Statele sarace vor beneficia de teste rapide pentru COVID-19 

Expert citat: Catharina Boehme, Foundation for Innovative New Diagnostics

In cadrul unei initiative globale, 120 de milioane de teste rapide pentru COVID-19 vor ajunge in tarile sarace. In acest fel, testarea va deveni accesibila inclusiv persoanelor cu venituri foarte modeste.

Noile teste antigen rapide oferă rezultate în doar 15-30 de minute și vor costa cel mult 5 dolari bucata, astfel încât vor fi accesibile inclusiv în statele mai sărace ale lumii.

Testele sunt fabricate de două companii farmaceutice, iar unul dintre acestea, produs de compania sud-coreeană SD BioSensor, a primit deja aprobare în regim de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății. Al doilea test, fabricat de compania americană Abbott, va primi curând aprobarea.

Cele două teste oferă rezultate sunt rapide și mult mai ușor de folosit comparativ cu clasicele teste PCR. Arată ca testele de sarcină: două liniuțe albastre înseamnă că persoana este infectată cu SARS-COV-2.

Vezi și Racelile frecvente pot ajuta organismul sa lupte cu noul coronavirus

Cu ajutorul noilor teste rapide și ieftine, personalul care lucrează în sistemul sanitar din statele mai sărace va putea beneficia de o testare în masă. În rândul lor, s-au înregistrat în ultimele lunii foarte multe victime, din cauza lipsei unui program eficient de testare. De asemenea, testele vor putea fi folosite și în alte medii unde riscul de transmitere a bolii este foarte mare: școli, universități, birouri.

Inițiativa a fost lansată în luna martie, de Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană, Fundația Gates și guvernul francez. Noile teste sunt disponibile și pentru statele mai bogate, dar, conform înțelegerii, 20% sunt oferite regiunilor sărace. Restul de 80% va ajunge în țările de unde vin comenzi, spre exemplu Germania a comandat deja 20 de milioane de teste antigen rapide. Franța și Elveția vor lansa, la rândul lor, comenzi în curând.

Catharina Boehme, CEO al organizației non-profit Foundation for Innovative New Diagnostics (Find), care participă la acest proiect, precizează că există o presiune asupra producătorilor, din partea statelor bogate. De aceea, Find a securizat deja un număr de teste (120 de milioane), pentru statele sărace, astfel încât acestea să nu rămână fără acces la un sistem eficient de diagnostic.

Cele două companii care produc testele antigen rapide susțin că acuratețea lor este de 97%, în condiții optime. Asta înseamnă o acuratețe de 80-90% în condiții reale. Prin urmare, nu vor fi diagnosticate toate cazurile, dar cele mai multe vor fi. Iar acest lucru va contribui semnificativ la reducerea transmiterii infecției.

În prezent, statele mai sărace nu-și permit o testare în masă pentru COVID-19. Spre exemplu, în SUA sunt făcute zilnic 395 de teste la 100.000 de locuitori, în timp ce în Europa se fac doar 243 de teste la 100.000 de locuitori, iar în Africa mai puțin de 16 teste. Statele sărace, cum sunt India, Brazilia și Argentina, înregistrează cele mai multe decese din cauza COVID-19.

În acest moment, pe piață sunt disponibile mai multe teste antigen rapide, dar numai acestea două respectă normele OMS. Folosirea unor metode care nu sunt sigure poate provoca probleme serioase. Astfel, în luna martie, Spania a trimis înapoi mai multe teste fabricate în China, care nu ofereau rezultate corecte.

Inițiativa globală Access to Covid tools initiative (ACT accelerator), care se ocupă de distribuirea noilor teste rapide în țările sărace, coordonează la nivel global și accesul la tratamentele eficiente pentru COVID-19 și se va ocupa și de repartizarea vaccinului, atunci când va deveni disponibil.

Sursa: The Guardian

Citește și Ce sunt anticorpii si cum ne pot apara de infectii