Aplicații pentru stimularea dezvoltării creierului

În prezent există sute de aplicații pentru antrenarea creierului care garantează îmbunătățirea funcțiilor cognitive cu minimum de efort pe zi. Acestea se axează pe îmbunătățirea atenției, memoriei, procesării informațiilor, logicii, creativității. Vă prezentăm câteva dintre ele.

Tehnologia modernă deschide noi frontiere în ceea ce privește sănătatea mentală și îmbunătățirea capacității cognitive prin antrenarea creierului. Acestea ajută la construirea rezervei cognitive, care înglobează inteligența înnăscută și inteligența dobândită prin acumularea de informații prin educație, ocupație și experiențe.

Aplicațiile pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive au fost dezvoltate inițial pentru vârstnicii afectați de boli precum Alzheimer, dar s-au extins treptat și pentru a fi utilizate de către adulții fără probleme cognitive. Astfel de aplicații ne solicită mental, ceea ce favorizează circulația sangvină la nivel cerebral care poate permite formarea și susținerea conexiunilor neuronale.

Conform cercetărilor, creierul atinge maximul performanței cognitive la 16-25 ani, ulterior urmând un proces mai lent sau mai rapid de declin. Cu toate acestea, studiile arată că funcțiile creierului pot fi antrenate pentru creșterea performanțelor cognitive. Neurologii numesc această abilitate neuroplasticitate, care reprezintă capacitatea sistemului nervos de a se modifica fiziologic.

Antrenarea creierului definește abilitatea acestuia de a-și întări și dezvolta conexiunile dintre neuroni și chiar de a susține formarea de noi neuroni pentru susținerea funcțiilor cerebrale, capacitatea de a învăța ceea ce organismul are nevoie pentru a supraviețui la modificările din mediu. Este un concept de actualitate, deoarece noile generații prezintă nevoia de a asimila rapid o cantitate mai mare de informații și e necesară funcția de plasticitate a creierului.

Citeşte şi: Jocul care adună date pentru a vindeca demenţa 

Teoria inteligenței fluide, conform căreia antrenarea unei abilități cognitive se transferă și spre altele, prin îmbunătățirea unor alte abilități din viața reală, este susținută de unii și dezaprobată de alții. Inteligența fluidă se referă la abilitatea de a raționaliza și de a rezolva probleme independent de cunoștințele dobândite până la acel moment. Este capacitatea de a gândi logic și de a rezolva probleme nou apărute, independent de anumite cunoștințe acumulate, implică abilitatea de a realiza conexiuni etc.

De cealaltă parte, inteligența cristalizată este abilitatea de a utiliza informații, abilității, cunoștințe și experiente ce pot fi standardizate, reprezentată de vocabular, cunoștințe exacte (ca cele de cultură generală), memorie privind oameni, locuri, obiecte etc. Aceasta nu este suficientă însă, deoarece nu permite adaptarea la situații nou apărute, de aceea fiind necesară antrenarea și dezvoltarea inteligenței fluide, asociată cu creativitatea și inovarea.

Unele cercetări sugerează că efectul poate fi unul placebo (atunci când oamenii se așteapă ca un exercițiu de inteligență să le sporească capacitatea cognitivă, rezultatele pozitive ar putea apărea mai ușor – efectul placebo poate fi infiltrat și îi motivează pe utilizatori să depună mai mult efort) sau că angrenarea într-un altfel de joc ne face să devenim mai buni la acel joc, nu că rezultatele s-ar aplica și în viața reală. De exemplu, când jucăm de mai multe ori un joc video, devenim mai buni la acel joc și poate în altele similare, dar efectele nu se aplică și în activități din viața reală, cum ar fi șofatul, de exemplu.

Te poate interesa şi: O aplicaţie de mobil poate fi un efficient tratament pentru depresie 

La Summit-ul Experților în Sănătatea Creierului din aprilie 2008 ce a întrunit peste 70 de psihologi și neurologi din cadrul Centrului Stanford privind Longevitatea și Institutului Max Planck pentru Dezvoltare Umană, s-a ajuns la concluzia că nu sunt dovezi concludente care să arate că antrenamentele cerebrale îmbunătățesc abilitățile cognitive generale și previn boli ca demența, inclusiv Alzheimer. Conform acestora, deși companiile dezvoltatoare de astfel de aplicații descriu produsele ca inovatoare și cu efecte testate clinic, de obicei studiile sunt de dimensiuni mici și de scurtă durată și nu conferă astfel dovezi solide privind eficiența. Aceștia au menționat însă că susțin cercetările în acest sens și realizarea de studii ample și de lungă durată.

După câteva luni, un grup de aproape 130 psihologi, neurologi și alți experți în neuroștiințe au trimis o scrisoare deschisă ca răspuns la declarație, privind efectele acestor aplicații asupra plasticității neuronale, argumentând că sunt studii suficiente care să arate că anumite antrenamente cognitive pot îmbunătăți semnificativ funcțiile cognitive, cu efecte generalizate asupra vieții de zi cu zi.

