Un nou test de sânge poate indica riscul de naștere prematură

Cercetătorii de la Universitatea Stanford din California au realizat un test de sânge care arată dacă o femeie însărcinată riscă să nască înainte de termen.

Numărul copiilor născuți prematur este în continuă creștere la nivel mondial, iar în Statele Unite raportul este de 1 copil prematur la 10 copii născuți la termen. Din păcate, un copil născut prematur riscă să aibă probleme de sănătate destul de grave, fiind predispus la infecții, afecțiuni respiratorii și neurologice. Dar pot exista și complicații mult mai grave, care pot duce chiar la moartea nou-născutului.

Naștere prematură este considerată orice naștere care survine cu cel puțin 3 săptămâni mai devreme de termenul estimat de medic. De aceea, un test care să arate riscul de naștere prematură este o veste foarte bună pentru orice viitoare mămică.

Vezi și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

Riscul de naștere prematură, indicat cu o precizie de 80%

Testul de sânge realizat la Universitatea Stanford are o acuratețe de 80% pentru estimarea riscului de naștere prematură, fiind astfel la fel de precis la o ecografie. În plus, poate fi folosit și pentru a estima data probabilă a nașterii. Testul este mult mai ieftin ca o ecografie de sarcină și la fel de eficient. Dacă viitoare mămică și medicul ei știu că există un risc de naștere prematură, femeia poate urma un tratament, care să prevină această situație.

Testele anterioare care estimau riscul de naștere prematură aveau o acuratețe de numai 20% și se foloseau de obicei doar pentru femeile care aveau sarcini cu risc: cele care suferiseră pierderi de sarcină sau nașteri premature sau care rămăseseră însărcinate prin fertilizare in vitro.

Noul test analizează nivelurile de ARN din sângele gravidei. Apoi, cercetătorii identifică genele care pot da indicii despre riscul de naștere prematură și despre vârsta gestațională, pentru a estima cât de avansată este sarcina.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat mostre de sânge de la 38 de femei cu sarcini cu risc. Dintre acestea, 13 au născut prematur. Medicii au prevelat de la femei mostre de sânge în timpul celui de al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Cercetătorii au observat că nivelurile de ARN  de la 7 gene care proveneau de la mamă și de la placentă pot prezice care sarcină se va încheia prea devreme.

Îți recomandăm și Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor

„Știam că putem măsura din sânge nivelurile de ARN, dar la început nu știam la ce ne-ar putea folosi asta. Apoi am observat că genele care arată riscul de naștere prematură sunt diferite de cele care ne indică vârsta sarcinii”, a declarat Mira Moufarrej, masterand la Stanford.

Acuratețe de 45% pentru estimarea vârstei sarcinii

Pentru a verifica acuratețea testului privind vârsta gestațională, cercetătorii au recurs la un alt studiu, la care au luat parte 21 de femei însărcinate. Astfel a fost realizat un model al nivelului de ARN produs de placentă, care indică vârsta gestațională.  Acuratețea testului a fost de 45%, comparativ cu 48% cât este în cazul ecografiei de sarcină din primul trimestru.

Cercetătorii de la Stanford speră ca noul test de sânge să fie folosit împreună cu ecografiile de sarcină sau chiar în locul acestora, pentru că multe femei nu-și permit să plătească această investigație costisitoare.

Sursa: Daily Mail

Citește și Primele simptome de sarcină. Cum îți dai seama că ai rămas însărcinată