10 efecte adverse provocate de anticoncepționale

Pastilele contraceptive sau anticoncepționale reprezintă una dintre cele mai bune metode de a preveni o sarcină nedorită. De asemenea, ele sunt prescrise uneori pentru ameliorarea tulburărilor menstruale.

Una dintre cele mai sigure și mai des folosite metode contraceptive, pilulele anticoncepționale, au multe avantaje și dezavantaje, ca orice tratament hormonal. Prin conținutul de hormoni, ele previn ovulația, prin urmare în timpul tratamentului corpul femeii nu va produce un ovul care să fie fecundat. În acest fel, pastilele contraceptive previn sarcina.

Tot datorită dozelor de hormoni pe care le au în compoziție, aceste anticoncepționale sunt prescrise de medici ginecologi femeilor care au diferite tulburări hormonale. Tratamentul este eficient în cazul unor menstruații neregulate, foarte dureroase sau abundente, în caz de endometrioză, dar și pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.

Există mai multe tipuri de pastile anticoncepționale. Unele conțin doar progesteron sintetic (progestin), altele au doar estrogen sintetic sau estrogen și progesteron. Acestea din urmă se numesc și pilule combinate. De asemenea, unele pilule sunt monofazice, adică toate pilulele dintr-o folie conțin aceeași doză de hormoni. Există însă și pilule fazice, care conțin cantități diferite de hormoni.

Vezi și Test de sarcină. Cum funcționează și când trebuie făcut

Femeile pot alege și între cutii cu numai 21 de pilule, urmând ca următoarele 7 zile să nu ia nicio pastilă, sau pachete cu pilule care se iau zilnic, continuu. În cazul pachetelor cu 28 de pilule, ultimele 7 pastile sunt inactive, adică nu conțin hormoni.

Dacă pilulele anticoncepționale sunt luate corect, conform prospectului, ele sunt o metodă de contracepție foarte eficientă. Sarcinile nedorite apar din cauză că femeile uită sau iau greșit tratamentul. Rata de eșec în cazul ambelor tipuri de pastile este de numai 9%.

Desigur, pastilele nu previn bolile cu transmitere sexuală, singura metodă eficientă în acest caz fiind folosirea prezervativului.

Efecte adverse ale pilulelor anticoncepționale

Orice medicament are și efecte secundare. În cazul pilulelor, efectele adverse se manifestă foarte intens la unele femei, în timp ce altele nu au deloc probleme în timpul terapiei. Printre cele mai frecvente efecte secundare ale pastilelor anticoncepționale se numără:

 • Sângerare între menstruații
 • Greață
 • Senzație de tensiune în sâni
 • Dureri de cap sau chiar migrene
 • Creștere în greutate
 • Tulburări de dispoziție
 • Amenoree (lipsa menstruației)
 • Scăderea libidoului
 • Scurgeri vaginale
 • Disconfort la nivelul ochilor.
Îți recomandăm și Fără educație sexuală, adolescenții devin „pradă” ușoară
1. Sângerare între menstruații

În primele trei luni de tratament cu anticoncepționale, în cazul unor femei e posibil să apară mici sângerări care nu au legătură cu menstruația. Problema apare pentru că organismul se adaptează la un nivel diferit de hormoni. Nu este o manifestare care să îngrijoreze, dacă nu este vorba de o sângerare abundentă sau care să persiste mai mult de 5 zile.

2. Greață

Multe femei se plâng de această neplăcută senzație în primele luni de tratament. În timp, problema dispare, pentru că organismul se adaptează. Greața poate fi prevenită dacă pastila este luată în timpul mesei sau chiar înainte de culcare.

3. Tensiune în sâni

Uneori, pastilele anticoncepționale pot provoca mărirea sânilor sau o întărire a lor, fenomen însoțit uneori și de durere. În mod normal, această tulburare dispare după primele săptămâni. Durerea poate fi redusă prin folosirea unui sutien special și prin reducerea cantității de sare și de cofeină din alimentație.

4. Migrene sau dureri de cap

Anumiți hormoni pot declanșa dureri de cap sau chiar migrene. De obicei însă, pastilele actuale au o cantitate mai mică de hormoni și astfel riscul apariției acestui efect secundar este mai redus.

