Nokia se retrage din domeniul e-health. Vinde înapoi brandul Withings

După doar doi ani de la cumpărarea brandului Withings, moment în care Nokia a anunțat că toate dispozitivele medicale vor fi relansate sub numele Nokia, compania renunță la proiectul de e-health.

Din păcate, ideea relansării gadgeturilor inteligente de e-health sub brandul Nokia nu a mers prea bine. La doar doi ani după achiziționarea Withings, o tranzacție de aproape 200 de milioane de dolari, Nokia a decis să vândă înapoi acest proiect co-fondatorului său, Eric Carreel.

Nokia nu a anunțat detalii privind noua tranzacție, dar este clar că renunță la întregul departament Digital Health, fondat în 2017 ca urmare a preluării produselor Withings. Experții consideră că acest eșec are o explicație destul de simplă: Nokia nu a investit în dezvoltarea proiectului de sănătate digitală, ci s-a mulțumit să relanseze anumite dispozitive sub o altă denumire. Astfel, produsele ei nu puteau concura cu altele, mult mai performante și inovative, lansate de concurenți precum Fitbit sau Garmin.

Te poate interesa și Ceas cu EKG și monitorizare continuă de la Google

În primul trimestru al acestui an, Nokia Digital Health a adus companiei venituri de numai 20 de milioane de dolari, în timp ce restul departamentelor au cumulat vanzari nete de aproape 6 miliarde de dolari. Intenția Nokia de a renunța la domeniul e-health a fost anunțată încă din luna februarie. Atunci mai multe companii s-au arătat interesate să cumpere proiectul Nokia Digital Health, printre care Google și Samsung. În cele din urmă, Nokia a semnat un acord cu unul dintre fondatorii proiectului Withings.

Nu știm deocamdată ce se va întâmpla cu gadgeturile lansate sub noul nume (Nokia Digital Health), cum sunt, de exemplu, ceasurile inteligente Nokia Steel sau cântarele digitale Nokia. Probabil că ele vor fi relansate din nou, sub brandul Withings. O altă posibilitate este ca ele să fie abandonate, urmând să fie lansate versiuni mai noi și mai bune.

Îți recomandăm și STUDIU: Cum folosesc românii tehnologia în sănătate

Contractul dintre Nokia și Eric Carreel va fi finalizat în această vară. Decizia face parte din noua strategie a companiei, care vrea să renunțe la producerea de bunuri de consum. Cert este că achiziționarea Withings a fost o greșeală costisitoare pentru Nokia, care a plătit 200 de milioane de dolari pentru cumpărarea brandului, iar apoi a mai pierdut multe milioane, din cauza strategiei ineficiente de dezvoltare a proiectului.

Rămâne de văzut care va fi viitorul brandului Withings, un start-up francez care reușise să-și facă un nume bun în domeniul e-health.

Sursa: Android Authority, The Verge

Citește și SleepScore Max – un nou dispozitiv pentru monitorizarea somnului