Probleme cauzate de internet: ciberhondria și ciberhoardingul

Folosirea tot mai frecventă a mediului online duce la probleme cauzate de internet, care nu existau până acum. Cercetătorii atrag atenția asupra apariției unor noi afecțiuni.

Când negândim la problemele pe care le poate provoca expunerea îndelungată și fără discernământ la internet, ne vin în minte, printre altele, obsesia pentru jocuri, pornografia sau chiar pariurile online. Acestea nu sunt însă singurele, pentru că există și alte efecte negative ale internetului, mai puțin cunoscute.

Un studiu recent arată că printre cele mai noi probleme cauzate de internet se numără ciberhondria și ciberhoardingul.  Aceasta din urmă se manifestă prin refuzul de a șterge informații adunate de pe internet (poze, linkuri, date etc).

Despre ciberhondrie s-a mai vorbit și până acum, deși nu a fost folosit acest termen. Este vorba de căutatea obsesivă a informațiilor online despre diferite boli, din dorința de autodiagnosticare și mai ales de confirmare (cel mai des eronată) a unei afecțiuni.

Vezi și Ortosomnia, tulburarea de care suferă cei obsedați de un somn „perfect”

Ipohondria este o tulburare psihică bine cunoscută de către specialiști. Ea presupune o teamă anormală și convingerea bolnavului că suferă de o anumită afecțiune, sau chiar de mai multe. Astfel, având anumite simptome (sau chiar în lipsa acestora), un ipohondru caută informații în dicționare medicale sau în enciclopedii, sperând să găsească detalii despre o boală care s-ar potrivi cu ceea ce simte el (sau își imaginează că simte). Acum însă, aceste cărți medicale au fost înlocuite de internet și de „doctor Google”, iar aceste persoane caută să-și pună un diagnostic informându-se online. Astfel a apărut ciberhondria.

Psihiatrul Naomi Fineberg, de la Universitatea Hertfordshire, atrage atenția că numărul celor care suferă de ciberhondrie este mult mai mare decât ne imaginăm, dar multe cazuri nu sunt observate sau recunoscute. Și a doua tulburare psihică, ciberhoardingul, este cu siguranță prea puțin diagnosticată, adaugă Fineberg. Iar acestea sunt doar câteva dintre noile probleme cauzate de internet.

Îți recomandăm să citești și Lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate provoca orbirea

Naomi Fineberg precizează că trebuie continuate cercetările în această direcție, pentru a înțelege dacă noile afecțiuni intră în categoria tulburărilor obsesiv-compulsive sau este vorba de adicții. În plus, este esențial pentru medicii psihiatri să afle dacă aceste tulburări sunt pe termen lung sau scurt și dacă răspund eficient la anumite tratamente.

O soluție ar fi colaborarea dintre medici și companiile de tehnologie, care să identifice utilizatorii care sunt în pericol să dezvolte aceste tulburări, în funcție de comportamentul lor online. Spre exemplu, un site ar putea trimite o notificare, o alertă utilizatorului, dacă acesta a stat mai multe ore pe acel site.

Studiul a fost publicat în jurnalul European Neuropsychopharmacy.

Sursa: The Guardian

Citește și Atlashelp, prima platformă de terapie online din România