Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo despre viitor in medicina de laborator: „Cred că vom vedea tot mai multe tool-uri de tip „do-it-yourself”, pe modelul glucometrului pentru acasa.”
Fie că este vorba de analize de rutină sau teste specifice recomandate de medicul curant, apelăm adesea la medicina de laborator. Am stat de vorbă cu Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo, pentru a afla despre acest domeniu în prezent, dar și despre cum arată viitorul analizelor medicale.
Ce înseamnă calitatea în ceea ce privește medicina de laborator și care sunt principalii factori care asigură performanța?
Performanța în acest domeniu are la bază mai mulți factori cheie. Putem vorbi astfel despre aparatura de calitate, despre furnizori atent selectați pentru echipamente și reactivi, de personal calificat și pregătit, toate conducând la rezultate rapide și corecte în urma cărora se stabilește un diagnostic de certitudine. Calitatea serviciilor se raportează la gradul de mulțumire al pacienților, care apreciază promptitudinea cu care laboratorul răspunde cerințelor, precum și serviciile de customer service conexe actului medical (cele primite anterior și post-testare).
În experiența dumneavoastră, ce greșeli fac cel mai des pacienții atunci când vin la analize?
Cred că putem vorbi mai degrabă de lipsa unor informații decât de greșeli. Pacienții ajung în centrele noastre de recoltare cu dorința de a efectua anumite analize, dar uneori le lipsesc informații despre pregătirea necesară înainte de recoltare. Este indicat ca atunci când avem de recoltat probe de sânge sau biologice pentru analize, să cerem informații și indicații despre condițiile de recoltare, deoarece unele teste sunt influențate de factori care pot modifica parametrii mai mult sau mai puțin. Astfel pot apărea rezultatele eronate sau false. Trebuie să discutăm cu medicul nostru fie cel de familie, fie specialist, despre ce teste este indicat să efectuăm, chiar dacă vorbim despre teste de rutină.
Care sunt cele mai frecvente analize efectuate în laboratoarele Synevo?
Din cele peste 98 milioane de teste pe care le efectuăm anual, cele mai frecvent solicitate sunt cele de rutină, care evaluează starea generală de sănătate a pacientului. Însă, există pacienți care sunt diagnosticați cu anumite afecțiuni care necesită monitorizare prin efectuarea periodică a unor analize specifice afecțiunii respective. Ne bucură, însă, preocuparea românilor din ce în ce mai mare pentru prevenție.
Te-ar putea interesa și Tratament revoluționar împotriva HIV: distruge 99% dintre tulpinile virusului.
La ce sunt alergici românii cel mai des?
Alergiile reprezintă cea mai frecventă afecțiune cronică în Europa, iar România nu face excepție de la statistica europeană și mondială. În țara noastră, prevalența rinitei alergice se situează în intervalul 21 – 23% și a urticariei în jur de 30%. Cei mai frecvenți alergeni respiratori sunt polenul de graminee, de ambrozie, praful de casă, părul de pisică, părul de câine, iar dintre alergenii alimentari: laptele de vacă, glutenul, oul (albuș sau gălbenuș) sau arahidele.
Ce înseamnă rezultatele fals pozitive și fals negative și ce efect au acestea asupra pacienților?
Ce ar trebui să știm în primul rând este că nici un test nu este perfect. Algoritmul de stabilire a diagnosticului utilizează mai multe teste de laborator recomandate fie în același timp, fie succesiv, în funcție de rezultatul primului test efectuat.
Performanțele oricărui test sunt definite prin specificitate și sensibilitate, adică procentul de rezultate fals-pozitive sau fals-negative.
Rezultatul fals – pozitiv, reprezintă un rezultat care arată că pacientul testat ar fi bolnav, deși el nu este.
Rezultatul fals – negativ, reprezintă un rezultat care arată că pacientul testat nu ar fi bolnav, deși el este.
