O terapie pentru autism prin realitate virtuala poate elimina fobiile

Sursa medicala: Journal of Autism and Developmental Disorders. Medic citat: Jeremy Parr, Institutul de Neurostiinte, Universitatea Newcastle  

Un nou tip de terapie pentru autism, care ii expune pe copii la un mediu creat prin realitate virtuala, ajuta la controlarea si chiar la eliminarea fobiilor.

Noua terapie pentru autism numită Blue Room presupune expunerea copiilor la un mediu sigur, creat prin realitate virtuală. În acest fel, ei pot gestiona mult mai ușor situațiile stresante pentru ei, care sunt generate de fobiile de care suferă. Efectul benefic al terapiei a fost observat la 45% din cazuri.

În cadrul terapiei, copilul cu autism, care suferă de o fobie, este expus la diferite scenarii create în mediul de realitate virtuală și învață astfel, treptat, cum să scape de frică, având mereu alături un terapeut. Un studiu separat a demonstrat că această terapie pentru autism funcționează la fel de bine și în cazul adulților care suferă de această tulburare de comportament.

terapie autism

Terapia prin realitate virtuală a fost concepută de cercetătorii de la Universitatea Newcastle. Fiecare scenariu virtual este conceput pentru o anumită fobie: teama de baloane, de insecte, de lift, de întuneric, de transport în comun, de școală, de locuri aglomerate (cum este un aeroport).

Vezi și Diabetul și hipertensiunea arterială în sarcină cresc riscul de autism al copilului

Cu ajutorul unui controller pentru iPad, copiii se deplasează prin aceste medii virtuale și pot lua decizii, controlând astfel situația. Programul de realitate virtuală Blue Room a fost conceput cu ajutorul firmei Third Eye NeuroTech și a fost pusă în practică în Durham County.

După 6 luni de terapie cu Blue Room, 45% din copiii cu autism au scăpat de fobii. Aceste frici inexplicabile afectează aproximativ 25% din copiii diagnosticați cu autism și le creează o stare generală de anxietate.

„Pentru mulți copii cu autism și familiile lor, anxietatea a ajuns să le controleze viața, pentru că ei sunt nevoiți să evite diferite situații banale, dar care ar provoca declanșarea fobiei în cazul copiilor”, declară profesorul Jeremy Parr, de la Institutul de Neuroștiințe din cadrul Universității Newcastle, autorul studiului.

Unul dintre cele mai interesante cazuri rezolvate prin noua terapie pentru autism este cel al unui studente de 26 de ani, care a reușit să-și termine studiile, după ce a scăpat de fobie. Ea se temea să meargă pe coridoare și să circule pe uși. Iar un băiețel de 11 ani, care avea fobie de câini, a reușit să scape de această problemă și chiar a adoptat un cățel.

Îți recomandăm și Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav

Programul a fost testat prin intermediul a 32 de copii cu autism, cu vârste cuprinde între 8 și 14 ani. Dintre aceștia, 16 au urmat terapia Blue Room, iar ceilalți au reprezentat la început grupul de control.

După 2 săptămâni de terapie, 4 dintre cei 16 copii care au urmat terapia au reușit să-și controleze fobiile, iar alți 2 au obținut rezultate bune după 6 luni. Copiii din grupul de control au luat parte la terapia Blue Room mai târziu, cu rezultate similare la final.

Studiul a fost publicat în Journal of Autism and Developmental Disorders.

Sursa: Daily Mail

Citește și Diagnosticarea autismului printr-un test de sânge, o soluție rapidă și sigură