Marius Ciuperca, CEO Setrio

Setrio: Cum pot fi legați digital medicul cu farmaciile și cu distribuitorii de medicamente

Setrio este o firmă care face software de mai bine de 10 ani, dar acționarul și directorul ei general Marius Ciupercă nu seamănă deloc cu exuberanții antreprenori ai exploziei IT

Vorbește despre lucruri senzaționale la care echipa lui lucrează și care li s-ar putea întâmpla pacienților români în mai puțin de 6 luni. Cum ar fi, de exemplu, să poți fotografia rețeta pe care tocmai ai primit-o de la medic și să afli imediat care e farmacia cea mai apropiată de la care le poți cumpăra cel mai ieftin.

Și, deși vorbește pasionat despre sănătatea oamenilor, tonul îi este măsurat, semn că a dus multe lupte în acești 10 ani cu conservatorismul medicilor sau politica farmaciilor în încercarea lui de a digitaliza cât mai multe dintre procesele care leagă pacientul de obținerea tratamentului.

 

Setrio a început povestea digitalizării actului medical încă din 2004, când a pus la dispoziția medicilor BizMedica, o aplicație pentru computer care leagă cabinetele de sistemul informatic al caselor de sănătate. Programator și apoi director de IT la Farmexpert, Ciupercă a văzut viitorul sănătății ajutat de tehnologie, așa că sprijinit de familia Banciu, pe atunci acționarii Farmexpert și angajatorii săi, au fondat Setrio.

Între timp, Eugen Banciu a vândut Farmexpert companiei internaționale care deține lanțul farmaceutic Walgreens iar Ciupercă a construit în Setrio aplicație după aplicație, fiecare proiectată să acopere câte o nevoie. BizPharma ajută farmaciștii să-și informatizeze munca, BizDepozit pe distribuitorii de medicamente, în timp ce GoPharma este ca un magazin online unde producatorii, distribuitorii și farmaciștii pot achiziționa produse farmaceutice, așa numitele marketplace.

Cu prețuri de produs și disponibilități de stoc la vedere, GoPharma are un mare atu ce poate fi extins spre beneficiul clientului final, pacientul. Practic, cu printr-o aplicație de mobil, pacientul va putea vedea la un moment dat în care farmacii se află medicamentul care îl interesează, care este cea mai apropiată de el sau care are pretul cel mai mic. Cum cumpărarea medicamentului se face tot în farmacie, toate reglementările legale sunt respectate întocmai.

Citește și despre cele Cinci moduri în care tehnologia va schimba, la nivel mondial, sistemul de sănătate

Există și un pas doi al proiectului, acela când aplicațiile proiectate de Setrio vor comunica permanent intre ele. De exemplu, cand imediat după consultație, rețeta prescrisă unui pacient va deveni disponibilă electronic și va putea fi luată de la orice farmacie are medicamentele în stoc.

Puse cap la cap, informațiile despre diagnostic, prescriere, stocuri de medicamente și costul lor, ar putea crea o imagine clară pentru eficiența actului medical într-o boală sau alta, informație extrem de utilă atât medicilor cât și statului, cel care plătește mare parte a costurilor cu bolile cronice.

Citește și Cum comunică românii despre sănătate

Ciupercă știe că o astfel de convergență ar ajuta pe toată lumea dar nu se grăbește s-o prevadă prea curând, pentru că, deși ajută, ea și deranjează prin totala sa transparență. Beneficiind de felul său optimist dar măsurat, afacerea Setrio dă astăzi de lucru la 65 de oameni și a depășit 2,5 milioane de euro pe an ca și cifră de afaceri. Anunță însă bucuros că datele sale indică o civilizare a relației cu pacientul, un număr tot mai mare de medici se informatizează și fiscalizează, tot mai multe farmacii simt că au nevoie de prezență online.

Pentru clienții săi, medici sau farmaciști, Setrio popularizează permanent digitalizarea. O face mai nou și prin evenimente. Primul se cheamă chiar așa: inovarea digitală în domeniul sănătății și are loc în trei orașe din țară (București, pe 18 octombrie, la Cluj pe 24 și la Iași pe 25 octombrie). Dacă vă interesează (participarea e gratuită, pe baza invitațiilor primite de la organizator), aveți mai jos agenda și aici detalii despre cum vă puteți înscrie.

AGENDA CONFERINȚEI
Evenimentul incepe la ora 10:30 in Bucuresti (18 octombrie), la ora 10:30 in Cluj-Napoca (24 octombrie), la ora 15:00 in Iasi (25 octombrie)
1. Tehnologizarea si digitalizarea in domeniul farmaceutic si medical
Marius Ciuperca, Director General Setrio
2. Descopera GoPharma – episodul 2, anul 2: evolutii, noutati, tendinte
Lucian Preda, Manager Divizia Software Depozite
3. Cum ajuta digitalizarea dintr-un business in relatia cu pacientii?
Bogdan Colibaba, Manager Divizia Software Farmacii & Sebastian Geanta, Manager Divizia Software Medical
4. eCommerce – DE CE? CAND? CUM? Ghid practic.
Invitat special ContentSpeed – Doina Vilceanu, Director Marketing si Dezvoltare
5. In borcan sau in OCEAN? Idei si provocari de business asa cum nu suntem obisnuiti sa producem in zilele aglomerate sau in proiectele noastre.
Mai simplu spus: Cum poti sa cresti si sa ai si profit intr-o piata concurentiala mare?
Invitat special Dan MOCANU, Consultant in Afaceri si Coach pe Inovatie
13:30 PRANZ & NETWORKING (Bucuresti si Cluj Napoca)
19:00 CINA & NETWORKING (Iasi)
Temele propuse vor oferi cifre, dovezi, exemple, testimoniale, opinii din sondaje si studii de piata. Totul va fi fundamentat, verificat, testat, in asa fel incat inspiratia sa fie automat activata.
In sala veti putea interactiona cu alti reprezentanti de lanturi de farmacii, distribuitori si clinici (cu prezenta nationala sau regionala).