Citește și Cercetătorii au aflat ce anume provoacă sindromul ovarelor polichistice

5. Creștere în greutate

În cazul unor femei, creșterea în greutate este provocată de retenția de lichide. Fenomenul poate fi observat mai ales în zona sânilor și la șolduri. Acest risc apare de obicei în cazul pastilelor care conțin numai progesteron, însă creșterea în greutate nu este mai mare de 2 kilograme într-un interval de 12 luni. Există însă și unele pastile care sunt asociate cu pierderea în greutate. Efectul diferă însă de la o pacientă la alta.

6. Tulburări de dispoziție

Studiile sugerează cu aceste pastile cu hormoni cresc riscul apariției depresiei sau al altor tulburări de dispoziție.

7. Amenoree

Lipsa unei menstruații poate să apară în timpul unui tratament hormonal cu pastile anticoncepționale. Factorii de risc în acest caz sunt stresul, diferite boli, tulburări hormonale asociate sau chiar călătoriile. În caz de amenoree sau dacă menstruația este anormal de puțină, femeile ar trebui să facă un test de sarcină, preventiv.

8. Scăderea libidoului

Din cauza hormonilor pe care îi conțin, pastilele pot afecta apetitul sexual al unor femei. Altele susțin însă că tratamentul cu anticoncepționale le-a crescut libidoul, pentru că a eliminat teama unei sarcini nedorite sau tulburările menstruale.

Vezi și Cum calculezi perioada fertilă? Află când poți rămâne însărcinată

9. Scurgeri vaginale

În timpul tratamentului cu aceste pastile pot să apară modificări ale scurgerilor vaginale. Din cauza hormonilor, unele femei pot avea scurgeri mai abundente, iar altele pot chiar să simtă o uscăciune vaginală. În acest caz, este necesară folosirea unui lubrifiant special în timpul contactului sexual.

10. Disconfort la nivelul ochilor

Hormonii din pastilele anticoncepționale pot avea și un efect secundar mai puțin evident. Ele pot să provoace îngroșarea corneei. Din această cauză, femeile care folosesc lentile de contact vor simți un disconfort, o iritație la nivelul ochilor. Problema trebuie discutată cu medicul oftalmolog.

Contraindicații ale pastilelor anticoncepționale

Pastilele contraceptive trebuie recomandate de medicul ginecolog, în urma unei consultații și după analize de sânge amănunțite. Asta deoarece există și contraindicații ale acestui tratament. Pilulele nu trebuie luate în următoarele cazuri:

 • Obezitate
 • Pacienta a avut probleme cardiace sau suferă de tromboză
 • Migrene
 • Pacienta a fost diagnosticată cu cancer de sân sau cu boli de ficat
 • Diabet
 • Pacienta este fumătoare și are peste 35 de ani.

Prin urmare, în cazul pacientelor care au aceste probleme medicale, ginecologul va evita să prescrie pastile anticoncepționale. Asta deoarece ele pot crește riscul de boli cardiovasculare, atac de cord sau accident vascular cerebral, tromboză venoasă, cancer (de ficat, de col uterin, de sân), hipertensiune arterială sau de formare a unor cheaguri de sânge.

Vezi și Un nou test de sânge poate indica riscul de naștere prematură

Alte metode contraceptive

Femeile care nu vor sau nu au voie să folosească pastile anticoncepționale pot alege dintre multe alte variante contraceptive. Cele mai eficiente sunt:

Prezervativul: protejează inclusiv împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Difragma: este un dispozitiv sub forma unei cupe, care acoperă colul uterin.

Inelul vaginal: se folosește timp de trei săptămâni pe lună și eliberează hormoni care previn ovulația. Poate avea efecte secundare similare cu pilula, pentru că funcționează pe același principiu.

Dispozitive intrauterine: pot conține sau nu hormoni și sunt inserate în uter, de către medicul ginecolog. În unele cazuri, pot să apară dureri menstruale sau sângeri mai abundente în timpul menstruației.

Implanturi contraceptive: implantul se inserează sub pielea de pe braț și are efect timp de 3 ani. Este 100% eficient, deoarece previne ovulația prin eliberea unor hormoni în organism. Din păcate, are efecte adverse similare cu pilula și poate crește riscul de chisturi ovariane.

Injecția contraceptivă: numită Depo-Provera, această injecție conține progestin și previne ovulația printr-o metodă similară pastilelor anticoncepționale. Avantajul injecției este că trebuie făcută doar o dată la 3 luni și are o eficiență de 99%. Studiile au sugerat însă o posibilă legătură între acest tratament și un risc crescut de osteoporoză.

Sursa: Medical News Today

Citește și Diabetul și hipertensiunea arterială în sarcină cresc riscul de autism al copilului