Regim diabet. Alimente recomandate și produse interzise unui diabetic
Regim diabet. Dacă ai fost diagnosticat cu această boală trebuie să știi că nu ți se impune un regim alimentar foarte drastic, dar trebuie să mănânci doar alimente sănătoase.
Dieta recomandată unui diabetic include alimente foarte variate, bogate în nutrienți și sărace în calorii și grăsimi. Practic, bolnavilor li se impune să mănânce foarte sănătos, în cantități moderate și să aibă un program de masă regulat, pentru a evita fluctuațiile glicemiei.
Regimul alimentar în diabet se bazează în special pe fructe, legume și cereale integrale. Este exact ceea ce recomandă orice nutriționist chiar și unei persoane perfect sănătoase.
Regim diabet. De ce se impune o dietă atent controlată
După diagnosticarea bolii, medicul va recomanda, pe lângă tratamentul necesar, stabilirea unui plan de alimentație cât mai sănătos. În diabet alimentația este esențială pentru controlarea bolii. Acest regim ajută la menținerea glicemiei în limite normale și controlează greutatea, deoarece obezitatea este un factor de risc foarte mare.
Alimentele cu puține calorii și grăsimi sunt recomandate și pentru a controla hipertensiunea arterială sau colesterolul, care sunt deseori afecțiuni asociate diabetului și obezității. Dacă un diabetic va consuma alimente bogate în calorii și grăsimi, nivelul glicemiei va crește periculos de mult, lucru care poate duce la complicații foarte grave.
Vezi și Simptome diabet. Care sunt semnele ce pot indica apariția bolii
Planul alimentar în diabet presupune stabilirea a trei mese principale, care să fie luate la ore fixe. În acest fel, organismul va putea folosi mai eficient insulina pe care o primește. De asemenea, contează foarte mult ca fiecare porție de mâncare să fie adecvată greutății corporale a pacientului și stilului său de viață.
Regim diabet. Care sunt alimentele recomandate
În primul rând, un bolnav de diabet trebuie să consume carbohidrați sănătoși, pe care îi poate lua din fructe, legume, cereale integrale și lactate degresate. Sunt foarte bune mai ales mazărea, fasolea și lintea, legume care conțin și o cantitate mare de fibre, foarte utile în digestie.
De asemenea, medicul va recomanda consumul de pește de două ori pe săptămână. Trebuie ales în special pește cu carne mai puțin grasă, precum tonul sau codul. Carnea de pește conține foarte puțin colesterol și o cantitate mare de acizi grași omega-3, foarte buni pentru sănătatea inimii. Trebuie evitat însă peștele care conține mult mercur, de exemplu macroul sau peștele-spadă.
Grăsimile sănătoase, nesaturate, se mai găsesc în nuci, măsline, ulei de măsline, alune, avocado. Aceste alimente sunt foarte bune și pot fi consumate, dar în cantitate mai mică, deoarece conțin multe calorii.
Citește și Tratamentul care va înlocui injecțiile zilnice cu insulină pentru diabetici
Regim diabet. Ce produse sunt interzise unui diabetic
Pentru a evita complicațiile diabetului, în special ateroscleroza, care poate duce la atac cerebral sau infarct, medicii recomandă evitarea alimentelor sărate și a celor care conțin multe grăsimi (sunt interzise grăsimile saturate și grăsimile trans).
Prin urmare, sunt interzise produsele de patiserie, snacks-urile, dulciurile cele care conțin margarină, mezelurile, ficatul, carnea (în afară de pește), ouăle. În general, trebuie evitate produsele care conțin multe proteine animale.
Consumul zilnic de grăsimi trebuie limitat la 200 miligrame, iar cel de sare la doar 2.300 mg pe zi, cel mult. Desigur, trebuie evitate și dulciurile, inclusiv băuturile carbogazoase și îndulcite. Aici sunt incluse și sucurile de fructe, ceaiul îndulcit sau băuturile energizante. O singură cutie de suc are 150 de calorii și 40 de grame de carbohidrați. Practic, este echivalentul a 10 lingurițe de zahăr.
Te poate interesa și Trei mituri despre diabet pe care nu trebuie să le crezi
Prin urmare, băuturile recomandate sunt cele neîndulcite, în special ceaiurile, dacă pacientul nu vrea să bea doar apă. Este însă foarte importantă hidratarea. La limită, pot fi consumate sucuri dietetice, care au îndulcitori artificiali și nu conțin zahăr, calorii și carbohidrați. Ceaiul sau cafeaua trebuie consumate însă fără zahăr sau alte ingrediente adăugate, precum spuma de lapte sau aromele.
Și sucurile naturale, preparate acasă, fără zahăr adăugat, sunt foarte bune, dar ele trebuie luate în evidență în planul de alimentație, deoarece conțin calorii și carbohidrați. Poate fi consumat lapte și iaurt degresat, sau, în locul lor, lapte din soia sau orez.
Regimul alimentar este esențial în controlarea diabetului, iar dacă este urmat corect previne complicațiile și încetinește evoluția bolii. În plus, o dietă sănătoasă va ajuta la scăderea în greutatea și la menținerea unui tonus mult mai mult.
Surse: Diabetes.org, Mayo Clinic
Citește și Glicata. Ce este hemoglobina glicată (HbA1c) și care sunt valorile ei normale