Cât de bun este senzorul de monitorizare a tensiunii de la Samsung Galaxy S9?

Noul smartphone Samsung Galaxy S9 a fost lansat pe 25 februarie și vine cu o specificație deosebită, dar prea puțin promovată.

Samsung Galaxy S9 poate monitoriza tensiunea arterială datorită unui senzor optic, amplasat pe spatele telefonului. Senzorul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco și este disponibil pe Galaxy S9, dar și pe versiunea mai mare a telefonului, Galaxy S9+.

Cercetătorii americani au lansat și un studiu pilot, pentru a verifica cât de bine funcționează senzorul, alături de aplicația My BP Lab. Utilizatorii care vor să ia parte la acest studiu pot descărca aplicația din Google Store. Apoi, timp de câteva săptămâni, ei își vor monitoriza zilnic tensiunea arterială și nivelul de stres la care sunt supuși.

Vezi și Ceas care măsoară tensiunea arterială cu precizie medicală de la Omron

Deocamdată, aplicația My BP Lab este dipsonibilă numai în Statele Unite. Dacă studiul va demonstra însă că senzorul de la Samsung Galaxy S9 este cu adevărat performant, atunci aplicația ar putea deveni disponibilă în întreaga lume.

Cum funcționează senzorul de la Samsung Galaxy S9

După descărcarea aplicației, utilizatorul trebuie să introducă datele personale și o evaluare corectă a tensiunii arteriale, cu ajutorul unui tensiometru. Aceasta va fi folosită de aplicație ca punct de plecare, devenind o bază de referință pentru monitorizarea ulterioară.

Pentru măsurarea tensiunii arteriale cu ajutorul telefonului, utilizatorul trebuie doar să acopere cu degetul senzorul de lumină de pe spatele telefonului (situat în partea stângă a camerei foto).

senzor de masurare a tensiunii Galaxy S9

Aplicația va oferi informații despre nivelul tensiunii arteriale în anumite momente ale zilei, identificând și când aceasta a fost mai ridicată sau mai scăzută. De exemplu, la ora 6.00 p.m, când utilizatorul a avut o întâlnire romantică, tensiunea a fost mai mare și pulsul mai rapid.

Totodată, aplicația poate afișa nivelul de stres din ziua respectivă, marcând apariția stărilor de furie, frică sau supărare. Apoi va oferi un grafic, din care reiese clar ponderea emoțiilor negative și a celor pozitive la finalul unei zile.

Jurnaliștii de la Phone Arena au testat deja senzorul de la Samsung Galaxy S9 și au ajuns la o concluzie interesantă. Samsung a menționat de la bun început că senzorul său trebuie folosit doar pentru activități de fitness și în scop general, nu pentru a înlocui un tensiometru medical, care este totuși mai precis.

Chiar și așa însă, acuratețea senzoului de la Galaxy S9 este surprinzătoare, indicând o diferență de numai +/- 5 puncte față de un tensiometru. Monitorizarea este mai precisă numai dacă utilizatorul își măsoară tensiunea arterială în stare de repaos. În timpul unei activități fizice, diferențele dintre senzorul de la Galaxy S9 și un tensiometru sunt mult mai mari, după cum se poate observa și din tabelul de mai jos.

tabel tensiune Samsung Galaxy S9

Citește și Aplicații Android de sănătate. Top 7

Totuși, nu trebuie să uităm că medicii recomandă măsurarea tensiunii atunci când stăm liniștiți, nu când suntem agitați sau facem efort. Doar atunci măsurarea poate fi făcută cu mai mare precizie.

tensiune arteriala Galaxy S9

Concluzia celor care au testat senzorul este că acesta poate fi folosit în caz de urgență, în lipsa unui tesnionetru atestat medical, sau orientativ, însă nu pentru verificarea zilnică a tensiunii, mai ales atunci când există anumite probleme medicale.

Informații publicate pe 26 februarie

Dacă ați urmărit informațiile despre lansarea noului telefon premium al Samsung, Galaxy S9, e foarte posibil să vă fi scăpat un detaliu foarte important. Puțini au reținut că acest telefon vine cu o specificație deosebită, care nu a mai fost prezentă până acum pe un gadget de acest fel: poate monitoriza tensiunea arterială.

D.J. Koh, directorul diviziei de mobile din cadrul Samsung, a vorbit despre senzorul pentru monitorizarea tensiunii arteriale chiar la deschiderea evenimentului de prezentare a modelului Samsung Galaxy S9, la târgul MWC 2018 de la Barcelona.

Din păcate însă, experții și fanii brandului sunt mai interesați de aspectul noului smartphone și de alte detalii, precum puterea procesorului sau îmbunătățirie aduse camerei foto. Astfel, senzorul de monitorizare a tensiunii a trecut deocamdată aproape neobservat.

Îți recomandăm și Un smartphone devine un dispozitiv medical

Sistemul este deocamdată experimental, pentru că nu a mai fost testat până acum pe un smartphone. Specificația a fost dezvoltată de Samsung împreună cu cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco.

Samsung Galaxy S9 și versiunea mai mare, Galaxy S9+, au un senzor special, care va funcționa cu aplicația My BP Lab. Cu ajutorul ei, utilizatorul va putea să-și monitorizeze constant tensiunea arterială și nivelul de stres, pentru a obține informații personalizate despre starea sa de sănătate. Senzorul optic este integrat în telefon și poate măsura tensiunea arterială fără să fie nevoie de un alt dispozitiv extern.

Te poate interesa și Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii

Noile modele Samsung Galaxy S9 și S9+ vor ajunge în magazine începând cu data de 16 martie, dar cei interesați pot să facă deja precomandă, la eMAG, Vodafone sau Orange. Aplicația My BP Lab va deveni disponibilă cu o zi înainte, adică pe 15 martie, în Google Play.

Din păcate, pentru început această funcție va fi disponibilă numai pentru utilizatorii din Statele Unite. Însă dacă senzorul va funcționa așa cum speră Samsung, atunci specificația va deveni disponibilă pentru toți utilizatorii.

Vezi și Tensiunea normală, ce valori are?

Cei care vor folosi aplicația vor fi invitați să ia parte la un studiu de 3 săptămâni, realizat de cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco. Astfel, utilizatorii vor putea vedea cum îi afectează stările emoționale prin care trec pe parcursul unei zile și cum li se modifică tensiunea în funcție de aceste emoții.

Totodată, ei vor înregistra în aplicație informații despre dieta pe care o urmează, despre obiceiurile de somn și exercițiile fizice pe care le fac zilnic. Apoi, în funcție de toate aceste date, vor observa modul în care mișcarea sau somnul le modifică tensiunea și care sunt cele mai stresante zile din săptămână.

Acesta va fi cel mai amplu studiu despre legătura dintre stările emoționale și nivelul tensiunii arteriale și va oferi cercetătorilor informații esențiale. După ce va fi disponibilă pe scară largă, funcția de monitorizare a tensiunii ar putea salva viața a milioane de oameni din întreaga lume care suferă de hipertensiune.

Poate că din punctul de vedere al pasionaților de gadgeturi Samsung Galaxy S9 nu aduce foarte multe inovații. Dar, dacă senzorul său de monitorizare a tensiunii arteriale va da rezultatele așteptate, atunci telefonul va fi un adevărat deschizător de drumuri în domeniul eHealth.

Sursa: India Today, UCSFPhone Arena

Citește și Noile modele de smartphone îți vor putea măsura tensiunea arterială