Deficiența de vitamina D în copilărie crește riscul de schizofrenie

Surse medicale: Universitatea din Queensland, Australia și Universitatea Aarhus, Danemarca. Medic citat: profesorul John McGrath, Universitatea din Queensland

Un studiu recent arată că bebelușii care au deficiență de vitamina D prezintă un risc mai mare de-a face schizofrenie la vârsta adultă.

Cercetarea a fost realizată de o echipă de medici de la Universitatea din Queensland, Australia și Universitatea Aarhus din Danemarca. Coordonatorul studiului, profesorul John McGrath, de la Universitatea din Queensland, precizează că în cazul bebelușilor cu deficiență de vitamina D a fost observat un risc cu 44% mai mare de-a dezvolta schizofrenie la vârsta adultă, comparativ cu bebelușii care au un nivel normal de vitamina D.

De aceea, pentru a reduce acest risc, vitamina D trebuie administrată bebelușilor, dar și femeilor gravide. Fetusul depinde în totalitate de resursele de vitamină ale mamei. Așa cum administrarea de acid folic femeilor însărcinate a redus numărul de cazuri de spina bifida, la fel administrarea vitaminei D poate reduce riscul ulterior de schizofrenie, în cazul copiilor.

Îți recomandăm și Semne care indică deficiența de vitamina D

În cadrul studiului, echipa coordonată de McGrath a analizat nivelul vitaminei D la 2602 subiecți. A fost monitorizat nivelul vitaminei în mostre de sânge de la bebeluși danezi, în perioada 1981-2000. Au fost selectați subiecți care au ajuns să sufere de schizofrenie, iar datele lor au fost comparate cu mostrele de sânge de la persoane sănătoase.

Schizofrenia reprezintă un grup de boli psihice care se manifestă în special prin halucinații, comportament aberant și incapacitatea de-a percepe corect realitatea. Cauzele apariției nu sunt încă bine cunoscute, dar există mai mulți factori de risc. Printre aceștia se numără cei genetici și de mediu. Dar noul studiu arată că în această categorie trebuie inclusă și deficiența neonatală de vitamina D, care ar fi responsabilă de aproximativ 8% din cazurile de schizofrenie înregistrate în Danemarca, precizează McGrath.

Vezi și Românii nu merg la consiliere psihologică, deși au nevoie. Concluzia unui studiu Atlas Help

De ce apare deficiența de vitamina D

Studiul a fost realizat în Danemarca, deoarece această țară de află la o latitudine mai mare și locuitorii ei sunt mai puțin expuși la lumina solară. Lipsa expunerii la soare este cauza deficienței de vitamina D. De asemenea, experții au observat un nivel mai redus de vitamina D în sângele copiilor care se nasc iarna sau primăvara. Tot de aceea, riscul de-a dezvolta schizofrenie este mai mare în cazul lor.

Totuși, în cazul adulților poate să apară o deficiență de vitamina D chiar și în zonele unde există multe zile însorite. Motivul îl reprezintă mai ales stilul de viață, pentru că oamenii petrec mai mult timp în interior, iar când ies afară folosesc creme cu factori de protecție solară.

Vezi și Carența de vitamina D poate crește riscul de apariție a diabetului tip 2

În 2016, profesorul McGrath a coordonat un alt studiu, care a demonstrat o legătură între carența prenatală de vitamina D și riscul crescut de autism. Profesorul vrea ca în continuare să realizeze studii clinice pentru a vedea ce impact au suplimentele cu vitamina D administrate femeilor gravide care suferă de carență și dacă se observă ulterior un efect pozitiv pentru copiii lor.

Sursa: Medical Xpress

Citește și Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav