ResearchKit, de la Apple, revoluționează studiile medicale

ResearchKit anunță viitoare intenții în domeniul medical ale gigantului Apple. ResearchKit este un concept de software open source care se concentrează pe cercetarea medicală.

ResearchKit este o platformă online care are ca scop să pună în legătură pe cei implicați în cercetarea medicală. ResearchKit este destinat medicilor și oamenilor de știință și adună datele de la utilizatorii de iPhone prin intermediul unor aplicații. ResearchKit are secțiuni specializate pentru studii legate de dezvoltarea tratamentelor pentru astm, cancer de sân, boli cardiovasculare, diabet și boala Parkinson. Utilizatorii platformei decid singuri dacă vor să aibă acces la informații sau vor să contribuie cu date pentru sutudii și cercetare.

Aplicația pentru astm este dezvoltată de Școala Icahn de Medicină de la Muntele Sinai și este concepută pentru a facilita educația pacientului cu astm și de auto-monitorizare, promovează schimbări pozitive de comportament și medicația specifică. Studiul urmărește modele de simptome, factorii declanșatori astfel încât cercetătorii să poată învăța noi modalități de a personaliza tratamentul astmului bronsic.

ResearchKit  de la Apple revoluționează studiile medicaleAplicația pentru cancer la sân este dezvoltată de Institututele Dana-Farber Cancer, Penn Medicina, Sage Bionetworks și UCLAs Jonsson Comprehensive Cancer Center. Studiul urmărește să stabilească de ce unii bolnavi se recuperează mai repede decât alții, de ce simptomele lor variaza în timp și ce se poate face pentru a îmbunătăți starea generală după tratamente. O serie de senzori ar urma să colecteze date referitoare la starea de spirit și modificări cognitive, tulburări de somn și capacitatea de efort, post-operaor sau pot tratament.

Aplicația pentru afecțiunile cadiovasculare, dezvoltată de Stanford Medicine și MyHeart Counts, analizează factorii de risc și îi va ajuta pe cercetatori să stabilească sănătatea cardiovasculară a unui participant la studiu raportat la stilul său de viață. Prin volumul mare de date care se poate colecta și analiza se va putea face o legătură mai clară între stilul de viață și sănătatea cardiovasculară.

Aplicația pentru diabet, realizată de Massachusetts General Hospital, este concepută astfel încât să se facă legătura între diferite aspecte ale vieții unei persoane – dieta, activitate fizica și medicamente – și nivelul de glucoză din sange.

Aplicația pentru Parkinson, dezvoltată de Sage Bionetworks si Universitatea din Rochester, ajută persoanele care au Parkinson să-și urmărească simptomele utilizând senzorii încluși în iPhone. O cercetare pentru Parkinson la o scară atât de mare, așa cum oefră această oportunitate dezvoltată de ResearchKit, nu a mai fost  realizată niciodată.

ResearchKit oferă acces liber și foarte ușor comunității științifice medicale, dar și celor care sunt doar interesați de domeniul medical, la informații, programe de cercetare, studii medicale, rezultate ale studiilor și programe de cercetare.

“Aplicațiile destinate supravegherii și îngrijirii sănătății compatibile cu telefoanele și dispozitivele Apple, care folosesc iOS sunt accesibile deja pentru milioane de clienți. Pe de altă parte există sute de milioane de iPhone în uz, în întreaga lume, fapt pentru care am văzut ca fiind o oportunitate pentru Apple aceea de a produce o platformă care să pună în comun oameni interesați de noutățile din cercetarea medicală și  pentru cei care vor să contribuie la cercetarea medicală”, a declarat Jeff Williams, vice-președinte la Apple.

ResearchKit transformă un iPhone într-un instrument pentru cercetarea medicală. “Acum fiecare dintre noi poate fi parte în procesul de cercetare medicală” este logo care deschide platforma.

În paralel Apple vine cu propriile sale aplicații în domeniul sănătății, cum ar fi cele care evaluează greutatea, tensiunea arterială, nivelul de glucoza și capacitatea pulmonară, care sunt măsurate prin diverse dispozitie sau care pot analiza datele introduse în aplicație. HealthKit ™ a început o serie de teste în februarie 2015, este dinsponibil pe Apple Store, și este o aplicație compatibilă cu iOS 8 destinată exclusiv pentru a oferi medicilor posibilitatea de a monitoriza un paciet fie că are  insuficiență respiratore, fie că are probleme locomotorii sau de memorie. HealthKit, prin potențialul de dezvoltare pe care îl are, dat fiind numărul foarte mare al utilizatorilor de iPhone, poate reprezenta în sine începutul unei revoluții sănătata digitală.

Citește și: Ce face Apple Watch și de ce evită aplicațiile eHealth?

Revenind la platorma ResearchKit, aceasta facilitează sondajele selectează participanții la diferite studii în funcție de caracteristicile cerute de fiecare studiu de caz în parte, ceea ce face ca cercetarea să fie mai rapidă și mult mai eficientă, totul în condițiile unui proces interactiv care presupune consimțământul anterior al participanților. Utilizatorii aleg studiul la care participă, dintre cele recomandate de aplicație și decid care sunt datele medicale pe care le doresc să ofere, ceea ce rezolvă problema confidențialității datelor medicale.

ResearchKit va fi lansat în iulie, oferind cercetătorilor posibilitatea de a contribui la modulele specifice cu date importante la comunitatea de cercetare la nivel mondial pentru a putea rezolva problemele legate de unele maladii, mai bine și mai repede.

Sursa: ehealthnews.eu