Tot ce trebuie să știi despre primul trimestru de sarcină

În primul trimestru de sarcină, corpul unei femei trece prin mai multe schimbări, pe măsură ce organismul eliberează hormoni care pot influența funcționarea tuturor organelor din corp. Pentru multe femei, primele trei luni de sarcină sunt și cele mai dificile, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

Aceasta este perioada în care simptomele sarcinii sunt cele mai severe, dar și cea în care viitoarele mămici, mai ales cele aflate la prima sarcină, își fac griji legate de evoluția sarcinii, de sănătatea bebelușului, de cum se vor adapta la venirea pe lume a copilului.

De aceea, este foarte important ca în primele trei luni ale unei sarcini femeia să știe la ce să se aștepte, să își facă toate testele necesare în această perioadă și să se pregătească pentru următoarele șase luni. Înțelegerea modului în care funcționează organismul în timpul sarcinii o poate ajuta să ia decizii informate și să fie pregătită pentru schimbările mari care vor apărea.

Ce se întâmplă cu corpul în primul trimestru de sarcină

În primul trimestru de sarcină, multe femei au unele simptome care indică apariția sarcinii. Primul indiciu este reprezentat de absența menstruației. Sarcina poate fi confirmată cu ajutorul unui test cumpărat de la farmacie, însă metoda cu acuratețe 100% este reprezentată de o ecografie ginecologică. La ecografie, medicul va putea confirma sarcina și va putea estima câte săptămâni are aceasta, precum și o dată orientativă a nașterii. De asemenea, la ecografie pot fi identificate din timp și posibile probleme ale sarcinii sau fătului.

Pe lângă absența menstruației, femeile însărcinate pot avea și alte simptome, ale căror severitate diferă de la persoană la persoană. Printre aceste se numără: oboseala constantă, probleme gastro-intestinale, senzație de greață, sensibilitatea sânilor, dureri de cap, schimbarea dispoziției generale, repulsia față de anumite mâncăruri sau băuturi ori constipația.

Aceste simptome se ameliorează sau dispar complet după primul trimestru de sarcină.

Vezi și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

Ce se întâmplă cu fătul în primul trimestru de sarcină

Embrionul se dezvoltă rapid în primele trei luni. La început, apar creierul, apoi coloana vertebrală și încep să se dezvolte organele. De asemenea, inima fătului va începe să bată tot în primele trei luni ale sarcinii. Brațele și picioarele încep să se formeze în primele săptămâni, iar până la finalul a opt săptămâni începe și formarea degetelor de la mâini și picioare.

Până la finalul primului trimestru, medicul va putea determina sexul fătului, care va cântări aproximativ 30 de grame și va avea în jur de șapte-opt centimetri lungime.

La ce te poți aștepta când mergi la medic

După confirmarea sarcinii, medicul ginecolog îți va recomanda o serie de teste, precum și o serie de vitamine prenatale cu acid folic, pentru a compensa pierderile de nutrienți ale organismului care susține acum sarcina.

Pe lângă ecografie, ginecologul îți mai poate recomanda testul Babeș-Papanicolau, îți va verifica tensiunea arterială, va efectua testele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, va estima data nașterii, îți va recomanda o serie de analize pentru a determina factori de risc precum anemia, dar și pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni din organism.

La 11 săptămâni de sarcină, medicul poate efectua screeningul translucentei nucale, un test în care se măsoară capul fătului și grosimea gâtului. Acest test analizează riscurile ca bebelușul să sufere de o boală genetică precum sindromul Down. Trebuie însă să știi că testele genetice nu indică prezența bolii, ci doar analizează riscul. Un risc mare nu înseamnă neapărat că bebelușul se va naște cu o boală genetică, la fel cum un risc mic nu înseamnă că bebelușul nu poate suferi de o astfel de afecțiune.

Te-ar putea interesa și Test de sarcină. Cum funcționează și când trebuie făcut

Ce trebuie evitat în primul trimestru de sarcină

Dacă medicii recomandă femeilor însărcinate să rămână active, să aibă o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale, există și unele lucruri pe care viitoarele mămici trebuie să le evite. Acestea includ exercițiile fizice periculoase sau care pot răni abdomenul, alcoolul, cofeina, fumatul, peștele crud, afumat sau cel care conține cantități mai mari de mercur, laptele nepasteurizat și mezelurile.

Citește și Diabetul și hipertensiunea arterială în sarcină cresc riscul de autism al copilului

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Mikhail Reshetnikov