Test de sarcină. Cum funcționează și când trebuie făcut

Un test de sarcină este prima metodă prin care poți verifica dacă ești sau nu însărcinată.

Poți verifica simplu și rapid, la tine acasă, dacă ai rămas însărcinată. Ai nevoie doar de un test de sarcină, iar rezultatul va fi gata în doar câteva minute. Ai grijă însă: testul trebuit făcut corect și la momentul potrivit, altfel rezultatele nu vor fi concludente. Iată de ce trebuie să te informezi despre cum funcționează un test de sarcină și când trebuie făcut.

Testul de sarcină pe care îl poți face singură, fără să ai nevoie de un medic. Este un test de urină, care detectează nivelul hormonului numit gonadotropina corionică umană (HCG), poreclit și „hormonal sarcinii”. Acest hormon este produs în organism după aproximativ 6 zile de la fertilizare și nivelul lui continuă să crească rapid, dublându-se la fiecare 2 – 3 zile. Prin urmare, dacă testul arată prezența acestui hormon, ești însărcinată.

Poți găsi un test de sarcină la orice farmacie și chiar și în supermarket. Trebuie să citești cu atenție instrucțiunile. Cea mai indicată perioadă pentru a face un test de acest fel este după ce menstruația a întârziat cel puțin o săptămână (asta ar însemna după aproximativ 14 zile de la fertilizare). Dacă îl faci prea devreme, hormonul HCG ar putea să nu fie detectat.

Vezi și Un nou test de sânge poate indica riscul de naștere prematură

Testul de urină trebuie făcut dimineața, pentru că atunci urina este mai concentrată. Acuratețea unui test de sarcină de acest fel este de 99%. Dacă ai citit cu atenție instrucțiunile și ai făcut corect textul, rezultatul este probabil corect. Poți verifica însă, pentru a fi sigură, la cabinetul medical, unde poți face un alt tip de test de sarcină: un test de sânge care analizează nivelul hormonului HCG. Desigur, orice test pozitiv ar trebui urmat de o consultație ginecologică și de o ecografie vaginală.

ecografie sarcină

Cum se face un test de sarcină

Este foarte simplu să folosești un test de sarcină. Dimineața, imediat ce te-ai trezit și mergi la baie, ține dispozitivul sub jetul de urină sau colectează puțină urină într-un recipient special și apoi pune cu pipeta câteva picături pe test.

Apoi trebuie doar să aștepți câteva minute, până la apariția rezultatului. Vei vedea pe dispozitiv două liniuțe colorate dacă ești însărcinată sau doar o liniuță, dacă nu ești însărcinată.

Foarte rar se întâmplă ca testul să fie fals-pozitiv, adică să arate că ești gravidă deși în realitate nu ești. Asta se poate întâmpla de regulă dacă iei anumite medicamente, cum sunt unele anticonvulsive sau calmante.

Citește și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

Mai des se întâmplă ca rezultatele să fie fals-negative, adică să nu depisteze sarcina. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe situații:

  • Ai făcut testul prea devreme,
  • Urina este prea diluată pentru că ai băut foarte multe lichide înainte de a face testul,
  • Testul este expirat,
  • Nu ai făcut corect testul,
  • Iei medicamente diuretice sau antihistaminice.

În acest caz, este bine să repeți testul după o săptămână și să te asiguri că ai respectat toate instrucțiunile de folosire. Vizita la un medic ginecolog poate lămuri însă, mult mai repede, misterul, printr-un test de sânge sau ecografie pelviană.

Indiferent de rezultatul pe care l-ai obținut la testul de sarcină, medicul este cel care trebuie să confirme sau să infirme prezența unei sarcini. Află care sunt primele simptome de sarcină, ca să știi dacă este timpul să faci și tu acest test.

Sursa: WebMD

Citește și Tot ce trebuie să știi despre ovulație și bolile care îți afectează fertilitatea