O nouă metodă pentru a analiza activitatea creierului

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Nottingham a dezvoltat un nou sistem pentru a analiza activitatea creierului mai eficient.

În mod normal, scanările craniene numite magnetoencefalografii necesită ca pacientul să stea întins, complet nemişcat, ceea ce este dificil pentru unele persoane, mai ales pentru copii.

Magnetoencefalografia permite analiza activității creierului. Analizează activitatea scoarței cerebrale care prezintă și activitate magnetică. Deoarece aceste câmpuri sunt extrem de mici, se folosesc sisteme speciale numite SQUID (dispozitive de detectare a variațiilor de magnetism), care însă au dimensiuni mari și necesită lipsa completă a mișcării pacientului.

Te poate interesa și Dormio, dispozitivul care ne permite să ne controlăm visele.

Cercetătorii au dezvoltat o alternativă simplă, sub forma unei căşti printate 3D, dotată cu senzori cuantici ce acționează ca un versiune de mici dimensiuni a unui dispozitiv MEG (magnetoencefalograf) normal. Acest sistem citește câmpurile magnetice create de undele cebrerale, chiar și când pacientul își mișcă involuntar capul. Sistemul dispune de senzori mici amplasați în interior, care ajung să fie aproape de scalp poziționați. Nu necesită sisteme de răcire, deoarece pot funcționa la temperatura camerei, astfel că nu mai e nevoie de echipamente suplimentare de susținere.

Citește și Ce trebuie să știi despre RMN (Ghid pentru pacienți)

Deși pacientul se poate mișca fără a afecta calitatea analizei, modul în care este dezvoltat sistemul nu conferă totuși cea mai bună libertate de mișcare. Sistemul necesită plasarea unor bobine electromagetice de o parte și de alta a pacientului pentru a reduce interferența cu câmpul magnetic al Pământului.

Sistemul a fost testat clinic, prezentând eficiență în citirea undelor cerebrale când pacienții înclinau capul în față, efectuau mișcări de stretching la nivelul gâtului, consumau ceai sau chiar jucau ping-pong.

Prin eficiența și elementele de noutate, acest sistem ar putea revoluționa domeniul imagisticii cerebrale. Permite o scanare mai clară și mai eficientă, mai ales în cazul pacienților din categorii problematice, cum sunt pacienții cu tulburări motrice, copiii sau pacienții care din alte motive nu cooperează.

Citește și Aplicații pentru stimularea și antrenarea creierului.

Surse: Medgadget, New Atlas