VIDEO. 4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabetul de tip 1

Medic citat: dr. Mihaela Vlaiculescu

Din acest articol si din video de mai jos vei afla care sunt cele mai importante 4 lucruri pe care trebuie sa le faci daca ai diabet de tip 1 si vrei sa nu te confrunti cu probleme dificile.

Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină, hormonul care ajută glucoza să pătrundă în celule. În lipsa insulinei, organismul nu mai poate asigura un echilibru al nivelului de glucide din organism, motiv pentru care sunt necesare injecțiile cu insulină suplimentara.

Spre exemplu, dacă nu ai diabet și mănânci un bol de afine, glucoza din fructe va ajunge în sânge și apoi în întregul organism, va pătrunde în celule și va fi transformată în energie. Dar, dacă suferi de diabet tip 1 și organismul tău nu secretă suficientă insulină, atunci glucoza rămâne în sânge și nu se mai transformă în energie. De aceea, diabetul de tip 1 este asociat și cu stări generale de oboseală, pentru că substanțele nutritive care ar trebui să producă energie nu mai pot ajunge în celule.

Totuși, să trăiești cu diabetul de tip 1 poate fi mai puțin complicat decât îți închipui. Este o afecțiune pe care o poți ține sub control dacă respecți câteva reguli de bază:

  • Ai grijă să menții glicemia în limite normale.
  • Respectă tratamentul cu insulină și dieta recomandată de medic.
  • Fă mișcare de câteva ori pe săptămână.
  • Mergi regulat la medicul specialist.

Ca să te asiguri că glicemia rămâne în limitele normale și ca să afli când se schimbă valorile acesteia, îți recomandăm să-ți instalezi o aplicație de mobil care să-ți salveze informațiile relevante. Cum găsești o aplicație de încredere? În primul rând, asigură-te că are multe recenzii și un scor cât mai mare. De asemenea, e important să aibă și un design care să îți placă. Spre exemplu, dacă preferi să studiezi grafice, poți alege aplicația Glucosio sau Diabetes Diary.

Deși există multe aplicații și platforme cu rețete pentru diabet, unele dintre ele dezvoltate chiar de medici specialiști, noi îți recomandăm să mergi la un medic diabetolog, care să-ți recomandate cea mai potrivită dietă. E cât se poate de important ca medicul să-ți cunoască întregul istoric medical și să deveniți o echipă în lupta cu diabetul.

Aceste recomandări sunt valabile și în discuțiile cu antrenorul tău. Știi deja că sportul este sănătos, mai ales pentru ca duce la o stabilizare a nivelului insulinei. Atunci când faci sport îți ajuți organismul să mențină glicemia în limite normale. Dar, ca să nu alegi exerciții sau planuri de antrenament periculoase, e bine să discuți cu un specialist, care să-ți cunoască istoricul medical și condiția ta fizică. Pentru a vedea cum influentează mișcarea nivelul zahărului din sânge, măsoară-ți glicemia înainte, în timpul și după antrenament. Apoi stabilește împreună cu medicul un plan de exerciții care ți se potrivește.

Diabetul de tip 1 nu este neapărat o condamnare la o viață complicată. Tot ceea ce se schimbă este că trebuie să acorzi mai multa atenție modului în care te simți și să fii un pic mai organizat.

Citește și Senzor ieftin de masurare a glicemiei de la Dexcom