Pielea electronică permite persoanelor cu proteze ale membrelor să simtă atingerea și durerea

Pacienții care au suferit o amputare și sunt nevoiți să folosească proteze vor putea simți din nou diferite senzații, inclusiv durerea.

Durerea nu este o senzație pe care să ne-o dorim, dar nu trebuie să uităm că este un mecanism natural, prin care corpul nostru ne avertizează de un pericol. Dacă nu am simți durerea, nu am fi conștienți de riscul pe care îl reprezintă pentru noi focul sau obiectele ascuțite. Persoanele care au membre amputate nu mai pot simți însă această senzație și sunt mai predipuse la probleme de acest fel, pe care noi le evităm din instinct.

De aceea, o invenție care le poate reda pacienților cu proteze senzații tactile, inclusiv durerea, este o performanță deosebită. Exact acest lucru l-au realizat cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins. Ei au creat o piele artificială electronică, E-Derma, care se aplică peste proteză și permite perceperea atingerilor, datorită senzorilor din vârful degetelor artificiale.

Vezi și O nouă metodă pentru a analiza activitatea creierului

Presiunea aplicată pe această piele este percepută de creierul utilizatorului cu ajutorul unui stimulator electric nervos implantat în braț, deasupra protezei. Astfel, pacientul simte o senzație foarte apropiată de cea reală. De asemenea, în momentul în care creierul percepe durerea, proteza acționează automat printr-un reflex de protecție: degetele dau imediat drumul obiectului fierbinte sau ascuțit. Cercetătorii au conceput acest reflex pentru a fi cât mai apropiat de reacția naturală a organismului, prin care eliminăm imediat obiectele care ne produc durere, fără ca mișcările nostre să fie controlate voluntar, conștient.

În cadrul unui experiment la care a luat parte un voluntar care purta proteză cu E-Derma, el a precizat că a putut face diferența între atingerea unor obiecte rotunde și a unora ascuțite, iar durerea resimțită a atins nivelul 3 din 10. De asemenea, o electroencefalogramă făcută voluntarului a indicat activarea zonei cerebrale responsabile cu controlul mâinii în timpul experimentului.

Te poate interesa și „Pielea electronică” – un nou dispozitiv pentru monitorizarea semnelor vitale

Prin urmare, datorită acestei pieli artificiale, cei care au suferit amputări se pot feri mai ușor de pericole, evitând obiectele care ar putea distruge protezele sau care i-ar putea răni. Versiunile actuale de piele artificială, folosite peste proteze, au doar un rol estetic și nu pot oferi senzații tactile.

Pe viitor, cercetătorii ar putea adapta noua tehnologie, astfel încât pielea electronică să ofere senzații tactile, dar să le evite pe cele dureroase, înlocuindu-le eventual cu o senzație de gâdilare sau mâncărime. Dacă reflexul de protecție asociat cu durerea se va păstra, atunci pacientul va putea evita pericolul fără să simtă și disconfortul produs de o senzație dureroasă.

Studiul a fost publicat în revista științifică Science Robotics.

Sursa: Remo News

Citește și Te bronzezi frumos sau te arzi la soare? Răspunsul este în genele tale