Diagnosticul final îl stabilește medicul trimițător care integrează toate informațiile: datele anamnestice (simptome, antecedente personale sau familiale), datele clinice precum și investigațiile paraclinice (de laborator). În funcție de aceste informații medicul decide necesitatea efectuării de teste suplimentare, care să confirme sau să infirme diagnosticul clinic prezumptiv.
Citește și Lavinia Ioniță: „Viitorul stă în gene și în medicina personalizată”.
Synevo a achiziționat anul trecut o linie complet integrată Cobas, unică în România. Ce beneficii aduce pacienților această investiție?
Noul echipament permite efectuarea unui număr record de teste, cu acuratețe maximă și posibilitatea realizării unor teste suplimentare din aceeași probă, în interval de două săptămâni de la recoltare. În felul acesta se elimină necesitatea recoltării de probe suplimentare, aspect care contribuie la confortul pacientului și la reducerea costurilor.
Avem posibilitatea efectuării unor teste suplimentare dintr-o probă care ajunge la noi în laborator, doar în cazul anumitor teste care se efectuează din sânge. Vorbim în special de testele uzuale, de chimie/imunochimie, de exemplu teste de evaluare a funcției hepatice, renale, markeri virali sau unii hormoni.
Rezultatele pacienților noștri sunt atent monitorizate astfel încât nici un parametru nu este eliberat înainte de a fi verificat de către un medic sau de a fi confirmat printr-o altă metodă, acolo unde este cazul.
Un alt aspect important de menționat este îmbunătățirea timpului de eliberare a rezultatelor, precum și posibilitatea de a urmări în timp real trasabilitatea probelor care ajung în laboratorul nostru.
Cât de importantă considerați pregătirea continuă a personalului în medicina de laborator și cum se realizează aceasta în cadrul laboratoarelor Synevo?
Pregătirea continuă a personalului este un aspect normal al vieții în laborator și face parte din standard – mai ales în contextul adoptării de noi metode, al introducerii de servicii noi, al upgrade-ului de echipamente și al îmbunătățirii procedurilor de lucru. În plus, noi stimulăm dorința oamenilor de a învăța lucruri noi, de a schimba experiențe, de a vedea și alte laboratoare sau de a participa la evenimente medicale care pot adăuga valoare cunoștințelor lor. Fiind un aspect deosebit de important pentru noi, organizăm periodic cursuri interne, training-uri și teambuilding-uri pentru colegi. Îi susținem cu tot ce putem pentru a se dezvolta atât profesional, cât și personal, și pentru a le menține pasiunea pentru laborator, în fiecare zi.
Cum considerați că va influența tehnologia medicina de laborator în anii următori?
În era tehnologiilor smart și a gadget-urilor care educă deja omul modern să devină conștient de importanța unor parametri în evaluarea stării de sănătate, cred că vom vedea tot mai multe tool-uri de tip „do-it-yourself”, pe modelul glucometrului pentru acasă. Se presupune că domeniul laboratorului se va focusa pe determinări de diagnostic avansat, cum ar fi testele genetice și markerii cu valoare de diagnostic. Oricum, chiar și în cazul testelor de rutină, inovația în tehnologie va aduce un plus în materie de acuratețe, viteza de eliberare a rezultatului și minimizarea erorilor și a consumurilor de reactivi.
Ce planuri are Synevo în viitorul apropiat și ce beneficii vor aduce acestea pentru pacienți?
Vom continua să ne extindem teritorial pentru a ajunge cât mai aproape de pacienții noștri, și ne vom concentra pe diversificarea continuă a serviciilor, pentru a oferi o gamă cât mai variată. Mai mult, vom investi constant în oamenii noștri – care sunt o parte esențială a calității oricărui act medical, dar și în tehnologiile de ultimă generație fără de care nu se pot oferi servicii de laborator la standarde europene. Ne dorim, desigur, să îmbunătățim constant fiecare linie de analizoare, pentru a veni în ajutorul pacienților și a medicilor, care sunt întotdeauna partenerii noștri în diagnostic.
Vezi și Premiera medicala: o persoana seropozitiva a donat un rinichi pentru transplant.