Rinichi artificial purtabil – o soluție posibilă pentru persoanele dependente de dializă

Un rinichi artificial purtabil pare o șansă excepțională pentru persoanele a căror viață depinde de dializă. Dispozitivul care înglobează ani de studii și cercetare și care este, în fapt, un aparat de dializă la purtător, a primit recent aprobarea The Food and Drug Administration pentru testele pilot.

Se poate spune că acest dispozitiv realizat de un grup de cercetători și medici de la Universitatea din California este un imens pas înainte care vine în susținerea celor care au grave probleme renale. Coordonatorul echipei este medicul Victor Gura, cel care a și inițiat proiectul pentru un rinichi artificial purtabil. Dispozitivul este în prezent testat de câțiva din pacienți și rezultatele par să fie mai mult decât promițătoare.

Dispozitivul, deși revoluționar, este faza preliminară pentru realizarea unui rinichi artificial implantabil la care aceiași echipă lucrează. În ramura medicală a nefrologiei o astfel de realizare poate fi echivalentă cu primul pas al omului pe Lună.

Citește și: Evită deshidratarea! Sticla inteligentă te ajută să bei apă

Primul pacient care a testat acest rinichi artificial purtabil

Dispozitivul de dializă purtabil face viața persoanelor cu disfunții grave renale aproape normală. Victor Gura, coordonatorul proiectului susține că dializa blândă, cum o numește el, pe care acest rinichi artificial purtabil o realizează în mod continu, 24 de ore, șapte zile din șapte este cel mai bun mod prin care funcția reanală fiziologică este preluată de un aparat, fapt care aduce reale beneficii organsimului, care este permanent curățat de toxine (și nu doar la cele 2-3 ședințe de dializă săptămânale, cum se întâmplă cu persoanele cu disfuncții severe renale), în plus efectele secundare extrem de neplăcute ale dializei clasice sunt aproape complet eliminate.

Realizarea vine în condițiile în care conceperea unor astfel de dispozitive s-a mai încercat dar fără succes, existând opinia generală că un aparat de dializă purtabil este imposibil de realizat, cu atât mai puțin un aparat care să preia funcția renală, dar care să permită pacinetului să ducă o viață aproape normală.

Te-ar putea interesa și: Măsurarea glicemiei fără ac – 7 noi aparate

Despre acest rinichi artificial purtabil, testele efectuate până acum și menționate de publicații de specialitate au arătat că este sigur, ușor de purtat, în condiții de siguranță, iar mersul pe jos și deplasarea cu mijloace de transport și chiar dansul sunt perfect posibile. Mai mult, faptul că filtrarea sângelui se face în mod permanent, a permis pacienților să aibă o dietă aproape normală. Pacienții care folosesc acum acest dispozitiv au avut tensiunea arterială menținută, doar prin funcționarea acestui aparat, în limite normale, au eliminat normal toate rezidurile și nu au mai avut nevoie de tratement pentru anemia cronică de care suferă persoanele care fac dializă.

Citește si asta! Sănătatea rinichilor depinde în bună măsură de acest detaliu – Câtă apă trebuie să bem?! Iată câteva aplicaţii mobile care știu

Este greu de spus cât va costa dispozitivul și cât de repede va ajunge el disponibil pentru public, dar este sigur că acest rinichi artificial purtabil va fi mai ieftin decât dializa. Cel puțin aceasta este opinia doctorului Victor Gura. Scopul cercetării, în paralel cu perfecționarea actualului model de rinichi artificial purtabil este realizarea unui dispozitiv mult mai mic și mai ușor, iar rezultatele de până acum sunt mai mult decât promițătoare.

Victor Gura s-a născut în Argentina, la  Buenos Aires unde a și făcut facultatea de medicină. A făcut specializarea în nefrologie în Israel și apoi s-a stabilit în Statele Unitele ale Americii. ”Dacă crezi în ceea ce faci nu pleca ureceha la cei care spun că este imposibil și să nu-ți fie frică să facei lucruri despre care alții spun ă sunt imposibile, pentru că nici atunci când le vei realiza efectiv acei oameni nu vor înceta să spună că sunt imposibile… Culmea este că vor ajunge să se bucure de lucrurile imposibile pe care le-ai realizat”, spunea jumătate serios, jumatate amuzat, Victor Gura, într-un interviu acordat unei reviste de specialitate în 2015, când acest rinichi artificaial purtabil era încă în lucru.

Sursa: nephrologynews.com