Un vaccin oral impotriva hepatitei B ar putea inlocui pe viitor injectiile

Sursa autorizata: Institutul Niels Bohr. Expert citat: Martin Rasmussen

Cercetatorii vor sa realizeze un vaccin oral care sa protejeze copiii de boli grave si care sa fie mai sigur si mai ieftin ca injectiile folosite in prezent.

Mii de oameni mor în fiecare an din cauza hepatitei B și alte milioane se îmbolnăvesc. Din păcate, prețul destul de mare și condițiile stricte necesare pentru stocarea unui vaccin îl fac inaccesibil în multe țări mai sărace. De aceea, oamenii de știință încearcă de mai multe timp să obțină un vaccin oral sub formă de pudră sau picături, care este mai ușor de administrat și de stocat și mult mai ieftin.

Până acum, nimeni nu a reușit să realizeze un vaccin oral eficient împotriva hepatitei B. Recent, mai mulți cercetători de la Universitatea din Sao Paulo, alături de colegii lor de la Institutul Niels Bohr și Institutul Butantan au inventat o nouă tehnică, bazată pe nanotehnologie, prin care ar putea fi obținut un vaccin oral cu adevărat eficient.

Îți recomandăm și Cercetatorii au inventat capsula cu insulina, pentru tratarea diabetului

Cum a fost obținut noul vaccin oral

Marea provocare în conceperea unui vaccin oral eficient împotriva hepatitei B este găsirea unui înveliș care să protejeze substanța activă de sistemul nostru digestiv, astfel încât să nu fie atacată și distrusă de acidul gastric, înainte de-a avea efectul dorit.

Cercetătorii danezi și colegii lor brazilieni și-au dat seama că un material eficient pentru realizarea unei capsule pentru vaccin oral este SBA-15, un material pe bază de siliciu. Ei nu înțelegeau însă de ce uneori acest vaccin nu era eficient.

Aici au intervenit fizicienii danezi. Folosind o tehnică specială, bazată pe raze X și imagistică neutronică, experții de la Institutul Niels Bohr au putut obține imagini 3D din interiorul unei capsule SBA-15.

Vezi și Australia, prima tara din lume care ar putea elimina cancerul cervical

Astfel, ei au putut observa cum se comportă vaccinul în acest înveliș, surprinzând acțiunea fiecărei particule în parte. Uneori, vaccinul forma conglomerate în interiorul învelișului și din această cauză nu mai era eficient. În acest fel, cercetătorii au aflat care este cantitatea de vaccin care trebuie introdusă într-o capsulă de siliciu, astfel încât să aibă efect.

Martin Rasmussen, unul dintre cercetătorii implicați în studiu, explică avantajele aceestui nou tip de vaccin oral: „Renunțarea la injecțiile pe care trebuie să le suporte copiii poate fi un considerată un avantaj în sine. În plus, vaccinul oral elimină nevoia de sterilizare a instrumentelor și posibile efecte secundare ale injecțiilor, cum sunt inflamația și infecția. Spre deosebire de vaccinurile pe care le folosim acum, acest tip de vaccin nu trebuie păstrat în frigider. În acest fel, costurile sunt mult mai mici, iar administrarea vaccinul mult mai simplă”.

Cercetătorii speră ca noua tehnologie 3D să fie folosită și pentru a obține alte vaccinuri orale, împotriva mai multor boli. Obiectivul echipei de experți danezi și brazilieni este realizarea unui vaccin oral 6 în 1, care să protejeze copiii de difterie, tetanos, tuse convulsivă, polio, tetanos, Hib (meningită bacteriană) și hepatită B. Ei lucrează deja la o versiune a vaccinului oral împotriva difteriei și tetanosului.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

Sursa: MedicalXpress

Citește și Un pas inainte in imunoterapie: vaccin personalizat impotriva cancerului