7 semne timpurii ale cancerului la plămâni

Cancerul pulmonar este boala care este, de multe ori, depistată prea târziu, pentru că simptomele nu sunt ușor de depistat în fazele incipiente, atunci când tratamentul ar avea șanse mult mai mari de reușită.

Totuși, această formă de cancer care ucide 443 de oameni zilnic, la nivel mondial, poate fi diagnosticată în primele stadii, dacă persoanele care au risc crescut de a se îmbolnăvi își iau toate măsurile de precauție și învață să recunoască simptomele care ar putea avertiza cu privire la apariția acestei boli, scrie Healthline.

Iată care sunt cele şapte semne timpurii ale cancerului la plămâni:

Tusea persistentă

Tusea cauzată de o răceală sau de o infecție respiratorie dispare, de obicei, în decurs de o săptămâna sau două, însă o tuse persistentă, supărătoare și dificil de tratat poate fi primul simptom al cancerului la plămâni. Indiferent că vorbim de o tuse seacă sau productivă, atunci când aceasta nu dispare, este timpul pentru o programare la medic. Acesta îți va asculta plămânii și poate cere efectuarea mai multor teste, inclusiv o radiografie care, după cum vezi, este o investigație nedureroasă și neinvazivă, care îi poate oferi doctorului tău o imagine a stării plămânilor.

Schimbarea tusei

Fumătorii care suferă de tuse cronică pot observa schimbări ale acesteia. O tuse care produce neobișnuit de mult mucus, sună mai răgușit sau prin care se elimină sânge poate indica un cancer la plămâni, motiv pentru care este vital să ajungi cât mai repede la medic.

Vezi și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică

Problemele respiratorii

Dacă nu ai avut niciodată probleme cu respirația, dar te simți brusc extrem de obosit la activități care nu te solicitau foarte tare înainte, precum urcarea câtorva etaje, nu ignora problema. Acest simptom nu indică întotdeauna un cancer la plămâni, dar se numără printre semnele care pot anunța boala, deoarece la pacienții care suferă de această afecțiune se întâmplă adeseori ca una sau mai multe căi respiratorii să se blocheze sau ca lichidul tumoral să se acumuleze în piept, îngreunând astfel respirația.

Durerile în piept

Cancerul la plămâni poate cauza dureri în piept, la nivelul umerilor sau spatelui. Aceste dureri nu sunt asociate întotdeauna cu tusea și pot fi intense, intermitente sau dureri care radiază pe o zonă mai extinsă, dar nu sunt foarte puternice. La pacienții bolnavi de cancer, aceste dureri sunt cauzate de metastazele de pe pereții cutiei toracice sau de mărirea nodulilor limfatici.

Te poate interesa și Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor

Scăderea inexplicabilă în greutate

O scădere inexplicabilă în greutate, de peste 5 kilograme, pe o perioadă relativ scurtă de timp, este un alt simptom adeseori asociat cu cancerul, și nu numai cu cel pulmonar. Atunci când celulele din organism sunt atacate de cele canceroase, ele pierd energie. În plus, organismul poate reacționa operând modificări la nivelul metabolismului și absorbției nutrienților din hrană.

Durerile osoase

Atunci când cancerul pulmonar se extinde și la nivelul oaselor, metastazele pot cauza dureri care cresc în intensitate în special noaptea, atunci când bolnavul stă întins pe spate sau când face mișcare. Dacă observi apariția unei dureri intense ale oaselor, iar aceasta nu este cauzată de o lovitură sau o traumă mai veche la nivelul osului dureros, este timpul să îți faci o programare la medicul specialist, care poate identifica sursa durerii, cauza ei și îți poate prescrie tratamentul adecvat.

Durerile de cap persistente

Orice persoană suferă, la un moment dat, de dureri de cap. De multe ori, acestea trec de la sine sau cedează la un analgezic, însă atunci când durerea persistă zile sau săptămâni la rând, poate indica o afecțiune mai gravă. În cazul cancerului la plămâni, acesta poate crea metastaze în creier, care pot pune presiune pe vena cavă superioară, cea care conduce sângele de la creier spre inimă.

Dacă se întâmplă să ai mai multe dintre aceste simptome, ești fumător sau ai avut un istoric al cancerului la plămâni în familie, este vital să nu le ignori și să mergi la controale în mod regulat. Doar așa vei putea depista din timp eventualele probleme de sănătate, care pot fi tratate cu o rată mai mare a succesului atunci când medicul le diagnostichează în fazele incipente.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Minerva Studio

Citește și O aluniță artificială implantată sub piele poate detecta apariția cancerului