MedHack – Hackathonul pe teme de sănătate din Cluj

În perioada 24-25 martie 2018, în cadrul MedHack, studenții medicinişti vor face echipă cu specialiştii din domeniul IT pentru a genera idei și pentru a construi împreună soluții tehnice pentru domeniul medical.

În cadrul MedHack organizat în Cluj se vor reuni medici şi viitori medici, specialiști din domeniul IT, antreprenori şi nu numai, cu o misiune comună: aceea ce a dezvolta soluții inovative şi eficiente la problemele actule din domeniul medical, pentru accesul mai facil la servicii de sănătate, eficientizarea tehnicilor de diagnostic și tratament, soluții de e-learning și servicii clinice axate pe nevoile pacientului.

Hackathonul de anul acesta – MedHack – este o competiție ce promovează și susține inovația medicală, colaborarea interdisciplinară și inițiativa în dezvoltarea unui sistem medical modern și tehnologizat.

Temele abordate sunt:

  • Administrativ
  • Educație medicală
  • Sănătate publică
  • Îngrijiri medicale centrate pe nevoile pacientului
  • Telemedicină și Connected Care

Citește și Aplicații eHealth. Cum te ajută să-ți păstrezi sănătatea

Conferința H.E.A.R.T.

O comunitate de studenţi din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca stă la baza organizării şi desfăşurării Hackathonului, dar și a conferinţei anuale HEART (Healthcare, Education and Research Talks). Conferinţa urmărește personalizarea educației medicale, formarea de punți interprofesionale, colaborarea mult mai eficientă dintre cadre didactice și studenți.

Anul acesta are loc cea de-a 5-a ediţie, cu tema „Millenials on call”, în perioada 21-22 aprilie 2018, fiind axată de această dată pe rolul noii generații de medici.

H.E.A.R.T (Healthcare, Education and Research Talks) este o conferință medicală axată pe inovație, ce a luat naștere în cadrul proiectului European Division al Organizației Studenților Mediciniști din Cluj. Are scopul de a oferi o viziune de ansamblu asupra medicinei, cum pot fi îmbinate teoria și practica, îmbunătăţirea cercetării medicale cu aplicabilitate cât mai largă etc., reunind mai ales studenți medicinișți, dar şi profesioniști din domeniul medical și mentori, oferindu-le studenţilor o viziune a ceea ce înseamnă cariera de medic și cum poate fi fructificată cât mai mult, și cum pot avea acces la inovații tehnice.

MedHack Hackathon
De asemenea, este un eveniment unde sunt promovate realizările mentorilor, este discutată importanței comunicării cu specialiștii din domenii conexe, cum poate fi îmbunătăţită conexiunea dintre latura profesională cu cea personală, care este impactul implicării active în educația medicală.

H.E.A.R.T. este şi despre dezvoltarea unei comunități cu interese comune pentru a conlucra cu scopul de a transforma şi îmbunătăţi sistemul medical.

MedHack se axează pe progresul tehnologic în sfera medicală, de la educație medicală, management sanitar, îngrijiri medicale orientate spre pacient, până la cercetare medicală și impactul inteligenței artificiale în medicină etc.

Te poate interesa și Cinci moduri în care tehnologia va schimba, la nivel mondial, sistemul de sănătate

Am discutat cu Robert Mîndreanu – student la Facultatea de Medicină din Cluj, membru al Organizației Studenților Mediciniști și membru al echipei ce organizează Conferinţa H.E.A.R.T. și MedHack – despre obiectivele Hackathonului și desfășurarea acestui proiect ambițios:

eHealthRomânia: De unde a pornit ideea de a organiza acest Hackathon şi care este obiectivul?

Robert Mîndreanu: Trăim într-o lume care devine progresiv mai tehnologizată în majoritatea domeniilor, de ce să lăsăm sănătatea în urmă? Încercăm să aducem în prim-plan importanța colaborării interprofesionale, orientată spre îmbunătățirea actului medical.

eHealthRomânia: Cui îi este adresat evenimentul?

Robert Mîndreanu: Publicul nostru țintă cuprinde în principal ingineri, specialiști IT, studenți la medicină, medici, antreprenori, designeri, dar suntem deschiși oricui este interesat de a participa la dezvoltarea sistemului medical.

eHealthRomânia Cum se va desfăşura evenimentul?

Robert Mîndreanu: MedHack este un maraton de 30 de ore care reunește programatori, studenți, medici, ingineri, designeri, antreprenori. Participanții își vor forma echipe pluridisciplinare de 3-5 persoane și vor aborda una dintre provocările medicale propuse de mentorii noștri. Temele cuprind: Educația medicală, Îngrijirea medicală orientată către pacient, Sănătate publică, Administrativ, Connected Care.

În tot acest timp vor fi îndrumați de mentori, specialiști în domeniile menționate anterior, iar la final fiecare echipă va prezenta soluția propusă împreună cu o versiune beta a acesteia. În procesul de jurizare se vor puncta atât produsul dezvoltat în timpul concursului, dar mai ales conceptul, prezentat sub forma unui plan de implementare. Echipa câștigătoare va primi un premiu în bani, dar, cel mai important echipele cu cele mai bune idei vor fi susținute și îndrumate spre implementarea acestora.

eHealthRomânia: Care crezi că este momentan nivelul colaborării dintre personalul medical şi specialiştii IT în România şi cum vezi tu o colaborare eficientă şi intersecţia dintre domeniul medical şi IT?

Robert Mîndreanu: Poate am o părere subiectivă, încă facem primii pași în domeniu, dar discutând cu specialiști, observând cum se desfășoară practica clinică, pare că există un zid între cele două comunități. Medicii cunosc lacunele din sistemul medical, dar pare greu de ajuns la cei care pot oferii soluții tehnologizate.

O colaborare eficientă înseamnă, din punctul meu de vedere, existența unui mediu propice în care ideile pot fi dezvoltate, dezbătute, testate, implementate. Consider că ar trebui să se pună mai mult accent pe feedback-ul oferit de personalul medical și în egală măsură, de pacienți.

eHealthRomânia: Ce aşteptări aveţi de la eveniment?

Robert Mîndreanu: Sperăm ca acest eveniment va inspira formarea de legături între comunitățile vizate și va încuraja o mentalitate îndreptată spre abordări inovatoare, intuitive, orientate către pacient, eficiente atât din punct de vedere al costului, cât și al timpului. Urmărim ca în timp să fondăm o platformă unde ideile bune pot fi dezvoltate și implementate, unde un medic își poate forma echipa împreună cu care să investească în viitorul pacienților din România. Resursele există, tot ce facem noi este să construim poduri.

MedHack Hackathon

Robert Mîndreanu este student în anul III la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, și voluntar în cadrul HEART (Healthcare, Education And Research Talks), conferință anuală, organizată de studenți pentru studenți, orientată spre educația și formarea viitorilor medici.

Citește și Top 12 cele mai importante inovații medicale din 2017