Noile modele de smartphone îți vor putea măsura tensiunea arterială

Tensiunea arterială este unul dintre indicatorii esențiali ai stării de sănătate, de aceea trebuie monitorizată regulat, mai ales după o anumită vârstă. În curând, vei putea înlocui tensiometrul cu un smartphone care va măsura tensiunea arterială cu ajutorul unor senzori speciali.

În curând, vei putea folosi un telefon mobil inclusiv pentru a-ți monitoriza starea de sănătate. Apple a obținut deja un brevet care poate transforma un iPhone într-un dispozitiv de monitorizare medicală. Camera frontală va fi dotată cu senzori speciali, care vor putea verifica pulsul, tensiunea arterială, procentul de grăsime din organism și vor realiza, la nevoie, o electrocardiogramă.

tensiunea arteriala brevet

Performanțele senzorilor nu se vor opri însă aici. Ei vor oferi informații importante despre starea emoțională a utilizatorului, dar și despre problemele circulatorii sau de respirație. Noile telefoane vor putea face măsurători electrice, iar în acest fel pot monitoriza ritmul cardiac, electrocardiograma, dar și starea emoțională, prin modul în care pielea reacționează la stimuli.

Citește și Un smartphone devine un dispozitiv medical

Deocamdată nu există informații despre ce anume va face Apple cu acest brevet important și când vom putea folosi un smartphone pentru monitorizarea stării de sănătate.

Știm doar că dispozitivul pentru care compania a obținut brevetul va avea o cameră foto, un senzor de proximitate și un sensor de lumină ambientală. Senzorii și camera foto vor aduna date medicale importante despre utilizator. În acest fel, pot obține diferiți parametri despre fiziologia și starea de sănătate a utilizatorului.

tensiunea arteriala brevet 2

Iată cum va funcționa: senzorul de proximitate emite lumină spre o parte a corpului utilizatorului, cu care acesta atinge aparatul, iar senzorul de lumină, alături de camera foto, înregistrează lumina pe care acea parte a corpului o reflectă. Astfel, datele medicale vor fi analizate pe baza luminii reflectate.

De exemplu, folosind camera și senzorul de lumină, telefonul va putea oferi date despre saturația cu oxigen a organismului, ritmul cardiac, tensiunea arterială și ritmul respirației. O altă companie, Azio,  produce carcase pentru iPhone care pot realiza electrocardiograme.

Își recomandăm să citești și Apple Watch ar putea detecta din timp semnele unui atac de cord

Și telefoanele modulare vor putea fi utilizate inclusive ca dispozitive de monitorizare medicală. La telefoanele modulare, mai multe componentepot fi adăugate sau eliminate de pe telefon, după cum dorește utilizatorul. Iar printre aceste componente se pot numără și aparate care ajută la monitorizarea stării de sănătate, pentru a măsura tensiunea arterială sau pulsul. Companiile sunt interesate de mai mult timp de producerea telefoanelor modulare, iar analiștii cred că aceste gadgeturi vor fi foarte apreciate pe viitor.

Facebook a obținut de curând un brevet pentru a realiza un telefon modular, continuând astfel Proiectul Ara, lansat anul trecut de Google și abandonat ulterior. Prin urmare, peste doar câțiva ani, vom putea folosi un smartphone și pentru a ne verifica pulsul sau tensiunea arterială sau pentru a monitoriza anumite probleme de sănătate pe care le avem. Citește AICI mai multe informații despre valorile normale ale tensiunii arteriale!

Sursa: Daily Mail

Citește și Puls normal: cum variază bătăile inimii