3 soluții high-tech de viitor în lupta cu tuberculoza

Potrivit raportului anual al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tuberculoza a făcut peste 1,6 milioane de victime în toată lumea, doar în 2017.

Tuberculoza – boala provocată de mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, cum mai este cunoscut – e una dintre cele mai răspândite şi mai periculoase boli contagioase, prima ca număr de morţi, anual, la nivel mondial.

România este printre primele ţări din Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi, potrivit cifrelor prezentate în luna martie de medicii din Sibiu. În faţa acestor date, măsurile de precauţie sunt recomandate şi primul pas este să te informezi din timp despre riscurile tuberculozei.

Boala e cunoscută încă din antichitate şi focarele de infecţie apar uneori chiar şi în cele mai civilizate locuri. La începutul acestui an, în New  York au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză din ultimii 26 de ani, potrivit jurnaliştilor de la New York Post.

Vezi și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele

Nu este de mirare, în aceste circumstanţe, că se depun eforturi susţinute în toată lumea pentru îmbunătăţirea metodelor de tratament şi de diagnosticare a tuberculozei. Iată câteva dintre cele mai noi tehnologii apărute:

1. Aplicaţii mobile pentru monitorizarea pacienţilor

Bolnavii de tuberculoză pierd foarte mult în greutate într-un timp foarte scurt, aşa că una dintre provocările medicilor este să compenseze acest efect printr-o alimentaţie sănătoasă. Pacienţii slăbiţi sunt mai predispuşi să sufere şi efecte secundare grave în urma tratamentului şi asimilează greu medicamentele.

Aplicaţia pentru Android N-TB a fost dezvoltată de un grup de cercetători din cadrul Center for Nutrition Studies şi McGill International TB Centre din Canada și promite să dea o mână de ajutor pacienţilor cu tuberculoză când vine vorba de alimentaţie. Aplicaţia calculează indexul de masă corporală şi, în cazul în care este prea scăzut, oferă indicaţii şi sfaturi de alimentaţie pentru ca pacienţii să ajungă la o greutate normală.

2. Gadgeturi pentru detectarea rapidă a bolii

India este una dintre ţările cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză raportat la populaţie, aşa că autorităţile depun eforturi considerabile pentru a găsi soluţii moderne pentru combaterea acestui flagel.

Cercetătorii de la universitatea Jamia Hamdard din Delhi au pus la punct un dispozitiv care promite să detecteze prezenţa mycobacterium tuberculosis (sau bacilul Koch) într-o singură oră. Până acum, testele de laborator pentru depistarea tuberculozei durau de la câteva zile până la două săptămâni şi nu erau foarte precise.

Îți recomandăm și O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat

Producătorii dispozitivului spun că testul iMC2 va putea analiza până la 6 probe de salivă simultan. Pe lângă asta, va avea şi un mare avantaj: faptul că nu este foarte costisitor. Cercetătorii spun că un test va costa 500 de rupii, adică în jur de 28 de lei.

3. Tehnologii pentru testarea rezistenţei bacilului Koch la tratament

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii de ştiinţă atunci când vine vorba de tuberculoză este faptul că tratamentele medicamentoase nu sunt întotdeauna eficiente. Unele tulpini ale bacilului au dezvoltat rezistență la antibiotice, aşa că este extrem de important pentru medici să ştie ce tratament e cel mai eficient.

Un dispozitiv testat medical la universitatea Cayetano Heredia din Peru ar putea să rezolve această problemă. Potrivit unui studiu apărut în publicaţia Tuberculosis Journal, dispozitivul poate identifica într-un timp foarte scurt tulpina bacilului şi gradul de rezistenţă a acestuia la antibioticele utilizate în mod frecvent în tratamentul tuberculozei, cum ar fi rifampicina.

Un alt avantaj al dispozitivului medical este faptul că nu foloseşte un microscop dotat cu lentilă, ci o cameră foto pentru a depista bacilul. Acest lucru reduce cu mult riscurile de infectare pentru laboranţii şi tehnicienii care în mod normal efectuează testele de depistare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și Primul medicament care conține un ingredient din marijuana, aprobat în SUA