O pastila anti-obezitate ar putea ajuta la arderea caloriilor

Sursa medicala: Universitatea din Michigan. Expert citat: Jiandie Lin, Universitatea din Michigan.

O pastila anti-obezitate este deocamdata un vis frumos, dar cercetatorii au facut deja un prim pas in aceasta directie. Ei au identificat un hormon care incetineste metabolismul si care poate fi blocat, astfel incat organismul sa arda mai multe calorii.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au identificat un hormon produs de ficat, care încetinește metabolismul, astfel încât organismul arde mai puține calorii. Hormonul se numește TSK (tsukushi) și este produs de ficat atunci când organismul consumă o cantitate mare de energie. Dacă acest hormon este secretat prea mult, apare riscul de obezitate, pentru că organismul nu mai poate arde eficient caloriile care sunt consumate.

Experimentele realizate pe cobai au demonstrat că acest hormon poate fi blocat și astfel metabolismul este stimulat să ardă mai multe calorii. „TSK este produs pentru a preveni consumul excesiv de energie. Spre exemplu, nivelul acestui hormon crește atunci când cobaii sunt expuși la temperaturi foarte scăzute, pentru că organismul lor trebuie să păstreze căldura. De aceea, metabolismul încetinește. Dar, dacă eliminăm această frână, atunci vom vedea o ardere mai intensă a caloriilor”, a precizat Jiandie Lin, profesor la Universitatea din Michigan.

Exact acest fenomen a fost observat în cazul cobailor care au urmat un tratament care a blocat producerea hormonului TSK. Deși au primit o cantitate foarte mare de hrană, cobaii care nu mai produceau TSK s-au îngrășat cu doar 30%, în timp ce cobaii care nu au primit tratamentul pentru blocarea hormonului și-au dublat greutatea.

Vezi și Regim alimentar personalizat. Cum poți slăbi fără să renunți la alimentele preferate

O pastilă anti-obezitate care să asigure oamenilor acest tratament le-ar aduce și alte benefiicii importante. Dincolo de pierderea în greutate, blocarea hormonului TSK scade nivelul glicemiei și al trigliceridelor, astfel încât îmbunătățește starea generală de sănătate.

În continuare, cercetătorii vor să afle cum poate fi obținut un tratament eficient și sigur pentru oameni, care să blocheze hormonul TSK. Dacă va deveni realitate, această pastilă anti-obezitate nu doar va reduce riscul de îngrășare, ci va permite oamenilor să aibă o greutate normală fără să urmeze o dietă foarte restrictivă. Desigur, pare prea frumos ca să fie adevărat, dar cine știe?

Îți recomandăm și Apple donează ceasuri inteligente pentru un studiu despre tulburări de alimentație

Obezitatea, o gravă problemă de sănătate

Obezitatea nu reprezintă o problemă estetică, ci una de sănătate, pentru că poate duce la complicații grave, precum diabetul, atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau chiar anumite tipuri de cancer. La nivel mondial ne confruntăm în prezent cu o adevărată epidemie de obezitate.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2016 aproximativ 650 de milioane de adulți erau diagnosticați drept obezi. Acestora li se adăugau 41 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani și 340 de milioane de copii peste 5 ani.

Principalele cauze ale obezității sunt o dietă foarte bogată în grăsimi și calorii și un stil de viață din ce în ce mai sedentar.

Sursa: Daily Mail

Citește și SIGMA – primul joc terapeutic care ajută persoanele supraponderale să-și schimbe stilul de viață