Iată care sunt cele mai cunoscute aplicaţii care îţi antrenează creierul:

1. Luminosity
Luminosity are la bază teoria neuroplasticității, ideea conform căreia creierul se poate automodifica și reorganiza prin intermediul unor tehnici specifice. Are peste 70 milioane de utilizatori și este poate cea mai populară aplicație de acest gen, fiind dezvoltată de cercetători în neuroștiințe.

După înscriere se primesc 3 jocuri care stabilesc nivelul cognitiv al utilizatorului și cum se poate antrena memoria, atenția și flexibilitatea mentală, prin task-uri specifice. Îmbunătățește și capacitatea de procesare a informațiilor, orientare în spațiu și memorie de lucru. Are și o categorie de exerciții tip mindfulness ce implică sesiuni de meditație axate pe respirație și atenție. Parte a jocului este și de a întări abilitatea de a ne axa atenția spre lucrurile importante și de a le ignora pe cele care nu ne sunt de ajutor.

Aplicația este disponibilă atât în varianta web, cât și pentru Android și iOS.

2. Elevate
Aplicația te ajută să citești și să procesezi informațiile mai rapid. Elevate oferă 40 mini-jocuri pentru antrenarea creierului destinate îmbunătățirii performanţelor matematice și de vorbire, precum și îmbunătățirea memoriei, atenției și vitezei de procesare. Se axează mai puțin pe ilustrații și culori și mai mult pe text. Asigură exerciții zilnice, săptămânale sau lunare pentru îmbunățirea performanțelor în cele cinci arii menționate.

Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.

3. FitBrains
Această aplicație înglobează peste 70 minijocuri și mai mult de 500 programe de antrenament personalizat, dezvoltate de cercetători în neuroștiințe. Facilitează dezvoltarea funcțiilor cognitive, inclusiv concentrarea, memoria, viteza de gândre și de rezolvare a problemelor. Comparativ cu celelalte menționate anterior, aceasta se axează mai mult pe dezvoltarea inteligenție emoționale, pe abilitățile sociale, conștientizare socială, auto-conștientizare și autocontrol.

Sunt sesiuni de training-uri și jocuri destinate antrenării a 6 arii majore: atenție, memorie, logică, viteză, auz și limbaj, personalizate și adaptate în funcție de nivelul utilizatorului. Permite compararea performanțelor din fiecare arie cu ale altor utilizatori de aceeași vârstă și același gen.

Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.

antrenarea creierului
4. CogniFit
Aplicația CogniFit măsoară și evaluează capacitatea cognitivă și performanțele, oferind rezultate sub forma unor grafice. Fiecare grafic reprezintă o abilitate cognitivă, cu informații privind modul în care poate fi îmbunătățită şi tehnici pentru antrenarea creierului.

Poate analiza 23 de abilități și oferă opțiunea de a cumpăra și alte aplicații asociate. Printre abilitățile analizate și antrenate se numără memoria auditivă de scurtă durată, memoria contextuală, atenția divizată, atenția generală, coordonarea ochi-mână, mecanismele de inhibiție, enumerarea, planificarea, viteza de procesare, recunoașterea, timpul de răspuns, capacitatea de schimbare, memoria de scurtă durată, percepția spațială, adaptarea, memoria non-verbală, percepția vizuală, recunoașterea vizuală, memoria vizuală de scurtă durată, memoria de lucru, vederea de ansamblu, estimarea, percepția auditivă.

Aplicația poate fi descărcată pentru Android și iOS.

5. Peak
Peak înglobează un set de mini-jocuri specializate în antrenarea memoriei, agilității mentale, atenției, capacității de rezolvare a probemelor etc. Progresul este înregistrat și se oferă răspuns în timp real cu informații privind ariile care necesită îmbunătățiri. Include puzzle-uri, jocuri cu efecte vizuale etc. și antrenează și capacitatea emoțională. Dezvoltatorii recomandă antrenamentul 3 zile pe săptămână.

Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.

Creierul este maleabil, chiar și la vârsta adultă, astfel că prin activități stimulante ca învățarea de abilități și lucruri noi, învățarea unei limbi străine, cântatul la un instrument muzical, cititul și alte astfel de activități ne putem îmbunătăți anumite abilități.

Astfel de aplicații pentru antrenarea creierului nu reprezintă „soluții-minune” pentru dezvoltarea cognitivă. Pot fi integrate ca parte a unui stil de viață sănătos și antrenant pentru creier. Sănătatea și longevitatea creierului se menține în principal prin sport, alimentație sănătoasă și echilibrată, angrenarea în activități intelectuale, reducerea stresului și prin socializare.

Citeşte şi: Psihiatru de buzunar sau beneficiile tehnologiei în sănătatea mintală