona genunchilor și umerilor.

aparat de electrostimulare

Pentru ca experiența să fie mult mai ușoară, dezvoltatorii iTENS au creat o aplicație specială care poate controla dispozitivul. Astfel, în loc să apeși butonul de pornire sau să reglezi manual intensitatea, te poți folosi de smartphone pentru toate aceste acțiuni. Utilizatorii s-au declarat mulțumiți atât de eficiența acestui dispozitiv, cât și de aplicație. Ei spun că viteza de reacție a aparatului la comenzile smartphone-ului a fost foarte rapidă. În plus, aplicația dispune de un program special care îți arată rezultatele obținute în urma utilizării aparatului.

Află și Cum te ajută aplicațiile eHealth să își păstrezi sănătatea

„Am creat dispozitivul iTENS ca o alternativă la medicația antiinflamatoare. Designul este subțire, flexibil, discret, iar aplicația este grozavă pentru a asigura o mai mare ușurință în folosirea aparatului”, spune Joshua Lefkovitz, CEO al companiei iTENS.

Bateriile pe bază de litiu-ion ale dispozitivului iTENS asigură o funcționare continuă de 24 de ore pentru o singură încărcare, iar plasturii pot fi refolosiți și schimbați în funcție de scopul propus. Astfel, acest aparat de electrostimulare poate fi purtat pe sub haine, fără niciun pic de disconfort, oriunde și oricând.

aparat de electrostimulare

O singură problemă ar putea întâmpina doritorii unui astfel de aparat de electrostimulare: plasturii sunt mai greu de atașat pe zonele articulare, cum ar fi pe genunchi sau coate. Însă aceștia sunt disponibili în două variante de mărime.

Plasturii mai mici sunt special creați pentru astfel de zone, iar cei de dimensiuni mai mari pot fi atașați pe spate, gât, umăr, coapse, brațe etc.

aparat de elecrostimulare
Stânga: plasturi pentru gleznă, genunchi, coate, încheieturi/Dreapta: plasturi de mari dimensiuni pentru spate, umeri, gât. FOTO: Itens.com

Prețul unui astfel de dispozitiv este de 107 dolari.

Sursa: indiegogo.com