Medicină digitală. Resurse gratuite și academice

Informațiile de medicină digitală sunt unul dintre beneficiile revoluției tehnologice. Astăzi, medici și pacienți laolaltă au acces la studii din New England Journal of Medicine, la Manualul Merck de Dignoză și Terapie sau la prezentările conferințelor de profil de oriunde din lume.

 

1. Versiuni digitale ale publicațiilor de medicină tradiționale

La informații de medicină digitală poate ajunge astăzi oricine are acces la internet. De exemplu, la prestigiosul New England Journal of Medicine se ajunge tastând pur și simplu www.nejm.org. Toate resursele gratuite din NEJM sunt disponibile și ca și aplicație pentru telefon, și ea gratuită. Le găsiți aici, alături de cele mai apreciate aplicații medicale. Între ele se află și Omnio, varianta digitalizată a manualului Merck. Puteți citi aici mai multe despre autoeducarea medicilor și pacienților din resurse valoroase, certificate.

2. Conferințe de medicină digitală

O mulțime de noutăți și surse de inspirație sunt oferite în timpul evenimentelor de profil. Majoritatea are focus pe tehnologie cu declinări pe sănătate (cum e, de exemplu, secțiunea eHealth a Mobile World Congress 2016, încheiat ieri la Barcelona). Tot în Europa, sub patronajul Comisiei Europene și sprijinite de la cel mai înalt nivel de țările organizatoare găsim evenimentele eHealth Week. A devenit o tradiție ca țara care asigură președinția Uniunii Europene să organizeze și eHealth Week. Așa că, devreme ce Olanda deține președinția UE în această primă jumătatea a lui 2016, următorul va avea loc la Amsterdam la început de iunie. Precedenta ediție s-a desfășurat la Riga. Sigur, cele mai mari beneficii de la o conferință le ai când ești acolo. Însă toate evenimentele pe care le-am enumerat aici asigură transmisii live și oferă gratuit prezentările tuturor speakerilor care sunt de acord cu asta.

eHealth Week Amsterdam

3. Webinare

Grație metodei de livrare a acestei noi metode de educație – la orice oră și în orice loc – există o paletă extrem de largă de titluri. Desigur, în funcție de nivelul de educație medicală, există webinare pentru profesioniștii interesați în medicină digitală sau pentru entuziaști. HIMSS, de exemplu, oferă medicilor webinare lunare gratuite în cadrul unei comunități, „The physician community”. Pentru audiență generală, iată aici un webinar cu un titlu interesant – „Despre datele pacienților, de la confuzie la claritate”.

4. Organisme și structuri guvernamentale

Fiind un domeniu considerat capital de organismele europene, Comisia Europeană își prezintă public intențiile, planurile și studiile. Iată câteva dintre cele mai importante, pe care le puteți găsi și pe acest site:

Sisteme de sănătate în Europa. Studiu al Comisiei Europene

Medicina personalizată – ținta Comisiei UE în 2016-2017

Stilul de viață în sistemele clasice de sănătate. Studiu

Digital Agenda for Europe 2020

5. Newslettere / Periodice

În limba engleză, majoritatea site-urilor specializate oferă newslettere cu noutățile din domeniu. Între ele, mobihealthnews.commHealthNews.com și eHealthNews.eu publică cel mai frecvent.

Pentru limba română, newsletterul eHealthRomânia.com este probabil cea mai completă resursă.